in

Στο 3,9% επιτάχυνε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Πτώση στο 2,9% στην Ευρωζώνη

Νέα τάση αποκλιμάκωσης παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη που υποχώρησε περαιτέρω προς το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και στην Ελλάδα ακολούθησε αντίθετη πορεία εμφανίζοντας σημαντική επιτάχυνση.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένεται να κινηθεί με ετήσια αύξηση 2,9% τον Οκτώβριο σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της eurostat, έχοντας υποχωρήσει κατά πολύ από το 4,3% του Σεπτεμβρίου ενώ κινήθηκε χαμηλότερα και από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που έβλεπαν μικρότερη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στο 3,1%.

Πρόκειται μάλιστα για τη χαμηλότερη μέτρηση του πληθωρισμού εδώ και παραπάνω από δύο έτη, από τον Ιούλιο του 2021.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο ΔΤΚ στην ευρωζώνη παρουσίασε αύξηση 0,1%, μετά την αύξηση 0,3% μηνιαίως που είχε προηγηθεί.

Στην Ελλάδα ωστόσο, από το 2,4% του περασμένου μήνα ο δείκτης επιτάχυνε στο 3,9% ετησίως τον Οκτώβριο, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο παρουσίασε αύξηση κατά 0,2%.

Επιβράδυνση, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, έδειξε το και πιο στενό μέτρο στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ, του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού που δεν προσμετρά προϊόντα με ευμετάβλητες τιμές όπως τα νωπά τρόφιμα και η ενέργεια.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 4,2% από το 4,5% που είχε προηγηθεί, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη των αναλυτών και καταγράφοντας χαμηλό από τον Ιούλιο του 2022.

Στο 3,9% επιτάχυνε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Πτώση στο 2,9% στην Ευρωζώνη

Στην επιβράδυνση του πληθωρισμού συνέβαλλε κυρίως η κατακόρυφη πτώση του κόστους της ενέργειας, με τις τιμές της να εμφανίζουν ετήσια μείωση κατά 11,1% (έναντι της μείωσης κατά 4,6% του περασμένου μήνα),

Μειωμένες, έστω και οριακά, ήταν και οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών, που αυξήθηκαν με ρυθμό 4,6% ετησίως μετά το 4,7% του Σεπτεμβρίου.

Η κατηγορία επεξεργασμένα τρόφιμα/αλκοόλ/καπνικά επιβράδυνε επίσης στο 8,4% από το 9,4%, τα νωπά τρόφιμα στο 4,5% από το 6,6% και τα μη ενεργειακά αγαθά στο 3,5% από το 4,1%.

Στις επιμέρους μετρήσεις ανά χώρες της ευρωζώνης, ο υψηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε στην Σλοβακία με 7,8%, με την Κροατία στο 6,7% και την Σλοβενία στο 6,6%.

Αντίθετα στο Βέλγιο και την Ολλανδία ο πληθωρισμός κινήθηκε αρνητικά, στο -1,7% και -1% αντίστοιχα, ενώ ο αμέσως επόμενος χαμηλότερος ρυθμός ήταν στην Ιταλία με αύξηση 1,9% ετησίως.

capital.gr