in

Μουσική παράσταση: Μάνος Χατζιδάκις “πωλητής ιδανικών στιγμών” στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Νεάπολης

Ο Μάνος Χατζιδάκις (23 Οκτωβρίου 1925 – 15 Ιουνίου 1994) είναι η κορυφαία μουσική ιδιοφυΐα της χώρας μας , αλλά ταυτόχρονα ασυμβίβαστα καθαρός στη σκέψη του και τη δημόσια παρέμβασή του και για το λόγο αυτό επίκαιρος διαρκώς!

«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία… Ο φασισμός στις μέρες μας φανερώνεται με δυο μορφές. Ή προκλητικός, με το πρόσχημα αντιδράσεως σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα που δεν ευνοούν την περίπτωσή τους, ή παθητικός μες στον οποίο κυριαρχεί ο φόβος για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ανοχή και παθητικότητα λοιπόν. Κι έτσι εδραιώνεται η πρόκληση. Με την ανοχή των πολλών…» (απόσπασμα από το κείμενο του  στο πρόγραμμα της συναυλίας της  Ορχήστρας των Χρωμάτων, 22/2/1993)

Το μουσικό του  είναι έργο τεράστιο και προκαλεί τον θαυμασμό των ομοτέχνων του και των ακροατών του!  Συνοπτικά:

1945: γνωρίζεται με τους Νίκο Γκάτσο, Κάρολο Κουν, Νάνο Βαλαωρίτη και λοιπούς ανθρώπους του πνεύματος και ονειρεύονται την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ελλάδας. 

1950: ξεκινά τη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου. Στο θέατρο έγραψε μουσική για το «Παραμύθι δίχως όνομα», «Όρνιθες», «Καπετάν Μιχάλης», « Ματωμένος γάμος» κ.α., ενώ
παράλληλα ντύνει με μουσική σπουδαίες  ταινίες  στον κινηματογράφο, «Ο δράκος» του  Ν. Κούνδουρου,   «Στέλλα» του Μ. Κακογιάννη, «America-America» του Ελ. Καζάν, «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν κλπ.

 1962: ανεβάζει στο θέατρο Μετροπόλιταν της Αθήνας την ιστορική μουσικοθεατρική παράσταση «Οδός Ονείρων»

1966: ανεβάζει στο Μπρόντγουεϊ στις ΗΠΑ με τον Ζιλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη τη θεατρική διασκευή του «Ποτέ την Κυριακή» με τον τίτλο «Illya Darling».

 1975: αναλαμβάνει διευθυντής στο «Τρίτο πρόγραμμα» της ΕΡΤ, όπου και έμεινε επτά χρόνια. Το τρίτο πρόγραμμα ήταν το πρώτο ελεύθερο ραδιόφωνο στην Ελλάδα. Η εκπομπή που άφησε εποχή στην κοινωνία ήταν το «Εδώ Λιλιπούπολη».

1985: διευθύνει το περιοδικό «Τέταρτο», το οποίο καταγράφει τα καλλιτεχνικά και κοινωνικά δρώμενα μέσα από τις πολιτικές τους διαστάσεις.
1989: ιδρύει την «Ορχήστρα των χρωμάτων».

Ανάμεσα στα πιο γνωστά τραγούδια του συναντά κανείς το «Αγάπη που ΄γινες δίκοπο μαχαίρι», «Θάλασσα πλατιά», «Μια πόλη Μαγική», «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» και τα «Παιδιά του Πειραιά»

Η Πανσέληνος του Αυγούστου  φέτος μας δίνει τη δυνατότητα για μια  υπόκλιση στον μεγάλο Έλληνα και ταυτόχρονα μια  ευκαιρία να σκύψουμε να δροσιστούμε στην πηγή του λόγου και της μουσικής του μέσα στο λιοπύρι του καλοκαιριού και της ζωής.

Τη Τρίτη 1 Αυγούστου, ώρα 20.30, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης  η αισθαντική φωνή της Ελεάννας Καρανδεινού υπό τους ήχους των  εξαίρετων μουσικών Αντιγόνης Αραμπατζόγλου στο πιάνο και Κωνσταντίνου Σειραγάκη στο κλαρινέτο, θα μας μυήσει ξανά  στην  τέχνη του Μάνου και θα ταξιδέψει τη σκέψη  σε δροσερούς λειμώνες και όνειρα! Είσοδος ελεύθερη!