Menu
in

Με λιγότερα ρεπό και αμισθί υπερωρίες οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία – Τι έδειξε έρευνα

Τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας για τις συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο

Στην δημοσιότητα έδωσε o πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, τα πρώτα στοιχεία από την μεγάλη Έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου.

Η συγκεκριμένη έρευνα καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως υπάρχει μεγάλη εργοδοτική παραβατικότητα καθώς 6 στους 10 ξενοδοχοϋπαλλήλους δεν παίρνουν το ρεπό τους όπως προβλέπει η διαδικασία, ενώ 3 στους 10 εργάζεται περισσότερο από το απαιτούμενο ωράριο με σημαντικό ποσοστό να μη λαμβάνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω την παραπάνω εργασία που εκτελεί. Ταυτόχρονα, γίνεται σαφές πως οι σχολές τουριστικής εκπαίδευσης πρέπει να αναβαθμιστούν.  

Ειδικότερα, στις 20 Αυγούστου ξεκίνησε να διενεργείται από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου μια έρευνα. Η συγκεκριμένη έρευνα εστίαζε στην εξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από τις συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η συγκεκριμένη έρευνα ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Η επεξεργασία και η ανάλυση των στοιχείων και των δεδομένων της έρευνας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, κ. Νίκο Κοκολάκη, ο οποίος έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα.

Κατά γενική ομολογία, η έρευνα ξεπέρασε κάθε είδους προσδοκία σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε :«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Συμπληρώθηκαν 2045 ερωτηματολόγια, πράγμα που σημαίνει πως το αντιπροσωπευτικό δείγμα ήταν θετικό». 

Παραβατικότητα

Το neakriti.gr έχει παρουσιάσει αρκετές φορές συμβάντα εργοδοτικής παραβατικότητας με θύτες ξενοδόχους και θύματα ξενοδοχοϋπάλληλους. Μάλιστα, οι εμπειρικές αυτές παρατηρήσεις επιβεβαιώνονται ποιοτικά και ποσοτικά μέσα από τις έρευνες. Έξι στους δέκα ξενοδοχοϋπάλληλους του ν. Ηρακλείου δεν παίρνουν τα ρεπό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό δεν πληρώνεται την υπερωρία που εργάζεται. Ο κ. Κοκολάκης, μιλώντας στην ιστοσελίδα. «Το 60% των ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου δεν παίρνουν τα ρεπό που προβλέπει ο νόμος. Ακόμη το 30% των ξενοδοχοϋπαλλήλων εργάζεται περισσότερο από το ωράριο εργασίας του. Από το ποσοστό αυτό που εργάζεται παραπάνω από το απαιτούμενο ωράριο εργασίας, το 60% των εργαζομένων αυτών δεν πληρώνεται ούτε η υπερωρία ούτε η υπερεργασία».

Προσωπικό χωρις ειδίκευση

Μια σημαντική παράμετρος της συγκεκριμένης έρευνας σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδο που έχουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Φαίνεται πως ένα σημαντικό ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται σε ξενοδοχειακές μονάδες ή συγκροτήματα δεν έχει πιστοποιημένο τίτλο σπουδών από κάποιο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή μια μεταδευτεροβάθμια σχολή εκπαίδευσης.

«Επίσης, σημαντικό στοιχείο αναδεικνύεται και το γεγονός πως υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 40% που δεν έχει χαρτί ή πιστοποιητικό με βάση την ειδικότητα που κατέχει. Είναι ανειδίκευτο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν έχει τελειώσει κάποια σχολεία. Δεν έχει βγάλει κάποιο επίσημο έγγραφο από μία πιστοποιημένη σχολή» σημείωσε ο κ. Κοκολάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοκολάκης ανέφερε: «Ένα ποσοστό 90-95% των ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου παρακολούθησε τα σεμινάρια για τον κορωνοϊό που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Όταν υπάρχει μία δράση οργανωμένη από εργασιακούς φορείς, πανεπιστημιακούς φορείς και την αυτοδιοίκηση, είναι εύλογο πως το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία».

ΣΣΕ

Είναι άξιο αναφοράς πως το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η Ένωση Ξενοδόχων είχαν υπογράψει από κοινού τη συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία δίνει αύξηση στις μισθολογικές απολαβές του ξενοδοχοϋπαλληλικού προσωπικού του ν. Ηρακλείου 12% σε βάθος διετίας. 7% αύξηση από 1 Απριλίου του 2023 και επιπλέον 5% αύξηση από 1 Απριλίου του 2024 είναι η συνολική μισθολογική αύξηση. Φαίνεται όμως πως παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας έχει θεσμοθετηθεί ως γενικώς υποχρεωτική με τη σφραγίδα του αρμόδιου υπουργού, πολλοί ξενοδόχοι του ν. Ηρακλείου έχουν διαφορετική άποψη και δεν την εφαρμόζουν.

Ο κ. Κοκολάκης είπε: «Το 20% των ξενοδοχοϋπαλλήλων  του ν. Ηρακλείου υποστήριξαν μέσα από την έρευνα ότι δεν τηρείται η συλλογική σύμβαση εργασίας στις μισθολογικές τους απολαβές».

Τέλος, ο κ. Κοκολάκης έκρινε σημαντικό να τονίσει πως επιτακτικό αίτημα από την πλευρά της ευνομούμενης Πολιτείας είναι να δημιουργήσει αναβαθμισμένες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης. Η τουριστική εκπαίδευση είναι η δικλείδα ώστε το εργασιακό προσωπικό να αισθάνεται ασφαλές και να αποδώσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό. 

«Γίνεται επομένως σαφές πως η Πολιτεία πρέπει να αναβαθμίσει τις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης. Να μπουν νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Να υπάρξει τεχνικό σχολείο με επίκεντρο τον τουρισμό ώστε οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό να βάλουν σταδιακά τις βάσεις. Πρέπει επομένως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να είναι πιστοποιημένοι. Να έχουν το μορφωτικό εκείνο προσωπικό ώστε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μέσω της εργασίας τους να κατευθύνουν τις δράσεις της τουριστικής πολιτικής ποιοτικά» κατέληξε ο κ. Κοκολάκης.

πηγη neakriti.gr

Leave a Reply

Exit mobile version