in

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ: “Κάνουν βήμα πίσω οι ΗΠΑ” για τα F-16

Το κείμενο της Γερουσίας του νόμου περί Εθνικής Άμυνας για την Άδεια Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023, αφαίρεσε και τις δύο τροπολογίες που περιόριζαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, κίνηση τις οποίες είχαν εισηγηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ και γερουσιαστή ΝιουΤζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής από το Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν.

Η Γερουσία των ΗΠΑ συνήλθε για να οριστικοποιήσει το προσχέδιο της NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023. Σχεδόν 900 προσθήκες στο νομοσχέδιο συζητούνται ακόμη.

Οι δύο ρήτρες που παρουσίασε το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία ήταν ότι “τα F-16 ή τα κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για παραβιάσεις της ελληνικής επικράτειας” και ότι η πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και βουλευτής του AKP στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και αρκετά μέλη της βουλής έχουν μια θετική προσέγγιση σχετικά με την αγορά F-16 από την Τουρκία και είπε: “Η έγκριση του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για να προχωρήσει. Ήμασταν εκεί ως αντιπροσωπεία για τη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. Στην ανταλλαγή ιδεών που κάναμε, πολλά από τα θέματα που θέσαμε έγιναν δεκτά”, είπε, με τα τουρκικά ΜΜΕ να πανηγυρίζουν για την “επιτυχημένη διπλωματία”.

“Είχαμε την ευκαιρία να δούμε ότι εκτιμήθηκε η επιτυχία που πετύχαμε στο θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου για τα σιτηρά, καθώς και η εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας του Μοντρέ και το κλείσιμο των Στενών”, είπε και προσέθεσε: “Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση να τεθούν όροι που δεν θα δεχθούμε σε σχέση με την πώληση”, είπε”.

Τον Ιούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με ψήφους 329-101 την εκδοχή του νομοσχεδίου το οποίο περιελάμβανε τροπολογίες για τον περιορισμό της πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και την αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία. 

Η τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) βάζει προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16. Ειδικότερα, προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε στην εκδοχή της Γερουσίας για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού, είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι όροι της τροπολογίας Μενέντεζ:

1. μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ
2. περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά συμμάχων των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου του SDF για την εκστρατεία κατά του ISIS
3. καμία εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία που η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την τροπολογία βαν Χόλεν “ο πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16, ή τεχνολογία αναβάθμισης, ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά συμμάχων των ΗΠΑ

Οι όροι της τροπολογίας Βαν Χόλεν:

1. Τα αεροσκάφη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά των Κούρδων της Συρίας
2. Η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

“Οι ενέργειες της Τουρκίας υπό το καθεστώς Ερντογάν έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την αφοσίωσή της στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εφοδιασμός της Τουρκίας με πρόσθετα F-16 ή αναβαθμίσεις πρέπει να συνοδεύεται από προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαβεβαιώσεων ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αναβαθμισμένα F-16 για να παραβιάσει τον εναέριο χώρο άλλων μελών του ΝΑΤΟ ή για να επιτεθεί στους Σύρους Κούρδους συμμάχους μας που είναι απαραίτητοι στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Και η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να σέρνει τα πόδια της ως προς την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”,  δήλωσε προ τεσσάρων ημερών ο γερουσιαστής βαν Χόλεν. 

Μπορεί να απορρίφθηκαν από το κείμενο της Γερουσίας οι τροπολογίες, ανάλογες τροπολογίες όμως έχουν ήδη περάσει στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τύχη των τροπολογιών θα αποφασιστεί κατά την διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας για την τελική εκδοχή του NDAA.

Φυσικά ο Μπομπ Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση συμβάσεων.

ΠΗΓΗ: capital.gr