in

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου

Το διάστημα από 23-28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τέταρτη και τελευταία βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή ομάδων μαθητών/-τριών στο σχολείο Stredni zemedelska skola a Streddni odborna skola Podebrady, prispevkova organizace στην πόλη Podeprady της Τσεχίας, στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ με θέμα το νερό και τίτλο “(N)EVER (S)TOP SAVING H2O FOR LIFE; TRUE WATER WARRIORS IN SCHOOLS”.

Το σχολείο του Αγίου Νικολάου εκπροσώπησαν οι μαθητές/-τριες Ανθούλα Αμαριωτάκη, Νίκος Μουλιανιτάκης και Μυρτώ Ταμπουρατζή και τους/τις συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Βελεγράκη Καλλιόπη και Πέππα Μαρία. Εκεί συναντηθήκαμε με τα σχολεία Liceul Teoretic «Avram Iancu» (Ρουμανία), Colegio Salesiano San Juan Bosco (Ισπανία), Mehmet çik Anadolu Lisesi (Τουρκία) και Lycée polyvalent Jean Joly (Γαλλία).

Το Γεωργικό και Επαγγελματικό Σχολείο του Podebrady της Τσεχίας είναι ένα διαφορετικό σχολείο από όσα γνωρίσαμε. Είναι ένα σχολείο-αγρόκτημα με ζώα (μοσχάρια, αγελάδες, χοίρους, άλογα), με αμφίβια και ερπετά (φίδια, σαύρες, ιγκουάνα). Οι μαθητές τα φροντίζουν, μαθαίνουν τα γεωργικά μηχανήματα, τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες.

Οι πρώτες τρεις μέρες ήταν αφιερωμένες σε δράσεις μέσα στο σχολείο. Ξεναγηθήκαμε στο σχολικό χώρο και τις εγκαταστάσεις του, παρακολουθήσαμε εργαστήρια-μαθήματα σχετικά με το νερό και όχι μόνο, προετοιμάσαμε τις παρουσιάσεις μας για την «Ημέρα της Γης», γιορτή με επισκέπτες μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης Podeprady. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια για το νερό από την τραγουδίστρια Lenka Poctova και με μουσική από γκογκ από τον Petr Kohl, κάτι πρωτόγνωρο και ιδιαίτερο για όλους μας. Την πρώτη μέρα, επίσης, επισκεφτήκαμε τον υδροηλεκτρικό σταθμό και τις γνωστές ιαματικές πηγές της πόλης.

Από το πρόγραμμα δεν μπορούσε φυσικά να λείψει μια εκδρομή στην Πράγα με τα μνημεία της δίπλα στο ποτάμι, το Μουσείο της Εταιρείας Ύδρευσης της Πράγας και τα υπόλοιπα αξιοθέατά της.

Την τελευταία μέρα επισκεφθήκαμε την μεσαιωνική πόλη Kutna Hora. Εκεί μάθαμε για τους αμπελώνες, την αρχιτεκτονική της πόλης και τις εκκλησίες της και ιδιαιτέρως του γοτθικού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

Η φιλοξενία των Τσέχων ήταν άριστη και οι κάτοικοι του Podeprady μας δέχτηκαν πολύ φιλικά! Οι μαθητές/-τριές μας ήρθαν σε επαφή με τα ήθη και έθιμα, το φαγητό και τον τρόπο ζωής της Τσεχίας και δημιούργησαν νέες φιλίες.

Ένας κύκλος έκλεισε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus που υλοποιούσαμε για πάνω από δύο χρόνια έφτασε στο τέλος του. Κρατάμε τις μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες καθώς και τη βαθιά φιλία που αναπτύξαμε με τους εταίρους μας.

Οι εκπρόσωποι της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος Erasmus+ Βελεγράκη Καλλιόπη ΠΕ 02, Πέππα Μαρία ΠΕ02,

2ο ΓΕΛ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ