in

Ο πλανήτης «φλέγεται» και ο υδράργυρος σπάει κάθε ρεκόρ: «Οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 100.000 ετών» (video)

Η θερμοκρασία του πλανήτη εκτοξεύθηκε και πάλι την Πέμπτη σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί στη σύγχρονη εποχή, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα όπου ο υδράργυρος καταγράφει ιστορικό ρεκόρ.

Αυτά τα ανησυχητικά νέα ρεκόρ είναι πιθανότατα οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων «τουλάχιστον 100.000 ετών», δήλωσε ένας επιστήμονας στο CNN.

Απανωτά ρεκόρ θερμοκρασιών

Η παγκόσμια μέση ημερήσια θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 17,23 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, σύμφωνα με το Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ.

Ήταν μια εβδομάδα με θερμοκρασίες που έσπασαν τα ρεκόρ. Τη Δευτέρα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφθασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη στα δεδομένα του NCEP, τα οποία χρονολογούνται από το 1979. Την Τρίτη σκαρφάλωσε στους 17,18 βαθμούς Κελσίου, όπου παρέμεινε και την Τετάρτη. Πριν από αυτή την εβδομάδα, το ρεκόρ στα δεδομένα του NCEP ήταν 16,92 βαθμοί Κελσίου και είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016.

Αν και τα ρεκόρ αυτής της εβδομάδας δεν είναι ακόμη επίσημα, ένας άλλος παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης του κλίματος επιβεβαίωσε αρκετά από τα δικά του δεδομένα. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες της Δευτέρας και της Τρίτης ήταν επίσης ρεκόρ στα δεδομένα της, τα οποία χρονολογούνται από το 1940.

Αν και τα ρεκόρ βασίζονται σε σύνολα δεδομένων παρατήρησης που πηγαίνουν πίσω μόνο στα μέσα του 20ού αιώνα, είναι «σχεδόν σίγουρα» οι θερμότερες θερμοκρασίες που έχει δει ο πλανήτης για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την Τζένιφερ Φράνσις, ανώτερη επιστήμονα στο Κέντρο Κλιματικών Ερευνών Woodwell.

Η Francis εκτίμησε ότι οι θερμοκρασίες αυτής της εβδομάδας είναι οι θερμότερες «πιθανότατα εδώ και τουλάχιστον 100.000 χρόνια», χαρακτηρίζοντας τα αρχεία «τεράστιο πράγμα».

Οι επιστήμονες το γνωρίζουν αυτό λόγω των κλιματικών δεδομένων πολλών χιλιετιών που εξάγονται από υποκατάστατα όπως δακτύλιοι δέντρων, πυρήνες πάγου και κοραλλιογενείς ύφαλοι – δεδομένα που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την κατανόηση του κλιματικού συστήματος και του τρόπου με τον οποίο ο άνθρωπος έχει συμβάλει στην ταχεία υπερθέρμανση του πλανήτη από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά.

Ο Robert Rohde, επικεφαλής επιστήμονας στο ινστιτούτο Earth του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν σε ύψη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο CNN ότι είναι πολύ πιθανό ότι «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα από αυτά τα ρεκόρ να σπάνε» αυτό το καλοκαίρι.

Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του πλανήτη, αλλά οι θερμοκρασίες βρίσκονται ήδη σε υπερβολικό ρυθμό εξαιτίας του συνδυασμού του Ελ Νίνιο – ενός φυσικού κλιματικού φαινομένου στον Ειρηνικό Ωκεανό – και της ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης, η οποία οδηγεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σταθερά υψηλότερα.

«Δεν πρόκειται για ρεκόρ για να γιορτάσουμε και δεν θα είναι ρεκόρ για πολύ καιρό, καθώς το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο είναι ακόμα ως επί το πλείστον μπροστά μας και το El Nino αναπτύσσεται», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην κλιματική επιστήμη στο Ινστιτούτο Grantham για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό δείχνει απλώς ότι πρέπει να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, όχι σε δεκαετίες, αλλά τώρα», δήλωσε η Otto. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας δεν είναι απλώς αριθμοί, «αλλά για πολλούς ανθρώπους και οικοσυστήματα είναι απώλεια ζωής και βιοπορισμού».

ethnos.gr