Menu
in

Στα…κάγκελα οι επιχειρηματίες εστίασης στην Ελούντα ενόψει των προγραμματισμένων κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών – Eπί τόπου στο σημείο το fonien.gr(videos&photos)

“Δεν είμαστε εγκληματίες, ζητάμε να τηρηθεί η νομιμότητα χωρίς όμως να χαθεί η σεζόν για εμάς και τους εργαζομένους”…

Ανησυχία αλλά και αγανάκτηση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Ελούντα με τους επιχειρηματίες εστίασης να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για μια χαμένη επικείμενη σεζόν αλλά και για εκατοντάδες εργαζομένους και επιχειρηματίες να πλήττονται οικονομικά.

Αιτία, ο νέος κύκλος κατεδαφίσεων στο πλαίσιο της εκτέλεσης αμετάκλητων πρωτόκολλων σε 85 περιπτώσεις παράνομων κατασκευών σε Ελούντα, Σίσι, Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ενεργοποιεί παράλληλα τη διαδικασία κατεδαφίσεων και σε ρέματα με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει σε όλη την Κρήτη.

Αρκετοί ήταν οι επιχειρηματίες που βρέθηκαν σήμερα στο λιμάνι της Ελούντας αναμένοντας την προγραμματισμένη άφιξη του συνεργείου κατεδαφίσεων για την εκτέλεση των αυθαίρετων κατασκευών, κάτι το οποίο τελικά πήρε παράταση ενός ή δύο ημερών λόγω ασθένειας του προϊστάμενου του συνεργείου.

To fonien.gr βρέθηκε στο σημείο όπου πρόκειται να λάβουν χώρα οι κατεδαφίσεις τις επόμενες μέρες, κάνοντας αυτοψία αλλά και καταγραφή των προβλημάτων που θα προκύψουν το επόμενο ακριβώς διάστημα:

Οι επιχειρηματίες εστίασης εκφράζουν την ανησυχία τους πως η κατεδάφιση θα επηρεάσει αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα, προς κατεδάφιση, σημεία ενώ έντονοι είναι οι προβληματισμοί που προκύπτουν για το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία σε ένα τέτοιο σενάριο.

Επιπλέον, μια τέτοια διαδικασία, σύμφωνα με τους ίδιους, θα πρέπει να ξεκινήσει αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, όπως ο σωστός επανακαθορισμός γραμμής αιγιαλού, εξομοίωση χερσαίας ζώνη λιμένος κτλ. ώστε να μπορούν νομίμως πλέον να γίνουν τυχών αναπλάσεις-κατασκευές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από πλευράς Δήμου Αγ. Νικολάου μέσω του Λιμενικού Ταμείου.

Παράλληλα οι διαδικασίες κατεδάφισης θα πρέπει να συνοδεύονται με μελέτες για την επόμενη μέρα, χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των και φυσικά ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα πλήττει την ερχόμενη τουριστική σεζόν που ξεκινάει σε περίπου 3 μήνες.

Τέτοιες ενέργειες σε μια ανεπτυγμένη τουριστική περιοχή με τόσο υψηλών προδιαγραφών παροχή υπηρεσιών, όπως η Ελούντα, χωρίς να υπάρχουν προτάσεις οι οποίες θα βασίζονται στην νομιμότητα αλλά και στα υπάρχοντα δεδομένα, μορφολογικά και τεχνοοικονομικά, μπορεί να επηρεάσουν την εικόνα του τουριστικού προϊόντος, την οικονομία της ευρύτερης περιοχής αλλά και εν γένει ολόκληρης της Κρήτης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως ο συγκεκριμένος παραλιακός δρόμος (μεγάλο κομμάτι του προορίζεται για σκάψιμο και κατεδάφιση) στον οποίο στεγάζονται τα καταστήματα εστίασης, ήταν γεμάτος χώματα, λάσπες και πέτρες μέχρι το 2019, όπου τελικά αποφασίστηκε με τον Δήμο Αγίου Νικολάου να διαμορφωθεί με τσιμέντο και να περάσει το αποχετευτικό σύστημα, ενώ παράλληλα τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι και σήμερα, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ περνάει από εκεί για να παραλάβει γυναίκα για αιμοκάθαρση.

Επίσης, όλοι οι θιγόμενοι επιχειρηματίες, από το 2011 (έτος που πάρθηκε η απόφαση για τις κατεδαφίσεις) μέχρι και σήμερα πληρώνουν πρόστιμα στην Κτηματική Υπηρεσία ύψους 45 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τις επόμενες ενέργειες που θα γίνουν, μίλησε αποκλειστικά στην κάμερα του fonien.gr ο επιχειρηματίας εστίασης της Ελούντας, Νίκος Δασκαλάκης:

Νικόλαος Μουρτζάκης

Leave a Reply

Exit mobile version