in ,

Μια διαφορετική δράση από το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Οι Έλληνες θεωρούσαν την Τέχνη, όχι απλή τέρψη, αλλά παιδεία έξοχη για τους πολίτες.

Η απουσία της Τέχνης από τη ζωή ήταν αφόρητη  γι’ αυτούς, γιατί ισοδυναμεί με ζωή τυφλή, απαίδευτη, ακαλλιέργητη. Για τον ίδιο λόγο ο Μπρεχτ επέμενε στην ψυχαγωγική αλλά και τη διδακτική σπουδαιότητα της Τέχνης.

«Η επιστήμη και η Τέχνη συναντιώνται σε τούτο: ότι σκοπός και των δυο είναι να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων», «ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα…» (Ουίλιαμ Σαίξπηρ).

Την Τετάρτη 3/11/21 το τμήμα Β1 του 2ου Γυμνασίου  πήρε μέρος σε μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική – διδακτική δράση. Ψυχαγωγηθήκαμε και διδαχτήκαμε ερχόμενοι σε επαφή με την Τέχνη.  16 από τους μαθητές/τις μαθήτριες του τμήματός μας,  μαζί με τους δυο συνοδούς καθηγητές μας, την αγαπητή  κα Παπαδάκη Ιωάννα, μουσικό, που είχε και την πρωτοβουλία της δράσης, και τον ξεχωριστό κ. Φασουλά Χάρη, μαθηματικό και μουσικό, βρεθήκαμε στην υπαίθρια γκαλερί του ξενοδοχείου  Minos Beach Art Hotel του Ομίλου bluegr Hotels & Resorts. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Λασιθίου, κα Φιλίτσα Πεδιαδίτη,  την οποία και ευχαριστούμε.

Στον όμορφο και καλαίσθητο χώρο του ξενοδοχείου υπάρχουν 50 έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το υπαίθριο μουσείο δημιουργήθηκε  από το Ίδρυμα  Γ. & Α. Μαμιδάκη, που επινοεί, συντονίζει, ενθαρρύνει, υλοποιεί προγράμματα και δράσεις που συνάδουν με το όραμά του και αφορούν τις τέχνες, τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκε μία πολύτιμη συλλογή, η οποία περιλαμβάνει μνημειακά έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως οι Νίκος Αλεξίου, Magdalena Abakanowicz, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Ρένα Παπασπύρου, Τάκις, Κώστας Τσόκλης. Τα έργα αυτά, διάσπαρτα στον άπλετο χώρο, συνθέτουν ένα πραγματικό ανοιχτό μουσείο, προσιτό σε κάθε λάτρη της τέχνης, Έλληνα ή ξένο.

Ο κ. Ευστράτιος Πατσάκης, Διευθυντής του ξενοδοχείου, μαζί με τον Υποδιευθυντή κ. Κύριλλο Χαλκιαδάκη άνοιξαν την «αγκαλιά» τους και  μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και χαρά, στην είσοδο του ξενοδοχείου.   Αμέσως από εκεί άρχισε η ξενάγηση και η «γνωριμία» με 2 έργα τέχνης που δεσπόζουν  δεξιά και αριστερά.. Δεξιά το έργο «Μινώταυρος» της εικαστικού Φρόσως Μιχαλέα και αριστερά το «Σήμα Κινδύνου» του Κώστα Τσόκλη. Προχωρώντας και περνώντας τη ρεσεψιόν αντικρίσαμε τον «Μίτο της Αριάδνης» της Κάτιας Ρόκα και το έργο «Φωνές της Θάλασσας» του εικαστικού Γιώργου Κυπρή. Ο «Δίσκος της Φαιστού» του Θεόδουλου αλληλεπιδρά με τον περιβάλλοντα χώρο και ο αντικατοπτρισμός του ουρανού εκλύει μια φοβερή ενέργεια.

Ο Χρήστος Πετρίδης με το έργο «Θερινό Σινεμά», που δεσπόζει στην μπλε πισίνα του ξενοδοχείου, μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο ονειρικό και παραμυθένιο. Φόρο τιμής αποτίει με το έργο «Χάρης» η εικαστικός Ελένη Μυλωνά στον επιστάτη του ξενοδοχείου. Το μεταλλικό γλυπτό «Μηχανικά» του Γιάννη Παρμακέλη μεταφέρει στο παρόν τους αρχαίους κίονες, δίνοντας μια σύγχρονη υπόσταση. Με το έργο «Σπείρα» η Ingrid Fragantoni ενώνει τα επίγεια με τα ουράνια και την ανθρώπινη ύπαρξη.  Οι «Χαμένες Επιθυμίες» της Κύπριας εικαστικού  Κλίτσας Αντωνίου υποδηλώνουν την απώλεια της παιδικής ηλικίας και την τραυματική εμπειρία της Τουρκικής Εισβολής. Η Καλλιτεχνική έκφραση του συντοπίτη μας Νίκου Σωτηριάδη, με το έργο «Φυτά» μας προτρέπει να αγκαλιάσουμε την οικολογική σκέψη και να υποστηρίξουμε το περιβάλλον. Θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης και συγκεκριμένα του θαλάσσιου περιβάλλοντος με πλαστικά απορρίμματα παρουσιάζει το έργο της εικαστικού & ερευνήτριας Γεωργίας Κοτρέτσου

Στο τέλος αυτής  της μικρής αναφοράς σε μερικά από τα έργα, θα εστιάσουμε στα «Χαμένα Ώτα  του Αγίου Νικολάου» του Κώστα Ιωαννίδη και στο  έργο “Come with the Windτου Ζαφειρόπουλου & του Ριμενίδη. Το μεν πρώτο είναι μια υποβρύχια γλυπτή εγκατάσταση 7 τσιμεντένιων αυτιών τοποθετημένα στον πάτο της θάλασσας. Το δεύτερο  είναι ένας συνδυασμός γλυπτικής και ηχητικής εγκατάστασης, που εμπνέεται από το αρχαίο μνημείο των Αέρηδων στην Πλάκα. Αποτελείται από οκτώ ηχητικές στήλες, που αντιπροσωπεύουν τα οκτώ σημεία του ορίζοντα, τα οποία “εκπροσωπούνται” ηχητικά από τις ανάλογες ριπές ανέμου, που ενεργοποιούνται από την ίδια την παρουσία των επισκεπτών της εγκατάστασης και της περιδιάβασής τους εντός του έργου. Στην περίπτωση που η ταυτόχρονη παρουσία περισσότερων θεατών ενεργοποιήσει όλους τους ανέμους, ο ενδιάμεσος χώρος της πλατείας μεταμορφώνεται σε μια απρόσμενη και αυτοσχεδιαστική συμφωνία ανέμων.

Μέσα από την ξενάγηση σε αυτά και σε κάποια άλλα έργα τέχνης άνοιξε το μυαλό μας, αντιληφθήκαμε την ομορφιά και νιώσαμε πραγματική ευχαρίστηση, ηρεμία, χαρά, γαλήνη, έκπληξη, μαγεία, ευτυχία.

Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου ετοίμασαν για εμάς έναν καταπληκτικό μπουφέ, με αλμυρά και γλυκά εδέσματα. Αφού τελείωσε η περιήγηση στα έργα τέχνης, καθίσαμε και απολύσαμε το χυμό μας, τα smoothies  και τα υπέροχα εδέσματα, που μας σέρβιρε με ξεχωριστή ευγένεια και καλοσύνη το προσωπικό του ξενοδοχείου.

Πριν την αποχώρησή μας αφιερώσαμε περίπου μισή ώρα σε άλλες μορφές τέχνης. Ο κ. Φασουλάς και ο συμμαθητής μας, Κουνάλης Εμμανουήλ,  μαθητής του τμήματος Γ2, που μας ακολούθησε, έπαιξαν λαούτο και μαντολίνο. Εμείς όχι μόνο τραγουδήσαμε με τη συνοδεία των μουσικών οργάνων, αλλά σηκωθήκαμε, πιαστήκαμε χέρι χέρι και χορέψαμε.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη για την εγκάρδια υποδοχή, ξενάγηση και φιλοξενία στον υπαίθριο χώρο τέχνης  καθώς και τον κ. Ευστράτιο Πατσάκη, διευθυντή του Minos Beach Art Hotel.

Ο  σύγχρονος άνθρωπος και ιδιαίτερα ο νέος είναι απαραίτητο να είναι σε θέση να απολαμβάνει κάθε μορφή τέχνης. Είναι αναγκαίο να γίνεται “δέκτης” των μηνυμάτων, των εντυπώσεων, των απόψεων, που εκφράζει ο καλλιτέχνης με ένα έργο τέχνης. Η  επαφή με την Τέχνη δεν είναι μια “ελιτίστικη” συνήθεια και δεν  αφορά τους λίγους, τους εκλεκτούς του πνεύματος. Το σχολείο  έχει τη δυνατότητα να μας  μυήσει  στη χαρά που προσφέρει η Τέχνη και να ευαισθητοποιήσει την ψυχή μας στο άκουσμα. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να βρεθούμε στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου.

 

ΠΕΔΙΑΔΙΤΗ ΜΑΡΙΛΕΝΙΑ, Μαθήτρια του τμήματος Β1