in

Καμία μέριμνα για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών – ούτε ένα μπουκάλι νερό – “αν μας ξαναδούν να μας γράψουν”

Κλήθηκαν να βρεθούν απο τις 6 το πρωί στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα του Δήμου Αγίου Νικολάου αλλά και αλλού, και να παραμείνουν έως αργά το βράδυ

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, δικηγόροι στο επάγγελμα, οι γραμματείς και οι δημόσιοι υπάλληλοι σε δήμους και περιφέρειες λαμβάνουν ένα ποσό αποζημίωσης για έξοδα επί της διαδικασίας όλα τα υπόλοιπα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν λαμβάνουν τίποτα

Πολλές φορές οι Δήμοι με δική τους πρωτοβουλία παρείχαν φαγητό έστω στα μέλη των επιτροπών, νερό ή σάντουιτς. Σε επαφή αρκετών μελών στις εφορευτικές επιτροπές σε εκλογικά κέντρα με το fonien.gr κανείς δεν νοιάστηκε για τους ίδιους, ούτε ΟΤΑ, ούτε κόμματα ούτε υποψήφιοι.

Και καλά σε περιοχές που λειτουργούν καταστήματα με delivery σε μικρά χωριά που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τι γίνεται; Ρωτήθηκαν ποτέ τα μέλη των επιτροπών αν έχουν τα 20 – 30 ευρώ για τα έξοδα της ημέρας σε φαγητό και καφέ ;

“θα μας ψάχνουν την επόμενη φορά” η έκφραση νεαρού μέλους επιτροπής – μαθητής Γ’ Λυκείου φέτος

Θ.Κ


Ποιοι καλούνται σε εφορευτικές επιτροπές

Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι κάτω των 65 ετών και έχουν απολυτήριο δημοτικού, μπαίνουν στη λοταρία που δεν δίνει δώρα, αλλά μια θέση μέλους στις εφορευτικές επιτροπές κάθε Δήμου και κοινότητας.

Εκτός και αν είναι

  • δημόσιοι υπάλληλοι,
  • δημοτικοί υπάλληλοι ή
  • έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων (ή ήταν κάτι από όλα αυτά την τριετία που προηγήθηκε των εκλογών).

Ενώ οι έφοροι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής που ασχολούνται και με όλα τα διαδικαστικά για μια εβδομάδα, αλλά και οι αντικαταστάτες τους παίρνουν 140 ευρώ για κάθε ημέρα που ασχολούνται με τις εκλογές.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι -και οι αναπληρωτές τους- που απασχολούνται από 7 έως 9 ημέρες -ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γεωγραφικής περιοχής- παίρνουν 120 ευρώ.

Οι γραμματείς -που συνήθως επιλέγονται από τους δικαστικούς αντιπροσώπους- παίρνουν 120 ευρώ για την εργασία τους ανήμερα των εκλογών.

Οι δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας λαμβάνουν 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Την ίδια ώρα τα μέλη/δημότες δεν παίρνουν ευρώ

Γιατί ενώ πληρώνονται όλοι οι άλλοι που είναι σε κάθε εκλογικό τμήμα, δεν πληρώνονται και οι δημότες που επίσης, εργάζονται εκείνη την ημέρα για τη δημοκρατία;

Για το λόγο που συμβαίνουν όλα τα λάθος πράγματα στην Ελλάδα.

Στο Άρθρο 58 παράγραφο 8 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012 (ΦΕΚ Α’57/15.3.2012) αναφέρεται ότι “με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, μπορεί να καθορίζεται ημερήσια αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Η αποζημίωση του παρόντος άρθρου είναι ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία”.

Τότε γιατί δεν υπάρχει αποζημίωση;

Αν ξαναδιαβάσεις, εστίασε στο ‘μπορεί’ της πρώτης πρότασης του άρθρου. Αυτό σημαίνει πως θα δοθούν χρήματα, όταν το επιθυμήσει το κράτος.