in

SOS από τα διαγνωστικά κέντρα μετά την πίεση της τρόικας για κούρεμα στις τιμές

Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης (αργά το βράδυ της Παρασκευής) για την επιβολή αυστηρού ορίου στα φάρμακα που δίνονται από τα νοσοκομεία, μέτρο το οποίο περιλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, το “θρίλερ” των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους θεσμούς μεταφέρθηκε στο άλλο μεγάλο μέτωπο για να κλείσει η συμφωνία, που αφορά τη μείωση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 40%, προκειμένου οι δαπάνες των κέντρων να πλησιάσουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, τονίζοντας πως η περικοπής της τιμής αποζημίωσης των εξετάσεων, σε συνδυασμό με την επέκταση του πλαφόν στον προϋπολογισμό των εξετάσεων μέχρι το 2018 θα οδηγήσουν σε νέα λουκέτα στον κλάδο. Το ταβάνι των δαπανών για τις εξετάσεις πιο συγκεκριμένα δεν θα ξεπερνά τα 302 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Ήδη η υπέρβαση στο σύνολο των διαγνωστικών αγγίζει 60%, με τις προβλέψεις να λένε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς η υπέρβαση θα ξεπεράσει τελικά τα 200 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές επιμένουν στην ανακοστολόγηση 51 συχνών μικροβιολογικών εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε να συρρικνωθεί το συνολικό κόστος των διαγνωστικών.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, δεδομένου πως αν και η απαίτηση των θεσμών για αναπροσαρμογή των τιμών των διαγνωστικών και συρρίκνωση του κόστους τους ήταν γνωστή, το υπουργείο Υγείας δεν προέβη στην εκπλήρωση του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου, ενώ οι πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα υπάρξει η απόφαση, ώστε να βρεθεί λύση στην εμπλοκή με την τρόικα, ούτε πόση τελικά θα είναι η μείωση που θα επιβληθεί στις διαγνωστικές εξετάσεις. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε ακόμη και ζήτημα να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από το 15% που είναι σήμερα, με την πρόταση αυτή να επιφέρει νέα αναταραχή, δεδομένης της επιβάρυνσης που θα προκύψει στον τομέα της περίθαλψης εν μέσω των υπόλοιπων μέτρων που φέρνει το μνημόνιο.
Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια δηλώνουν από την πλευρά τους πως βρίσκονται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, αφού το ύψος των χρεών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις αγγίζει πλέον τα 600 εκατ. ευρώ: 40 εκατ. ευρώ από το 2012 και άλλα 440 εκατ. για το 2013 και το 2014, ενώ εκκρεμούν περίπου 140 εκατ. παλιές οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία (πριν από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ), τα οποία κινδυνεύουν να παραγραφούν. Για το 2015 εξάλλου, τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά εργαστήρια έχουν πληρωθεί για επτά μήνες, μόνο όμως την προκαταβολή του 90%.
capital.gr