in

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επόμενες κινήσεις Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Τεμπονέρα, βουλευτών – Αγεφύρωτο το χάσμα στο κόμμα (video)

Προ τετελεσμένων γεγονότων φαίνεται πως έχει φέρει, η επιμονή του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά τη διαγραφή μελών, τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ολική ρήξη επί της ουσίας επισημοποιήθηκε με την αποχώρηση, από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, των στελεχών της «Ομπρέλας», της κίνησης «6+6», στην οποία συμμετέχουν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και της ομάδας του Διονύση Τεμπονέρα

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα Τεμπονέρα αποφάσισε να μην επιστρέψει στη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής, γεγονός που δείχνει πως είναι εξαιρετικά πιθανό να οδεύει προς την αποχώρηση από το κόμμα.

Συμφωνά με τον Χρήστο Τσιγουρή, και η «Ομπρέλα» έχει πάρει την οριστική απόφασή της και το βράδυ του Σαββάτου συγγράφεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Φίλη και τα υπόλοιπα στελέχη της το κείμενο αποχώρησης, ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει από την πλευρά των στελεχών αυτών μία νέα υποψηφιότητα ενόψει Ευρωεκλογών.

Από την άλλη πλευρά η Έφη Αχτσιόγλου και η κίνηση «6+6» έχουν κρατήσει κλειστά τα χαρτιά τους, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει σαφές αν θα επιστρέψουν στην Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή. Πάντως, η κυρία Αχτσιόγλου στις δηλώσεις της μετά από την αποχώρηση επεσήμανε πως υπάρχει υπαρξιακό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τους νυν βουλευτές του κόμματος και τις επόμενες ώρες ή και μέρες θα φανεί αν κάποιοι από αυτούς θα κάνουν κάποιοι ουσιαστικό βήμα απομάκρυνσης ή σύγκλισης. Πάντως, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του OPEN, καταγράφοντας το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εύκολο να εντοπιστεί ένα ψυχικό χάσμα ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση».

Αυτή την ώρα μοιάζει πολύ δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση των δύο πλευρών και ακόμα πιο δύσκολο να ακολουθήσουν ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα.

Συνεχίζονται οι εργασίες της ΚΕ την Κυριακή

Πάντως, οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής συνεχίζονται το πρωί της Κυριακής και αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα με την ψηφοφορία για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, σχολιάζοντας τις αποχωρήσεις κάνουν λόγο για διαφωνία επί του διαδικαστικού, ενώ έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος την Κυριακή θα «κλείσει» τη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εφόσον η Κεντρική Επιτροπή εγκρίνει με ψηφοφορία την πολιτική καταδίκη των στελεχών που τίθενται προς διαγραφή, δε θα τεθεί θέμα δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα ενώνει την εσωκομματική αντιπολίτευση

Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι το τελεσίγραφο Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας για να διαγράψει τα μέλημέχρι την Παρασκευή, έφερε απέναντί του όχι μόνο την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και στελέχη που μέχρι τώρα τον είχαν στηρίξει. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στάση κατά του δημοψηφίσματος πήραν στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που συνομιλούν αρκετά συχνά με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε στο OPEN, ο Χρήστος Τσιγουρής, με τη στάση του ο Στέφανος Κασσελάκης εξώθησε τα 160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αποχώρησαν στην έξοδο με στόχο να λάβει την πολιτική καταδίκη, για την οποία ωστόσο είχε πλειοψηφία. Πάντως, πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν πως, εφόσον η Κεντρική Επιτροπή εγκρίνει με ψηφοφορία την πολιτική καταδίκη των στελεχών που τίθενται προς διαγραφή, δε θα τεθεί θέμα δημοψηφίσματος.

Παρέμβαση Τσίπρα στο παρά πέντε της Συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιγουρή, στο παρά πέντε της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε το βράδυ της Παρασκευής με την Όλγα Γεροβασίλη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη και εκτίμησε πως το δημοψήφισμα Κασσελάκη για τις διαγραφές δεν αφήνει χώρο για την ενότητα του κόμματος.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως η κίνηση Κασσελάκη κάνει ακόμα πιο περίπλοκη την κατάσταση και θα φέρει νέα προβλήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί ο Κασσελάκης επέλεξε τη «σκληρή γραμμή»

Πάντως, σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιγουρή, στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη επικράτησε τελικά η άποψη για «σκληρή γραμμή», διότι οι συνεργάτες του αλλά και ο ίδιος θεώρησαν ότι η αναζήτηση ισορροπιών θα αποτελούσε παγίδα για την πορεία του κόμματος από εδώ και στο εξής. 

Σε κάθε περίπτωση, οι λεγόμενοι «νεοπροεδρικοί» θεωρούν ότι η διατήρηση της τριβής εντός του ΣΥΡΙΖΑ, έφθειρε το κόμμα δημοσκοπικά και θα συνέχιζε να το κάνει ενόψει Ευρωεκλογών.

ethnos.gr