Menu
in

Πώς αλλάζει η πανδημία τους τρόπους πληρωμής

Η ραγδαία αύξηση των ψηφιακών πληρωμών αποτελεί πραγματικότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου ενώ αποτυπώνει και μία από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την έκθεση της Intelligence Unit του Economist, η επανάσταση των ψηφιακών πληρωμών μεταμορφώνει τις επιχειρήσεις με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα.

Το επόμενο διάστημα οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών που εγγυώνται την ισότιμη πρόσβαση στα ψηφιακά αυτά συστήματα ενώ παράλληλα είναι απαραίτητο να ενθαρρύνουν την καινοτομία.

Την ίδια στιγμή όμως αυξάνεται και η ευθύνη των ρυθμιστικών αρχών, ειδικά όσο πληθαίνουν τα ψηφιακά νομίσματα και οι super apps, οι οποίες επιτρέπουν το cross-selling (πρακτική πώλησης επιπλέον προϊόντων ή υπηρεσιών σε υφιστάμενους πελάτες). Με την αύξηση της κίνησης αυξάνεται και ο κίνδυνος για την ασφάλεια των δεδομένων, το απόρρητο των πελατών κτλ.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών αλλά και οι συμβατικές εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πρέπει να είναι έτοιμες για σημαντικές ρυθμιστικές αλλαγές στο πλαίσιο προσαρμογής τους στα νέα τεχνολογικά δεδομένα.

Ο Covid-19 “επέβαλε” τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληρωμών προκειμένου τα κράτη να μπορούν να συνεχίσουν το εμπόριο και να επιστρέψουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Η Ινδία, σύμφωνα με τον Economist, αποτέλεσε εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της αλλαγής. Παρόλο που ο πληθυσμός της χώρας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αγροτικός και, ως εκ τούτου, εξακολουθεί να εξαρτάται από συναλλαγές σε μετρητά, η πανδημία αύξησε κατά πολύ τις ψηφιακές πληρωμές, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Κάρτες, οι βασίλισσες των πληρωμών στη Δύση

Η πιο οικεία σε μας και σίγουρα  λιγότερο επαναστατική αλλαγή έλαβε χώρα στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα για παράδειγμα, όπου η πληρωμή με κάρτα επεκτάθηκε σε κινητά και ανέπαφες κάρτες.

Τα συστήματα Apple Pay, Google Pay και Samsung Pay χρησιμοποιούν κάρτες περασμένες σε εφαρμογές για κινητά για άμεσες πληρωμές σε POS. Η ανέπαφη πληρωμή, η υιοθέτηση της οποίας κινούνταν με πολύ αργούς ρυθμούς προ πανδημίας, απογειώθηκε ειδικά εξαιτίας του διευρυμένου φόβου ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται μέσω χαρτονομισμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανέπαφες συναλλαγές αναμένεται να πολλαπλασιαστούν όταν μπουν και τα smartwatch στο παιχνίδι.

Οι εφαρμογές για κινητά όπως το Apple Pay και το Samsung Pay θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επίπεδα engagement των χρηστών τους δίνοντάς τους περαιτέρω κίνητρα (πχ. πληρωμές λογαριασμών, πιστωτικά προϊόντα, διαδικτυακές αγορές).

Οι super apps κυριαρχούν στην Κίνα

Η AliPay και η WeChat (των μητρικών Alibaba και Tencent) είναι εφαρμογές που συνδέουν τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Παρουσίασαν θεαματική αύξηση ήδη από τη δεκαετία του 2000 καθώς αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για διαδικτυακές αγορές και ως υπηρεσίες μηνυμάτων.

Στη συνέχεια επεκτάθηκαν και έγιναν “σούπερ εφαρμογές”, δηλαδή πλατφόρμες all-in-one που προσφέρουν υπηρεσίες για delivery φαγητού, ψυχαγωγία, αλλά και μια σειρά χρηματοοικονομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων πιστώσεων και ασφαλίσεων.

Το Grab της Σιγκαπούρης, το Gojek της Ινδονησίας, το KakaoPay της Νότιας Κορέας και το Flipkart και PayTM της Ινδίας σχεδιάζουν τη δημιουργία των δικών τους super apps.

Στην Κίνα ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές έχουν βάλει στο μάτι τις πλατφόρμες που μέχρι πρότινος επωφελούνταν από τη χαλαρή εποπτεία για να αποκτήσουν το δικό τους μονοπωλιακό πλεονέκτημα.

Ψηφιακά νομίσματα και κεντρικές τράπεζες

Η ταχεία υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών έχει επιταχύνει επίσης και την κυκλοφορία των ψηφιακών νομισμάτων. Πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν να βάλουν φρένο στον έλεγχο της προσφοράς χρήματος, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την ψηφιοποίηση των συστημάτων πληρωμών.

Οι κεντρικές τράπεζες – που επεξεργάζονται σχετικά θέματα – υποστηρίζουν ότι αυτά τα νομίσματα θα βασίζονται σε μια ψηφιακή ταυτότητα, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια των δεδομένων και την ιδιωτικότητα, η έλλειψη των οποίων αποτελεί “αγκάθι” για τα κρυπτονομίσματα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Leave a Reply

Exit mobile version