in

Σπυριδάκη στην Βουλή: «Με πρόχειρες λύσεις δεν απαντώνται τα μακροχρόνια προβλήματα τής Υγείας»

Η ομιλία της Βουλευτή Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνας Σπυριδάκη 

Θέμα ομιλίας : Νομοσχέδιο Υγείας

Σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Yγείας με θέμα «Κύρωση: α) της από 12.6.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» (A΄ 125) και β) της από 5.7.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας» (Α΄ 132) και άλλες επείγουσες διατάξεις», τοποθετήθηκε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, η Βουλευτής του Ν. Λασιθίου κ. Σπυριδάκη Κατερίνα.

Η πλήρης τοποθέτηση της κ. Σπυριδάκη έχει ως εξής :

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Μόνη λέξη θλίψη εκφράζει το τι νιώθουμε αυτές τις μέρες αναφορικά με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Θα ήθελα να στείλω τη συμπαράσταση μου σε εκείνους που μάχονται με τις φλόγες, σε εκείνους που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται, σε εκείνους που χάνουν τους δικούς τους ανθρώπους, λόγω πυρκαγιών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και οχήματα του ΕΚΑΒ.

Και μέσα σε αυτή τη συγκυρία, δυσκολεύτηκα από ενσυναίσθηση και μόνο να αποφασίσω αν θα τοποθετηθώ ή όχι σήμερα. Είναι δύσκολο να εκπροσωπείς τους πολίτες και να πρέπει με τις ελλείψεις που σήμερα υπάρχουν στον τομέα της υγείας να μιλάς για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που απλά είναι ένα μικρό μπάλωμα στην μεγάλη τρύπα.

Γιατί σήμερα που οι υπηρεσίες της χώρας είναι ανεπαρκείς να ανταποκριθούν στις ανάγκες, η κυβέρνηση νομοθετεί πρόχειρα, αποσπασματικά και κατόπιν εορτής, χωρίς να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και καλά μελετημένο σχέδιο για την Υγεία προς όφελος των πολιτών. Και εδώ υπάρχει μία ερώτηση: Κυβερνάτε 4 χρόνια. Δεν είχατε αντιληφθεί επί 4 χρόνια τα κενά αυτά, ώστε να τα αντιμετωπίσετε εγκαίρως και με μόνιμα μέτρα; Γιατί εκ των υστέρων και με αυτό τον τρόπο;

Τα προηγούμενα χρόνια, βιώσαμε την υποχρηματοδότηση της υγείας, την υποστελέχωση του ΕΣΥ και τελικά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, μετατρέποντας ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς.

Η ΝΔ προεκλογικά χρησιμοποίησε τρεις λέξεις: σταθερότητα, ανάπτυξη και ασφάλεια.

Σταθερότητα και ανάπτυξη χωρίς ισχυρό κοινωνικό κράτος και χωρίς άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει.

Ενώ ασφάλεια δεν είναι μόνο η προστασία των πολιτών από έκνομες και εγκληματικές ενέργειες, που κι αυτή δεν επιτυγχάνεται.

Ασφάλεια είναι να μην νιώθει ο πολίτης απροστάτευτος απέναντι σε κάθε φυσική καταστροφή ή θεομηνία.

Να μπορεί η Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα πρόληψης και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κάθε γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Ασφάλεια είναι, ο κάθε πολίτης να μην αισθάνεται μόνος του απέναντι στην ασθένεια και αβοήθητος τη δύσκολη στιγμή. Να μπορεί να λαμβάνει την περίθαλψη που δικαιούται, ως Ευρωπαίος Πολίτης, ανεξάρτητα από ταξικούς και οικονομικούς περιορισμούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει ως προτεραιότητά την βελτίωση του ΕΣΥ. Δυστυχώς όμως, για άλλη μια φορά την διαψεύδει η πραγματικότητα.

Διότι όπως σε πολλά θέματα έτσι και τώρα διαβάζουμε την πραγματικότητα αλλιώς.

Θα μιλήσω σύντομα και ενδεικτικά για τον τόπο μου, το Ν. Λασιθίου.

Ακόμη και το καλοκαίρι, με αυξημένες ανάγκες και με ένα πολύ δύσκολο οδικό δίκτυο, διατίθενται μόλις 2 οχήματα ΕΚΑΒ το πρωί και 1 μόνο το βράδυ που εξυπηρετούν Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο καθώς και 1 μόνο όχημα για την Σητεία.

Μεγάλη έλλειψη προσωπικού και μέσων.

Συνολικά, ενεργά είναι 10 άτομα και απαιτούνται τουλάχιστον 22 για να πούμε ότι στοιχειωδώς θα καλυφθούν οι ανάγκες του νομού. Το νεότερο όχημα είναι του 2004, από χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όλα τα οχήματα είναι παλιά με μεγάλο κόστος συντήρησης και φυσικά όχι και τόσο ασφαλή.

Πολλά από τα κόστη για εξοπλισμό τα χρεώνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Υπάρχει έλλειψη απινιδωτών και έλλειψη προσωπίδας απινιδωτή για παιδιά.

Ο υπάρχων ένας απινιδωτής είναι παλιάς τεχνολογίας και όχι τόσο αποτελεσματικός.

Ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ενδεικτικά αναφέρω, στην Ιεράπετρα υπάρχει μία αναισθησιολόγος, ένας ορθοπεδικός, ένας παθολόγος και ένας ακτινολόγος στα όρια της παραίτησης. Με έναν παθολόγο δε μπορεί να καλυφθεί το πρόγραμμα των εφημεριών όλου του μήνα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει ούτε παθολογική κλινική, τα περιστατικά διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Υπάρχουν προβλήματα και με τους επικουρικούς ιατρούς και τους συμβασιούχους διότι δεν υπάρχει κανένα πλάνο για αυτούς. Ζουν μονίμως μέσα σε μια εργασιακή ανασφάλεια. Και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας αναφορικά με τα χιλιομετρικά κριτήρια το νοσοκομείο της Ιεράπετρας θα μείνει ως έχει….. και αυτό πρέπει να το λέμε ασφάλεια.

Και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του Ν. Λασιθίου η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για πληρώματα του ΕΚΑΒ, με αποσπάσεις οδηγών από τους δήμους, το πυροσβεστικό σώμα και τις ένοπλες δυνάμεις δε θα λύσει το πρόβλημα. Ούτε καν προσωρινά.

Και με συγχωρείτε αλλά θεωρώ ντροπή τη μέρα που καίγεται η μισή Ελλάδα να συζητάμε πως θα πάρουμε πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Σώμα για να τους μεταφέρουμε σε ένα άλλο Σώμα το οποίο όντως πλήττεται.

Μάλιστα μιλώντας με το πυροσβεστικό σώμα, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες και οι εποχικοί πυροσβέστες ζουν στην ανασφάλεια και κανένα από τα δύο σώματα ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική δεν συμφωνεί. Τα πληρώματα των ασθενοφόρων πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένα στις πρώτες βοήθειες ενώ τέλος υπάρχει θέμα μέσων και υλικών. Και συγκεκριμένα στο ΙΕΚ του ΕΚΑΒ αναφέρεται ότι η εκπαίδευση στους σπουδαστές παρέχεται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του ΕΚΑΒ από εκπαιδευτές οι οποίοι διαθέτουν υψηλή κατάρτιση και μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, και αυτό με ένα πρόγραμμα σπουδών 4+1 εξαμήνων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Δυστυχώς, ο Ν .Λασιθίου δεν αποτελεί εξαίρεση. Παντού στην Περιφέρεια, το ΕΣΥ καταρρέει.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Περιφέρειας ζουν με το φόβο μην τυχόν κι αρρωστήσουν, οι πολίτες συχνά λένε τη φράση «εδώ πέρα, από τύχη ζούμε»

Αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, οι υπηρεσίες των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ έχουν απαξιωθεί.

Το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται.

Η επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει μειωθεί κατά 860 εκατομμύρια ευρώ από το 2015 ως σήμερα. Το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την υγεία είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση αρνείται την πρόταση μας να ανακατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και να δοθεί μεγαλύτερο μέρος για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, τουλάχιστον το 8 με 10%.

Αρνείται την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα σύγχρονο ΕΣΥ, προς όφελος των ασθενέστερων πολιτών, βασικό πυλώνα του Κοινωνικού κράτους:

-Με σύγχρονα δημόσια Νοσοκομεία και αξιοκρατικά επιλεγμένες Διοικήσεις

-Με δημιουργία Κέντρων χρόνιων παθήσεων, Μονάδων ημερήσιας νοσηλείας, Δημόσια κέντρα

αποκατάστασης.

– Με κάλυψη όλων των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και διαφανείς διαδικασίες.

– Με αύξηση των αμοιβών και αναθεώρηση των μισθολογίων.

– Με ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

– Με επαρκώς στελεχωμένα Νοσοκομεία στα μεγάλα νησιά και με Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΚΑΙ με

πλήρη στελέχωση στα μικρότερα.

– Με στήριξη και αύξηση των δημοσίων δομών ψυχικής υγείας

– Με κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, για τις ευάλωτες ομάδες, τους

χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους.

– Με ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία

– Με λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης

Δυστυχώς με μπαλώματα δεν απαντώνται τα μακροχρόνια προβλήματα του ΕΣΥ, που αφορούν την επάρκεια προσωπικού, το ρόλο και τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις δομές, την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας, τις αμοιβές και τα κίνητρα των υγειονομικών, κ.ά.

Ας γυρίσουμε στο 1983 και ας θυμηθούμε: Η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, βασίστηκε στην εξής θεμελιώδη αρχή: «Το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών. Οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση μέσα σε ένα ενιαίο, αποκεντρωμένο εθνικό σύστημα υγείας». Ας μην ξεχάσουμε και ας το δομήσουμε ξανά πάνω σε αυτή την αρχή! Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει το δρόμο.

Σας ευχαριστώ πολύ».