in

Πώς εξακολουθεί να λειτουργεί το διαδίκτυο της Ουκρανίας παρά τις ρωσικές βόμβες και τις κυβερνοεπιθέσεις

Ένα νεαρό κορίτσι τραγουδά το “Let it Go” από την ταινία “Frozen” της Disney σε ένα καταφύγιο. Πολίτες που σκαρφαλώνουν στα ρωσικά τανκς και ανεμίζουν την ουκρανική σημαία. Αυτά τα βίντεο και άλλα, κυριαρχούν στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Το ερώτημα είναι όμως πώς παραμένουν τόσοι πολλοί άνθρωποι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο;

Το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ιδίως στις μεγάλες πόλεις. Διακοπές συμβαίνουν καθημερινά, αλλά η συνολική υποδομή έχει αποδειχθεί ανθεκτική, με τη βοήθεια των μηχανικών και των εφεδρικών σχεδίων.

«Το γεγονός ότι το διαδίκτυο και η κινητή τηλεφωνία λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε στην Washington Post ο Lukasz Olejnik, ανεξάρτητος ερευνητής και σύμβουλος κυβερνοασφάλειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, χθες, (28/3), σημειώθηκε μεγάλη διακοπή του διαδικτύου σε ολόκληρη τη χώρα, στα δίκτυα της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας, Ukrtelecom.

Οι εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν τις διακοπές έχουν διαπιστώσει μια συνολική μείωση της κίνησης στο Διαδίκτυο, εν μέρει λόγω των ζημιών από τον πόλεμο. Επιπλέον, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, μειώνοντας τη συνολική κίνηση.

Τα μέρη όπου η επίθεση της Ρωσίας είναι πιο έντονη μπορεί να αποκοπούν, ωστόσο, προσθέτοντας σύγχυση και τρόμο σε όσους παραμένουν εκεί. Αυτό περιλαμβάνει την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης. Ο μεγάλος πάροχος διαδικτύου Kyivstar δημοσίευσε στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα ότι προσπάθησε να κρατήσει τη Μαριούπολη συνδεδεμένη πριν οι επιθέσεις καταστρέψουν την υπηρεσία.

Οι δημοσιογράφοι του Associated Press, οι οποίοι ήταν οι μόνοι ανεξάρτητοι εξωτερικοί δημοσιογράφοι στη Μαριούπολη πριν από την αναχώρησή τους στις 15 Μαρτίου, ανέφεραν ότι έπρεπε να βασίζονται σε δορυφορικά τηλέφωνα, αφού δεν είχαν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Γιατί ένα μεγάλο μέρος της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προβλέπουν εδώ και χρόνια ότι στους σύγχρονους πολέμους, οι πρώτες επιθέσεις θα γίνονται στον κυβερνοχώρο, όπου μια χώρα θα εισβάλλει σε μια άλλη, εξουδετερώνοντας την ικανότητα επικοινωνίας του στόχου της και προκαλώντας το χάος με την κατάρρευση του διαδικτύου.

Αυτό όμως δεν συνέβη στην Ουκρανία. Η Ρωσία εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του δικτύου ενός παρόχου δορυφορικού διαδικτύου στην αρχή της εισβολής και της πιθανής διακοπής των υπηρεσιών της Ukrtelecom. Όμως οι επιθέσεις ήταν μικρότερες και λιγότερο καταστροφικές από ό,τι περίμεναν πολλοί ειδικοί.

Η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί την υποδομή εάν καταλάβει τη χώρα. Τα ρωσικά στρατεύματα εντός της Ουκρανίας μπορεί επίσης να χρειάζονται το διαδίκτυο και την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας για να επικοινωνούν μεταξύ τους, δήλωσε ο Τζον Φεράρι, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, ο οποίος ερευνά τον αμυντικό προϋπολογισμό και τον στρατό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία αναγκάζεται να αποκρούσει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις. Το 2015, η Ρωσία χάκαρε τους ουκρανικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Έκτοτε, η χώρα έχει ενισχύσει την κυβερνοάμυνά της.

Η φυσική υποδομή που απαρτίζει το διαδίκτυο στην Ουκρανία είναι καλά ανεπτυγμένη και συχνά περιλαμβάνει πολλαπλές γραμμές οπτικών ινών που μπορούν να καλύψουν τις ίδιες περιοχές, εξήγησε στην Washington Post ο Νταγκ Μαντόρι, διευθυντής ανάλυσης διαδικτύου της Kentik, η οποία παρακολουθεί τις παγκόσμιες ροές δεδομένων.

Τι θα συμβεί όταν καταρρεύσει το διαδίκτυο

Σε περιοχές όπου οι υπηρεσίες διαδικτύου έχουν διακοπεί είτε μετά από επίθεση που έχει προκαλέσει ζημιές σε καλώδια οπτικών ινών είτε λόγω διακοπής ρεύματος, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας στέλνουν εργάτες για να επισκευάσουν ό,τι μπορούν.

Οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες καταβάλλουν μια ηρωική προσπάθεια για να κρατήσουν τους συμπολίτες τους συνδεδεμένους, «δουλεύοντας όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσουν τη διαθεσιμότητα αυτών των υπηρεσιών», δήλωσε ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Μιχαϊλο Φεντόροφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Post. Η Kyivstar έχει στείλει μηχανικούς για επισκευές και παρέχει επίσης υπηρεσίες διαδικτύου σε περισσότερα από 200 καταφύγια στη χώρα.

Βοηθάει η υπηρεσία δορυφορικού Internet Starlink του Ίλον Μασκ;

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προετοιμάζει και εναλλακτικές λύσεις. Τον περασμένο μήνα, ο Φεντόροφ ζήτησε από τον Ίλον Μασκ μέσω Twitter, να στείλει στην Ουκρανία εξοπλισμό για την υπηρεσία δορυφορικού Internet Starlink. Η χώρα έλαβε χιλιάδες τερματικά Starlink, τα οποία επικοινωνούν με δορυφόρους σε τροχιά για την παροχή υπηρεσιών.

Οι δορυφορικές υπηρεσίες δεν είναι γενικά τόσο γρήγορες ή ισχυρές όσο οι επίγειες συνδέσεις στο διαδίκτυο, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εφεδρικό μέσο και οι Ουκρανοί πολίτες και ο στρατός τις χρησιμοποιούν ήδη.

«Η ποιότητα της σύνδεσης είναι εξαιρετική», δήλωσε ο Φεντόροφ στην The Post νωρίτερα αυτό το μήνα. «Χρησιμοποιούμε χιλιάδες τερματικά, με νέες αποστολές να φτάνουν κάθε δεύτερη μέρα».

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο η Ουκρανία 

Οι Ουκρανοί βασίζονται στο διαδίκτυο για να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τον έξω κόσμο, να επικοινωνούν μεταξύ τους και με την κυβέρνησή τους, και να στέλνουν μηνύματα στους παγκόσμιους ηγέτες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσουν βοήθεια από δισεκατομμυριούχους, να μιλήσουν με το Κογκρέσο και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Μια κρατική εφαρμογή που αναπτύχθηκε αρχικά για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέπει τώρα στους χρήστες να αναφέρουν τη θέση των ρωσικών τανκς και στρατιωτών, ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να μπορούν να τα εντοπίσουν και να τα καταστρέψουν. Εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί από απλούς ανθρώπους για να συντονίσουν την άμυνα των πόλεών τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανεβάζει συχνά βίντεο στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εμψυχώσει τους Ουκρανούς. Οι ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από ιστορίες ουκρανικής γενναιότητας, ωθώντας τους ανθρώπους να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να θεσπίσουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι δημοσιογράφοι και οι απλοί άνθρωποι μπόρεσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να μεταφέρουν τα γεγονότα σχετικά με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, δείχνοντας τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε κέντρα άμαχου πληθυσμού. Εικόνες από τους δημοσιογράφους του AP με τραυματισμένες έγκυες που απομακρύνονταν από ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη μετά το χτύπημα που δέχθηκε από τη Ρωσία, ώθησαν ακόμη και τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να προσπαθήσουν να δυσφημίσουν τις μητέρες, ισχυριζόμενα ότι ήταν ηθοποιοί.

«Πρόκειται για μια σύγκρουση η οποία για εκατομμύρια ανθρώπους, διαδραματίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Μαντόρι. «Αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr –  Washington Post