in

Χωρίς καραντίνα και test οι εμβολιασμένοι επισκέπτες στην Κύπρο – Δεκτό και το Sputnik

Χωρίς καραντίνα και test θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Κύπρο, ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης, οι εμβολιασμένοι από τις 10 Μαϊου, ενώ θα γίνεται δετό και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, σύμφωνα με το αναθεωρημένο ταξιδιωτικό πρωτόκολλο, που έδωσε στην δημοσιότητα η κυπριακή κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Κύπρος έχει ανοίξει τα σύνορα της σε πρόσωπα που ταξιδεύουν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και Ισλανδίας), την Αρμενία, το Μπαχρέιν, την Λευκορωσία, τον Καναδά, την Αίγυπτο, την Γεωργία, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, το Κατάρ, την Ρωσία, την Σαουδική Αραβία, την Σερβία, την Ελβετία, την Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ταξιδιωτικό πρωτόκολλο βασίζεται σε σύστημα χρωματικής κατηγοριοποίησης χωρών, με προϋποθέσεις εισόδου που ποικίλλουν, ανάλογα με την κατηγορία. Παρακάτω δίδονται οι προϋποθέσεις εισόδου όταν κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στην Κύπρο.

Προϋπόθεση εισόδου Πράσινο Πορτοκαλί Κόκκινο
Cyprus Flight Pass – συμπλήρωση 24 ώρες πριν την αναχώρηση Ναι Ναι Ναι
Μοριακό τεστ εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση (επιβαρύνει τον ταξιδιώτη) Όχι Ναι Ναι
Μοριακό τεστ κατά την άφιξη στην Κύπρο (επιβαρύνει τον ταξιδιώτη) Όχι Όχι Ναι
Υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός κατά την άφιξη Όχι Όχι Όχι

Ο εμβολιασμός δεν είναι προαπαιτούμενο για το ταξίδι, εντούτοις η Κύπρος είναι πια σε θέση να αναμορφώσει το ταξιδιωτικό της πρωτόκολλο και να προσφέρει ταξιδιωτική καθοδήγηση και σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Για τα πρόσωπα που ταξιδεύουν από τις προαναφερθείσες χώρες, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι αποδεκτά ως ένα πρόσθετο διευκολυντικό μέσο για ταξίδι, από τις 10 Μαΐου 2021.

Η Κύπρος θεωρεί αποδεκτά για ταξίδι τα εμβόλια Sputnik V και όλα εκείνα, τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά και εγκριθεί από τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ταξιδιώτες που μπορούν να αποδείξουν, ότι έχουν υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες δόσεις ενός εγκεκριμένου εμβολίου, δεν θα απαιτείται να υποβληθούν σε τεστ προκειμένου να επισκεφθούν την Κύπρο, ανεξάρτητα από το χρώμα κατηγορίας της χώρας αναχώρησης τους.

Επιπροσθέτως, δεν θα τίθενται σε αυτοαπομόνωση ακόμη και στην περίπτωση που αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος θετικού στον COVID-19. H ως άνω διευκόλυνση θα είναι έγκυρη από την ημερομηνία που το εμβόλιο έχει πλήρως χορηγηθεί.

Πριν το ταξίδι, ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού εμβολιασμού (στα αγγλικά) πρέπει να αναρτάται στην πλατφόρμα Cyprus Flight Pass και συγκεκριμένες πληροφορίες εμβολιασμού πρέπει επίσης να δίδονται.

Η επαλήθευση της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι μοναδική υπευθυνότητα της υπηρεσίας ελέγχου συνόρων της χώρας αναχώρησης.

Ο ταξιδιώτης είναι υπεύθυνος και προσωπικά υπόλογος για την παροχή αναληθών πληροφοριών και σε τέτοια περίπτωση θα υπόκειται σε ποινές κατά την άφιξή του στην Κύπρο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη διατηρεί το δικαίωμα για τυχαίο έλεγχο οποιασδήποτε πτήσης άφιξης και σε αυτό θα συμπεριλαμβάνει και ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί.

Επιπροσθέτως, όλα τα άλλα πρωτόκολλα στον προορισμό πρέπει να εφαρμόζονται και να ακολουθούνται από όλους, ακόμη και από τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Η πορεία του εμβολιασμού

Η Κύπρος έχει καταφέρει μια από τις γρηγορότερες πορείες εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φιλοδοξεί να εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού της, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Τέτοια είναι η πρόοδος της, που σε πρόσωπα τόσο νέα, όσο αυτά στην ηλικία των 40 ετών, θα δοθεί η επιλογή εμβολιασμού, τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου.

Επιπρόσθετα σε αυτήν την επιτυχή καμπάνια εμβολιασμού, η Κύπρος είναι επίσης μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες της Ευρώπης  στον έλεγχο της διασποράς της νόσου, μέσω συνεπών και ευρέως διενεργούμενων διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό. Για παράδειγμα, κατά την εβδομάδα 12 – 18 Απριλίου, συνολικά 405.916 άνθρωποι εξετάστηκαν (περίπου το 46% του συνολικού πληθυσμού), στοιχείο το οποίο κατατάσσει στην Κύπρο δεύτερη στον κόσμο.

Ο μεγάλος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων επιτρέπει στις αρχές να εντοπίσουν την μεγάλη πλειοψηφία των φορέων COVID-19 και των στενών τους επαφών (συμπτωματικών ή ασυμπτωματικών) και να τους απομονώσουν, για να αποφύγουν περαιτέρω μόλυνση. Αν και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μπορεί να δείχνει σχετικά υψηλός, ο δείκτης θετικότητας είναι στην πραγματικότητα μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη. Από όλους τους ανθρώπους που έχουν εξεταστεί, μόνο το 1%, βρέθηκαν να είναι φορείς της  ασθένειας. Συγκριτικά, οι περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεικνύουν έναν δείκτη θετικότητα που κυμαίνεται μεταξύ 3% έως 15% και σε μερικές περιπτώσεις πολύ ίσως και υψηλότερα από αυτά τα νούμερα.

ΠΗΓΗ: money-tourism.gr