in

Παρατείνεται η “Συν-Εργασία” τον Μάρτιο

Για άλλο ένα μήνα θα παραταθεί ο μηχανισμός “Συν-Εργασία”, ο οποίος προβλέπει ενίσχυση των εργαζομένων, των οποίων μειώνονται οι μισθοί, αλλά και μερική κάλυψη των εισφορών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν πως ο εν λόγω μηχανισμός, ο οποίος λήγει στα τέλη του τρέχοντος μηνός, θα παραμείνει σε ισχύ και τον ερχόμενο μήνα, Μάρτιο.

Όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης μιας επιχείρησης, αναμένεται να είναι οι ίδιοι με εκείνους που ισχύουν για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021. Δηλαδή, θα πρέπει μία επιχείρηση να είχε μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% το Σεπτέμβριο -Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα ενταχθούν στη “Συν-Εργασία”, θα λάβουν κρατική επιδότηση 60% επί του μισθού τους που μειώθηκε (έως 50%) λόγω μείωσης του χρόνου εργασίας.

Επίσης, το κράτος θα πληρώσει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών), που αντιστοιχούν στο μειωμένο μισθό.

Όποιος εργαζόμενος ενταχθεί στη “Συν-Εργασία” θα απαγορεύεται να απολυθεί για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση του. Μπορεί να απολυθεί, όμως, άλλος εργαζόμενος που δεν έχει ενταχθεί στη “Συν-Εργασία”, εφόσον η επιχείρηση δεν κάνει χρήση άλλων μέτρων στήριξης όπως π.χ. η αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Ο μηχανισμός αυτός αφορά μόνο όσους μισθωτούς έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης και είχαν προσληφθεί έως 10 Αυγούστου του 2020.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης λόγω κορονοϊού τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Ιουνίου του 2020. Ο αρχική ισχύς του έληγε στις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο, έλαβε δύο ακόμα παρατάσεις. Η πρώτη έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου.

Αν και το πλήθος των μισθωτών που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό αυτό έχει πέσει κάτω από το μισό σε σχέση με εκείνο που ήταν όταν ξεκίνησε, το Υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει να το συνεχίσει, δίνοντας, όμως, σύμφωνα με το βασικό σενάριο παράταση ενός ακόμη μηνός και όχι δύο, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος (χωρίς, όμως, να αποκλείεται να συμβεί και αυτό).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, οι μισθωτοί οι οποίοι εντάχθηκαν στη “Συν-Εργασία” Δεκέμβριο του 2020 ήταν λίγο πάνω από 19.000 έναντι πάνω από 40.000 που ήταν κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του. Ως βασικοί λόγοι για τη μη μαζική ανταπόκριση των επιχειρηματιών στο πρόγραμμα αυτό θεωρείται από κύκλους της αγοράς το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές με πολύ χαμηλό πλήθος εργαζομένων αλλά και η κυριαρχία των αναστολών συμβάσεων εργασίας που έφεραν τα lock down, τα οποία έπληξαν ιδίως τους κλάδους της εστίασης και του εμπορίου.

ΠΗΓΗ: capital.gr