in

Κοζυράκη: “Η Χρυσή πιο καθαρή απο ποτέ”, Γουλιδάκης: “να ακολουθήσουν την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας” έγινε η αυτοψία στο νησί.

Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη αυτοψία στο νησί της Χρυσής η Μαρία Κοζυράκη και Γιάννης Γουλιδάκης γράφουν στο facebook.

Γράφει η Μαρία Κοζυράκη, γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης.

“Παρά την άρνηση συμμετοχής, την αδυναμία μεταφοράς και τη θαλασσοταραχή, τελικά χθες πήγαμε στη Χρυσή και πραγματοποιήσαμε τη «διαβόητη» αυτοψία! Πρώτη φορά για μένα σε συνθήκες πιο «χειμωνιάτικες» και χωρίς εκατοντάδες επισκεπτών, η Επιτροπή του Σχεδίου Δράσης (απόντος του εκπροσώπου της δημοτικής αρχής), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης/Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και η δασική υπηρεσία περπατήσαμε τα 2/3 του νησιού και σχηματίσαμε μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης.

Οι κατεδαφίσεις παραπηγμάτων & σκηνών έχουν ολοκληρωθεί και τα υλικά έχουν συγκεντρωθεί για να απομακρυνθούν τις επόμενες μέρες εκτός νησιού. Την ημέρα που θα προσεγγίσει, γι’ αυτό το σκοπό η πλωτή πλατφόρμα, υπάλληλοι της Α.Δ. Κρήτης και της Δ.Δ. Λασιθίου θα σαρώσουν όλη την έκταση του κεδρόδασους για να συλλέξουν μεμονωμένα μπάζα, σκουπίδια και να καθαρίσουν τις τελευταίες θέσεις.

Δεν έχω δει τη Χρυσή πιο «καθαρή», αν και έχει ακόμα αρκετό δρόμο και δουλειά για να αποκτήσει την ταυτότητα που της πρέπει. Ειδικά στο δάσος των θαλασσόκεδρων πίσω από την παραλία «Βουγιού Μάτι», από όπου απομακρύνθηκαν 12 αυθαίρετες κατασκευές, το τοπίο είναι κυριολεκτικά αγνώριστο!!

Η κατάσταση όμως του οικότοπου του άρκευθου/κέδρου είναι αρκετά ανησυχητική. Δεν υπάρχει καθόλου φυσική αναγέννηση. Μόνο στο βόρειο τμήμα το είδος παρουσιάζει μερική αναβλάστηση, με την ξήρανση όμως να επελαύνει κανονικά και το ποσοστό να υπερβαίνει το 50%. Στο νότιο, νοτιοδυτικό τμήμα, η νέκρωση των άρκευθων είναι ολοκληρωτική και ήδη χωροκατακτητικά είδη έχουν αναλάβει να τον εξαφανίσουν… Ο σχίνος ακόμα ανθίσταται!

Οδυνηρή διαπίστωση είναι η ύπαρξη δικτύου δρόμων (μονοπατιών) πολλών χιλιομέτρων, οι οποίοι διατρέχουν όλη την έκταση και έχουν προκαλέσει εμφανή & ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα των κέδρων. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν ίχνη από ρόδες σε αυτά τα μονοπάτια…

Οι ξύλινοι διάδρομοι του προγράμματος Med. JuniCoast έχουν καταστραφεί και πρόκειται να απομακρυνθούν καθώς, από του χρόνου, θα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για τη μετακίνηση πάνω στο νησί με σκοπό να ανακάμψουν οι αμμοθίνες.

Και μετά, γυρίσαμε με κόντρα 6-7 μποφόρ βόρειο άνεμο (….) στην ενδοχώρα της Κρήτης!!””

Γράφει ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης:

“Όταν δέν κρύβεται πίσω απο ένα…δένδρο κάποιος τότε μόνο μπορεί να δεί ολα τα δένδρα, όλο το δάσος και οσα αυτό έχει να του διηγηθεί.

Η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα ,η πασιφανής κατάχρηση κάθε διαθέσιμου πόρου στη Χρυσή,

η εναπόθεση για δεκαετίες τόνων πλαστικου,ειδών εξοχής, ψυγείων,τετρατροχων οχηματων, ακόμα κ κάρων, στρωμάτων διπλων!! κ μονών αχρήστων ομπρελοκαθισματων,χιλιομέτρων πλαστικών σωλήνων άρδευσης

,οι κοπές ολόκληρων κεδρων κλώνων κ ριζών και άλλα εκπληκτικά κ αποκρουστικά εργα ανθρώπων κι οχι ζώων έφεραν το αποτέλεσμα τους, σ αγαστή συνεργασία με την κλιματική αλλαγή και την εως τωρα σχεδόν ανύπαρκτη ομπρέλα προστασιας.

Η πολιτεία σ αυτήν την περίπτωση της Χρυσης, που δεν ειναι η μονη, ( βλέπε Κουφονήσι,Γαύδος, Ελαφονησος κλπ )πήρε την αναγκαία πρωτοβουλια με την σημερινή κυβέρνηση και υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη για οσους παρακολουθουν απο το 2020…

Οσοι αρνούνται να ακολουθήσουν την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας για αυτο το σπουδαίο εγχείρημα ανάσχεσης, της ραγδαίως φθίνουσας καταστροφικης πορείας του νησιού Χρυσής έχουν λίγο ακόμα χρόνο να το ξανασκεφτούν άν πραγματικά επιθυμούν να οριστούν κανόνες σεβαστοί κ αποδεκτοί απ ολους, για ασφαλή περιήγησή και ολιγόωρη παραμονη στο νησί.”