in , ,

Με πρώτες ύλες και απο τη Νεάπολη, το μενού του Γιάννη Μπαξεβάνη στην προεδρία της Δημοκρατίας

Πρώτα ήταν μεγάλη τιμή για μένα να με καλέσει η πρόεδρος της Δημοκρατίας για να ετοιμάσω ένα γεύμα που παρέθεσε για τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ένωσης και τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης σημειώνει στο fonien.gr και παρουσιάζει το μενού, τις ιδέες και τους ανθρώπους που βοήθησαν.

“Πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και το εστιατόριο Αρκ που μαγειρέψαμε εκεί ένα μέρος του μενού. Από ότι άκουσα οι καλεσμένοι ευχαριστήθηκαν από τις νότες και στιβαρές ελληνικές γεύσεις και νομίζω ότι θα τις θυμούνται για καιρό. Στο τραπέζι τους υπάρχει επτάζυμο ψωμί κρίθινο ψωμί και ψωμί από αλεύρι Ζέας από τη εορδαϊκού η γη φτιαγμένο με προζύμι και ελαιόλαδο από την terra creta..

Το μενού ξεκινάει με δύο μπουκιές χαρουπιού η μία με χόρτα σαρδέλα και η άλλη με ταραμά σε χαρουπόπιττα με γαρίδα και φύκια από τα Χανιά.. γεύση που γνώρισαν τις μέρες της καραντίνας οι φίλοι μου από την χαρούπια στο Χαϊδάρι.

Η επόμενη μπουκίτσα ήταν ένα ντολμαδάκι αλλά όχι τόσο απλό φτιαγμένο με καβουρντισμένο άγριο ρύζι Σπερχειού Ηλέσιον τόσο όσο να έχει την μυρωδιά και το άρωμα που μας θυμίζει το καβουρδισμένο καλαμπόκι συμπληρωμένο με τα αρωματικά βέβαια και τυλιγμένο σε μικρή μπουκίτσα πάνω σε ξύγαλο από το Συλλιγάρδο.

Το επόμενο πιάτο ήταν ένα Τραγανό φρέσκο χταπόδι που το έκοβες και μυρίζει θάλασσα πάνω σε μία πράσινη αρωματική σάλτσα και φάβα με αυγοτάραχο τρικαλινός. Μετά έρχεται ένα απίστευτο σορμπέ φτιαγμένο με το καλύτερο γιαούρτι του κόσμου ελληνικό πρόβειο με την τσίπα αγορασμένο από τον Τσιαπάρα στο Χαϊδάρι με Τραγανό παξιμάδι τριμμένο με μελι από τη Σπάρτη και ελαιόλαδο βιολογικό του Βασιλάκη από τη Νεάπολη Λασιθίου και τα φύλλα του δροσουλιτη του Καραλάκη.

Τα πιάτα αυτά συνοδεύσε το κρασί Ανυδρους από τη Σαντορίνη.

Μετά ήρθε ο τράγος από την Κρήτη του φίλου μου του Παρασύρη το απίστευτο κρέας που δεν το έχουν ξαναφάει ποτέ στη ζωή τους σιγομαγειρεμένο στα ξύλα μαζί με μικρά πράσινα φασολάκια συνοδευόμενο βέβαια με ένα πολύ ωραίο πουρέ καρότο μήλο αρωματισμένο με κύμινο το μεγάλο μυστικό σε αυτή τη συνταγή ,το απίστευτο κρασί τό Μούχτερο από την θηβαϊκή γη που σιγομαγειρεψε το κρέας με τομάτα.. το πιάτο αυτό συνοδεύτηκε από το κρασί λιάτικο Αγγελής.. και τελειώσαμε με μία τριλογία από μπακλαβάδες ..ένα παραδοσιακό ,ένα φτιαγμένο με ξηρά φρούτα και παγωτό και ένα με κρέμα με αρώματα μπακλαβά και φύλλα από μαρέγκα καρυδιού αρτιμένα όλα αυτά μέ μέλι από ρείκι της Καρύστου. το πιάτο συνοδεύτηκε από το Μοσχάτο του συνεταιρισμού της Σάμου. ..κάπως έτσι έπεσαν τα φώτα της γιορτής..”