in

Όλα τα μέτρα που έρχονται για τη φοροδιαφυγή

Με ένα ενισχυμένο “οπλοστάσιο” ξεκινά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τη νέα προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από την οποία στοχεύει να εισπράξει περισσότερα από 4 δισ. σε φόρους ως το τέλος της 4ετίας. 

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία, κοινοτική οδηγία η οποία θα ρυθμίζει την φορολογία στις χρονομισθώσεις τύπο AirBnb και της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου. Σε ό,τι αφορά τις χρονομισθώσεις, θα επιβάλλεται μια υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών για τα άτομα που έχουν τέτοια δραστηριότητα στην Ελλάδα από τις πλατφόρμες που εντάσσουν τα ακίνητα τους, προς την ΑΑΔΕ.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, προβλέπονται κανόνες για το ποιος πουλά, με ποιους όρους και πώς θα φορολογείται. Όλες οι αλλαγές θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2024. 

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές 

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθούν και οι αλλαγές, οι οποίες θα γίνουν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα έχουν κορμό την περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σε πρώτη φάση θα επανεξεταστούν τα κίνητρα που δόθηκαν πριν δύο χρόνια για δήλωση αποδείξεων σε 20 κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών με κίνητρο έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ, τα οποία δεν είχαν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Η άσκηση αυτή θα είναι δύσκολη, καθώς τα κίνητρα που θα δώσει το δημόσιο θα πρέπει να “ανταγωνιστούν” την έκπτωση που παρέχει ο ελεύθερος επαγγελματίας κατά την πληρωμή των υπηρεσιών του χωρίς απόδειξη. 

Αντίθετα, το ιστορικό των περιορισμών λόγω κορονοϊού, είχε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έφτασαν να καταγράφουν αύξηση 49%, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, φέροντας παράλληλα στα δημόσια ταμεία 1 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα.

Ένα νέος περιορισμός ο οποίος θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα ήταν η μείωση του ανώτατου ορίου των 500 ευρώ σε μετρητά για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που ισχύει μέχρι σήμερα.

Η ιδέα είναι σε διαδικασία επεξεργασίας από τις αρχές του χρόνου, αλλά θα πρέπει σε αυτό να συναινέσει και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Μια τρίτη δέσμη μέτρων, θα αφορά την υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σε καθημερινές συναλλαγές όπως για παράδειγμα η καταβολή των ενοικίων. 

Παράλληλα, προωθείται και η ηλεκτρονική διασύνδεση των μηχανημάτων POS, με τις ταμειακές μηχανές από τις αρχές του 2024, ώστε να κλείσει άλλη μια “πύλη” φοροδιαφυγής. 

Έξυπνα τεκμήρια 

Σε στάδιο προετοιμασίας, μπαίνει η αναμόρφωση των τεκμηρίων για τη διόρθωση δεδομένων που ισχύουν έως τώρα αλλά πλέον θεωρούνται παρωχημένα όπως το βασικό τεκμήριο των 3.000 ευρώ αλλά και η κλιμάκωση των τεκμηρίων ανάλογα με την κινητή και ακίνητη περιουσία.

Επίσης, θα διορθωθούν στρεβλώσεις οι οποίες οδηγούσαν φοιτητές ή μερικά απασχολούμενους με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, να φορολογούνται ως επιχειρήσεις, με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα και μάλιστα με υπέρογκα ποσά. 

Το τρίτο πακέτο αλλαγών θα αφορά το κλείσιμο των διεξόδων που υπάρχουν σήμερα για να βοηθούν κάποιους να ξεφεύγουν από την “τσιμπίδα” των τεκμηρίων. Παράδειγμα είναι τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων τα οποία σήμερα αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης. Κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες για να αποφύγουν το τεκμήριο και να μπορούν να δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ χρεώνουν τα δίδακτρα στους γονείς τους και οι ίδιοι έχουν το περιθώριο να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα. Αυτή η τρύπα και άλλες ανάλογες θα κλείσουν με στόχο όλοι να φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Έλεγχοι δαπανών 

Στο μεταξύ, η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει τη διασταύρωση των δαπανών ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ.

Σε κάποιους από αυτούς, θα ελεγχθούν από κάθε δυνατή πηγή, οι δαπάνες που γίνονται για αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Δαπάνες δανείων και επενδύσεων ώστε να διαπιστωθούν περιπτώσεις όπου υπάρχει ασυμφωνία των δηλωμένων εισοδημάτων με τις δαπάνες. 

Επίσης, θα ελεγχθούν υπερβολικά υψηλές δαπάνες που δηλώνονται σε κάποιες περιπτώσεις από ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται το φορολογητέο εισόδημα. 

capital.gr