in

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη σήμερα: Η νόσος μάστιγα που πλήττει αρκετά όργανα

Μία παγκόσμια ημέρα υγείας που αφορά το 12% του γενικού πληθυσμού και μία ασθένεια που μπορεί να καταστρέψει το σύνολο των αγγείων του οργανισμού, δεν μπορεί παρά να ελκύει το ενδιαφέρον τόσο της ιατρικής κοινότητας, όσο και των πολιτών.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι εδώ και μάς αφορά όλους καθώς μπορεί να πλήξει μάτια, καρδιά, νεφρούς, άκρα των ποδιών, δέρμα και γεννητικά όργανα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι «ρόδινη» και για τα άτομα με διαβήτη…

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα συχνότερα από τους υπόλοιπους πολίτες. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που το κόστος βαρύνει “σιωπηρά” τον πάσχοντα. Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο 1ο Diabetes Empowerment Forum. Στόχος του forum ήταν να φέρει στο φως τις ανάγκες και να στηρίξει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Η σχετική μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, επίκουρο καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ήταν αποκαλυπτική.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή αλλά και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χρήστο Δαραμήλα, φαίνεται ότι στα άτομα με διαβήτη οι οικονομικές δυσκολίες είναι πιο συχνές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Αποδεικνύεται επίσης ότι κάποιοι πάσχοντες πληρώνουν συμμετοχή στο φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής τους, παρά τα όσα προβλέπει το άρθρο 62 του κανονισμού παροχών Υγείας!

Πρόβλημα βέβαια υπάρχει και με τη διαθεσιμότητα των αναλωσίμων καθώς οι χρήστες ειδικά των συσκευών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο προϊόν, λόγω δέσμευσης πενταετίας από τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση ελλείψεων, και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα απαραίτητα αναλώσιμα!

Όσο για τους ανασφάλιστους πάσχοντες, καθώς, ο μόνος τρόπος να προμηθευτούν τα αναλώσιμά τους είναι είτε από τα δημόσια νοσοκομεία, είτε από συλλόγους ατόμων με διαβήτη, καταλήγουν συχνά σε ελλιπή έλεγχο και κακή ρύθμιση του διαβήτη τους.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει ότι «είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης, ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και αυτός είναι ο λόγος που αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του 1ου Diabetes Empowerment Forum».

Συχνή μέτρηση για σωστή πρόληψη

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει την 6μηνη προληπτική εξέταση σε όλους τους ενήλικες, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και να αποφεύγονται οι μόνιμες βλάβες στα αγγεία. Σε επίπεδο πρόληψης, η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, το καθημερινό περπάτημα και η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής βοηθούν μικρούς και μεγάλους να διατηρήσουν την καλή τους υγεία!

Αντίστοιχη προσοχή πρέπει να δείχνουν επίσης παιδιά και έφηβοι, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 (που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής) σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες που παλαιότερα εμφάνιζαν μόνο διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης). Εξάλλου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι μέλλουσες μητέρες, καθώς ο διαβήτης κύησης αφορά συχνότερα γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ και μεγαλύτερη ηλικία κατά την κύηση.

Διαβήτης και όραση

Μία από τις συχνότερες οφθαλμικές παθήσεις που συνδέεται με τον διαβήτη είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Όπως εξηγεί ο οφθαλμίατρος -χειρουργός κ. Σόλων Αστεριάδης, ειδικός στη χειρουργική υαλοειδούς, αμφιβληστροειδούς και ωχράς κηλίδας, σταθερή υπεργλυκαιμία (διαβήτης) δημιουργεί αλλοιώσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδούς (του φωτοευαίσθητου χιτώνα στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού). Έτσι, τα αγγεία εκείνα στους διαβητικούς ασθενείς, μπορεί να παρουσιάσουν διαρροές (αιμορραγίες) και μικροαποφράξεις με αποτέλεσμα τον σχηματισμό παθολογικών νεοαγγείων και την δημιουργία αιμορραγίας στο εσωτερικό του οφθαλμού. Όταν οι βλάβες αφορούν την ωχρά κηλίδα, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή που είναι υπεύθυνο για την ευκρινή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων, έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική ελάττωση της κεντρικής όρασης (διαβητικό οίδημα ωχράς). Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια προοδευτική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Διαφορετικά, οι συνέπειες για την όραση είναι σοβαρές και μπορεί να αποδειχθούν μη αναστρέψιμες.

Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι: θάμβος και διακυμάνσεις όρασης, διπλωπία, μυωψίες (μυγάκια), φωταψίες (ενοχλητικές λάμψεις), παράξενες μαύρες κηλίδες (σκοτώματα και σκιές) σε σημεία του οπτικού μας πεδίου.

Η έκταση και το στάδιο της βλάβης ουσιαστικά ορίζει και την θεραπευτική προσέγγιση. Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης και θεραπείας είναι: φωτοπηξία με laser, ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις με χρήση φαρμάκων που ονομάζονται αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες | anti-VEGF), κρυοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση με την τεχνική της οπίσθιας υαλοϋδεκτομής (βιτρεκτομής).

Διαβήτης και καρδιά

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει για την ημέρα:

Δύο είναι οι συχνότερες μορφές του. Ο ΣΔ τύπου 1 όπου δεν παράγεται ινσουλίνη λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες.Ο ΣΔ τύπου 2 αφορά την πλειοψηφία των πασχόντων και εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες. Στον τύπου 2 ΣΔ υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη και η έλλειψη της ινσουλίνης είναι σχετική. Κύρια αιτία του τύπου αυτού ΣΔ αποτελεί η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.

Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του ΣΔ οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές, με σοβαρότερες αυτές από το καρδιαγγειακό, οι οποίες είναι:

  • Καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικάαγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Η διαβητική νεφροπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση.
  • Η περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια που δύναται να οδηγήσουν σε έλκη – λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) και σε ακρωτηριασμό.
  • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε τύφλωση.

Με αριθμούς:

  • 537 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και 1 στους 11 διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
  • Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα.
  • Το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.
  • Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
  • Το 84% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με ΣΔ πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια (οξύέμφραγμα του μυοκαρδίου,
    καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο).
  • Όσοι ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν απόκαρδιακή νόσο ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη.
  • Περίπου 212.400.000 συνάνθρωποί μας ή το ½ από το σύνολο των ατόμων ηλικίας 20-79 ετών μεδιαβήτη δεν γνωρίζουν την
    ασθένειά τους και όλοι αυτοί οι άνθρωπο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η Ομάδα Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας, έχει οργανώσει ειδικά Ιατρεία, με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων με εξειδίκευση στο διαβήτη ανά την ελληνική επικράτεια για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προ-διαβήτη. Επίσης, μέσα από διάφορες δράσεις και σε συνεργασία με δημοτικούς και κρατικούς φορείς, προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό για την πρόληψη του διαβήτη αλλά και της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς που ήδη νοσούν ή εμφανίζουν προδιάθεση για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Τα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη, εκτός από τη βέλτιστη ρύθμιση της γλυκαιμίας και των μεταβολικών διαταραχών, έχουν ως στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των συνοσηροτήτων που προδιαθέτουν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου αλλά και την καλύτερη διαχείριση μετά την εκδήλωσή της. Επίσης συμβάλλουν ουσιαστικά στον έλεγχο των ατόμων για την ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη και παρέχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε διεπιστημονικές ομάδες ιατρών παρέχοντας την ευκολία της αντιμετώπισης συνολικά των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

ieidiseis.gr