in

Πολυήμερες εκδρομές σχολείων μόνο με επιμορφωτικό χαρακτήρα

Οι πολυήμερες εκδρομές σχολείων θα έχουν  πλέον επιμορφωτικό χαρακτήρα.

Αυτό αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε στην «Κ» ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι θα προωθήσει αλλαγές στο πλαίσιο των μαθητικών εκδρομών.

Επίσης η υφυπουργός Παιδείας κ. Δ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να μπει «ένα τέλος στα φαινόμενα που αλλάζουν ή αλλοιώνουν τον πραγματικό χαρακτήρα των μαθητικών εκδρομών».

Συμπλήρωσε, πως αυτή τη στιγμή στο υπουργείο μελετούν τις αλλαγές που θα κάνουν, όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση των μαθητικών εκδρομών και χαρακτήρισε το νομοθετικό πλαίσιο «παρωχημένο», σε αρκετά σημεία του.

«Θα επαναξιολογήσουμε τόσο το ουσιαστικό περιεχόμενο όσο και τη διαδικασία για την πραγματοποίηση των μαθητικών εκδρομών», επεσήμανε η υφυπουργός στην ιστοσελίδα alfavita.gr  Δείτε εδώ τη δημοσιευση στην “Κ” Η ΔΑΚΕ Καθηγητών σε ανακοίνωσή της προτείνει να απέχουν οι εκπαιδευτικοί από πάσης φύσεως εκδρομές και σημειώνει: Οι συνάδελφοι που έχουν συναίσθηση του παιδαγωγικού τους ρόλου και αντιλαμβάνονται την αξία των εκδρομών ως μέσο κοινωνικοποίησης των μαθητών, βάζουν στην πραγματικότητα το κεφάλι τους στη λαιμητόμο. 

Το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις σχολικές εκδρομές είναι παρωχημένο, αποσπασματικό και αναποτελεσματικό.

Αφήνει εντελώς ακάλυπτους και απροστάτευτους τους συνοδούς καθηγητές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Οι καθηγητές δεν έχουν δικαίωμα να αποκλείσουν από σχολικές εκδρομές μαθητές, που με τη συμπεριφορά τους στο σχολείο, είναι δεδομένο ότι θα θέσουν σε κίνδυνο και τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους.

Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν τις βαλίτσες των μαθητών, έτσι ώστε να διαπιστώσουν, αν μεταφέρουν ποτά, ναρκωτικά ή ακόμα και όπλα!!!

Απαιτείται από τους συνοδούς καθηγητές να έχουν γνώσεις για αντικείμενα με τα οποία δεν έχουν σχέση. Για παράδειγμα, ο καθηγητής αρχηγός της εκδρομής  πρέπει να ελέγξει τους χώρους εστίασης και διαμονής και να  διαπιστώσει, εάν το φαγητό είναι κατάλληλο και αν το μαγαζί έχει άδεια λειτουργίας!!!

Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση κρίσεων. Για παράδειγμα, όταν πριν από μερικά χρόνια μαθητές σχολείου από τη Ροδόπη, έπαθαν  τροφική δηλητηρίαση, και διακομίσθηκαν σε διαφορετικά νοσοκομεία των Αθηνών, διαπιστώθηκε η πλήρης γύμνια του συστήματος, γιατί οι συνοδοί καθηγητές έμειναν αβοήθητοι από το Υπουργείο Παιδείας.

Είναι αδιανόητο οι συνοδοί καθηγητές να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για 17χρονους και 18χρονους μαθητές, που το κράτος τους έχει δώσει το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίζουν και να αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου. 

Είναι δηλαδή, υπεύθυνοι για να χαράξουν το μέλλον της χώρας και ανεύθυνοι, για να συμμετέχουν σε μία σχολική εκδρομή; Πρέπει να ποινικοποιηθεί η απόκρυψη σοβαρών ιατρικών περιστατικών από τους γονείς. 

Είναι απαράδεκτο οι συνοδοί καθηγητές να αντιμετωπίζουν ξαφνικά σοβαρότατα ιατρικά περιστατικά μαθητών, χωρίς να έχουν την παραμικρή πρότερη γνώση για την ιδιαιτερότητα του μαθητού. Υπάρχει παντελής απαξίωση του έργου των  συνοδών καθηγητών, που ασκούν 24ωρη συνεχή υπηρεσία από το Υπουργείο Παιδείας. 

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι πριν από μερικά χρόνια το Υπουργείο Παιδείας αδιαφόρησε προκλητικά, για τον θάνατο συναδέλφου σε σχολική εκδρομή (δηλαδή εν ώρα υπηρεσίας) και η σωρός του μεταφέρθηκε με έξοδα της οικογένειάς του!!! Είναι φαιδρό οι γονείς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις για τη συμμετοχή των παιδιών τους στην εκδρομή που δεν έχουν καμία αξία!!!

Οι συνοδοί καθηγητές, εργάζονται εκτός έδρας και έχουν 24ωρη συνεχή υπηρεσία, χωρίς την παραμικρή χρηματική αμοιβή.

Είμαστε οι μοναδικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι που υφιστάμεθα αυτήν την μεταχείριση από το κράτος.


Πηγή άρθρου: Πολυήμερες εκδρομές σχολείων μόνο με επιμορφωτικό χαρακτήρα | fresh-education