in

Σκέψεις για νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών

Τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τα αποτελέσματα του οποίου θα μετρούν για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών, βάζει στο τραπέζι του διαλόγου η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμών μονίμων και προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Η πρόταση πυροδότησε τις πρώτες αντιδράσεις συνδικαλιστικών παρατάξεων προσκείμενων στην Αριστερά.

Ειδικότερα, στις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι θα προωθηθεί νέο σύστημα προσλήψεων για εκπαιδευτικούς με βάση γραπτό διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Σε άλλο σημείο ο υπουργός έκανε λόγο για 4.000 έως 5.000 νέες προσλήψεις τον χρόνο. Σήμερα οι διορισμοί γίνονται με νόμο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του οποίου μοριοδοτούνται τα ακαδημαϊκά προσόντα των εκπαιδευτικών (μεταπτυχιακά κ.λπ.) και η προϋπηρεσία.

Τη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση – Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Η αναφορά για «επιστροφή» του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα συνδικαλιστών, που θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα υποβαθμιστεί η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών ως αναπληρωτές. Συγκεκριμένα, κυκλοφόρησαν σενάρια, με το βασικό να κάνει λόγο για μεικτό σύστημα προσλήψεων βάσει του οποίου οι εκπαιδευτικοί θα μοριοδοτούνται για τα εκπαιδευτικά προσόντα και την προϋπηρεσία τους ως αναπληρωτές, υπό τον όρο να έχουν περάσει τη βάση του διαγωνισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τέως υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε επεξεργαστεί καινούργιο σύστημα διορισμών, όμοιο με αυτό που οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι θα υιοθετήσει ο Κ. Πιερρακάκης.

Ενδεικτικά, σε ανακοίνωσή τους συμβασιούχοι αναπληρωτές αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. εδώ και καιρό έχει ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγή του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών, θέτοντας βασικό κριτήριο την επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Ολες τις προηγούμενες μέρες, μετά την ορκωμοσία της νέας πολιτικής ηγεσίας, έχουν πυκνώσει οι αναφορές στα ΜΜΕ για άμεση νομοθέτηση “νέου” συστήματος μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών με την εισαγωγή γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ και συνδυαστική αξιοποίηση του προσοντολογίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η “επιτυχία” στον γραπτό διαγωνισμό, λένε ότι θα είναι προϋπόθεση για την ένταξη στους πίνακες, ενώ στη συνέχεια θα μοριοδοτούνται και τα υπόλοιπα κριτήρια του ν. 4589/19 (Γαβρόγλου). Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σήμερα, όπως η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει στον δρόμο των συνεχόμενων ανατροπών στο σύστημα διορισμών, στον δρόμο της απαξίωσης πτυχίων και προϋπηρεσίας, στον δρόμο του άγχους και της ανασφάλειας, της ομηρίας για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, στον δρόμο της μετατροπής του δικαιώματος στην εργασία σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα», και τονίζουν ότι «δεν θα δίνουμε εξετάσεις μέχρι τα γεράματα, ο γραπτός διαγωνισμός δεν είναι σύστημα διορισμών αλλά σύστημα απολύσεων». Ανάλογη επιχειρηματολογία έχουν οι ανακοινώσεις συλλόγων εκπαιδευτικών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και συνδικαλιστικών παρατάξεων προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Μιλώντας χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου παραδέχθηκε ότι το νέο σύστημα διορισμών εκκρεμούσε από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, περιλαμβάνεται ως στόχος στον μπλε φάκελο του υπουργείου Παιδείας (πρόκειται για τους στόχους ανά υπουργείο που περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός), αλλά δήλωσε ότι «δεν έχει αποφασιστεί κάτι. Θα γίνει διάλογος και δεν υπάρχει περίπτωση να μη σεβαστούμε τους πίνακες των αναπληρωτών, τους εκπαιδευτικούς που έχουν βάλει πλάτη τόσα χρόνια για τη λειτουργία των σχολείων μας».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr