in

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο- Βουτιά στο 2,4% στην ευρωζώνη

Νέα έντονη τάση αποκλιμάκωσης παρουσίασαν οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί σημαντικά περισσότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές στο 2,4% ετησίως τον Νοέμβριο.

Ισχυρή επιβράδυνση στο 3% από το 3,8% ετησίως παρουσίασε ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα. Σε επίπεδο μήνα δε, ο δείκτης παρουσίασε μείωση κατά -1,1% στη χώρα μας στη σύγκριση Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,4% υποχωρώντας έντονα από το 2,9% του προηγούμενου μήνα, την ώρα μάλιστα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,7%.

Πρόκειται μάλιστα για τη χαμηλότερη μέτρηση εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, από τον Ιούλιο του 2021.

Σε μηνιαία βάση δε, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,5% μετά τη μικρή αύξηση κατά 0,1% του περασμένου μήνα.

Παρόμοια τάση εμφάνισαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, στις οποίες εστιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως πιο κατατοπιστικό μέτρο αναφορικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν προσμετρά στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, υποχώρησε στο 3,6% ετησίως από το 4,2% του Οκτωβρίου, επιβραδύνοντας επίσης κατά πολύ περισσότερο από την εκτίμηση των αναλυτών που έκαναν λόγο για έναν ετήσιο ρυθμό στο 3,9%.

Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά δείχνει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών με ετήσιο ρυθμό 6,9%, έχοντας επιβραδύνει όμως από το 7,4% του Οκτωβρίου.

Ακολούθως, οι υπηρεσίες εμφανίζουν ρυθμό αύξησης τιμών κατά 4% επιβραδύνοντας από το 4,6%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά βλέπουν τις τιμές να τρέχουν με +2,9% από το +3,5%, ενώ στην ενέργεια οι τιμές μειώνονται με ρυθμό -11,5% από το -11,2% του Οκτωβρίου.

Στις επιμέρους χώρες, στο Βέλγιο ο ΔΤΚ κινήθηκε με αρνητικό ρυθμό στο -0,7% ετησίως, στην Ιταλία παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 0,7% και στην Φινλανδία κατά 0,8%.

Από την άλλη, οι πιο έντονες πληθωριστικές πιέσεις καταγράφηκαν στην Σλοβακία με τον ΔΤΚ στο +6,9% ετησίως και ακολούθως στην Κροατία με +5,5%, την Αυστρία με +4,9% και την Σλοβενία με +4,5%.

Η νέα μεγάλη επιβράδυνση του πληθωρισμού βάζει τον δείκτη σε πορεία επιστροφής στο στόχο της ΕΚΤ (πέριξ του 2%) με τους αξιωματούχους της ευρωτράπεζας όμως να αποκλείουν μέχρι τώρα στις δηλώσεις τους κάποια μείωση των (ιστορικά υψηλών στο 4%) επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ακόμα και τα θεωρούμενα “περιστέρια” στους κόλπους της.

Κάτι που δεν δείχνουν να συμμερίζονται πάντως οι επενδυτές, οι οποίοι λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων θετικών στοιχείων σήμερα είχαν ήδη τιμολογήσει πλήρως (100%) μία μείωση 25 μονάδων βάσης (0,25%) τον Απρίλιο, στα συνδεδεμένα με επιτόκια της ΕΚΤ swaps.

Γενικότερα, οι αγορές ποντάρουν πλέον σε 4 μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. εντός 2024, από τις 3 που έβλεπαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ δίνουν και πιθανότητες 70% σε μία 5η. Κάτι δηλαδή που θα οδηγούσε τελικά τα βασικό επιτόκιο από το 4% στο 2,75%.

capital.gr