in

Ημέρα μνήμης για τα θύματα των τροχαίων: Μόνο η καραντίνα περιόρισε τους νεκρούς από τα δυστυχήματα στους δρόμους

Θυμικό, ανθρώπινος παράγοντας, άγνοια και πρόκληση κινδύνου, νοοτροπία, κουλτούρα, όρια που καταπατούμε πιστεύοντας ότι μας περιορίζουν μεταξύ των αίτιων πρόκλησης ενός τροχαίου

Ημέρα μνήμης για τα θύματα τροχαίων η Κυριακή 19 Νοεμβρίου και ημέρα που εστιάζει στον πόνο των τραυματιών, στις συνέπειες των οικογενειών που πλήττονται σε όλο τον κόσμο από τη μάστιγα των τροχαίων συγκρούσεων. Στατιστικά σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα και πολλές χιλιάδες τραυματίζονται στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενδεικτικά για το 2023 τα θύματα μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 1.154.945.

Στην αλλαγή νοοτροπίας της οδικής μας συμπεριφοράς αναφέρεται ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψήφιων Οδηγών-Κυκλοφοριακής Αγωγής Κωνσταντίνος Καλοκύρης, με τα Σωματεία Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής απ’ όλη την Κρήτη να ζητούν επιτακτικά κι από την Περιφέρεια την ανάληψη δράσεων γι’ αυτήν τη μάστιγα. Στις προτάσεις τους προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, με τον οποίο συναντήθηκαν ήδη, η αγορά προσομοιωτή σύγκρουσης, roll over car (περιστροφή οχήματος), γυαλιά μέθης, όπως και γυαλιά κούρασης.

Τα παραπάνω, κατά τον κ. Καλοκύρη, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευτές οδήγησης-κυκλοφοριακής αγωγής σε διάφορες δράσεις (σχολεία, εκδηλώσεις κ.λπ. για την οδική ασφάλεια), κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πολύ καλύτερα κατανοητά τις επιπτώσεις από μια σύγκρουση, μια ανατροπή, αλλά και το πώς βλέπουμε-νιώθουμε όταν έχουμε κάνει χρήση αλκοόλ ή είμαστε κουρασμένοι.

Οι προτάσεις φαίνεται μάλιστα να βρήκαν σύμφωνους τους υπεύθυνους της Περιφέρειας, που δεσμεύτηκαν για την εξέταση των προτάσεων των εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών. Στη συνάντηση, εκτός του περιφερειάρχη, παρόντες ήταν ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Ραπτάκης κι ο αρμόδιος σε θέματα Μηχανολογικού Ηρακλείου Σταύρος Τζεδάκης.

Στις επισημάνσεις του ίδιου το παράδειγμα που ο γονιός δίνει στο παιδί του οδηγώντας, η στάση του, η συμπεριφορά του, ο σεβασμός του ΚΟΚ.

«Μετά που θα αποκτήσεις το δίπλωμά σου, βγαίνοντας εκεί έξω, ξεχνάς τι έμαθες κι επιστρέφεις σε αυτά με τα οποία μεγάλωσες», αναφέρει, χτυπώντας το “καμπανάκι” σε όλους τους γονείς.

«Αλλαγή νοοτροπίας»

«Το τροχαίο έχει πολύ πόνο γι’ αυτούς που φεύγουν, αλλά και γι’ αυτούς που μένουν, για τους τραυματίες, την αποκατάσταση της υγείας τους, τους οικείους τους. Μακάρι τα παραπάνω να μας αφύπνιζαν, να μας άλλαζαν νοοτροπία», δήλωσε ο εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών Αλέξανδρος Μεϊμαράκης.

Ο ίδιος επανέλαβε πως ο ανθρώπινος παράγοντας σε ποσοστό 80% συνεχίζει να είναι η πρώτη αιτία πρόκλησης τροχαίου. Στα σημεία του ο οδηγός, το αυτοκίνητο, το οδηγικό περιβάλλον, το οδικό, όπως και το σύστημα ευθύνης και ελέγχου. Το τροχαίο σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας μας, που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε πολύ καλά.

Στις προτάσεις του για άλλη μια φορά η ένταξη του μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, το οποίο θα διδάσκεται από εξιδεικευμένους δασκάλους. Αιχμηρός για τη στάση της Πολιτείας παράλληλα, όπως και τις ευθύνες που φέρουν οι Σχολές Οδηγών, μιλώντας για τον απαρχαιωμένο τρόπο τόσο της διδασκαλίας, όσο και της εξέτασης, που θα έπρεπε να διεκδικήσουν δυναμικά ώστε να αλλάξει.

«Οδηγούμε σαν έφηβοι»

«Οδηγούμε σαν έφηβοι, αγνοούμε τον κίνδυνο και τον προκαλούμε», είπε, μεταξύ άλλων, ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ανυφαντάκης.

Ακόμη αναφέρθηκε στην άρνησή μας να μάθουμε, στα όρια που δε σεβόμαστε και δεν είναι κατ’ ανάγκη για περιορισμό αλλά για την προστασία μας, στον τρόπο που οδηγούν οι γονείς και την αντιγραφή των κινήσεών τους από τα παιδιά τους, που τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή, ως πρότυπο και παράδειγμα. Ο κ. Ανυφαντάκης μίλησε για την ώριμη και μεστωμένη οδική συμπεριφορά, που τις περισσότερες φορές έρχεται μετά τις συνέπειες εμπλοκής μας σε τροχαίο και την ανάγκη αυτή να αποκτηθεί πριν υπάρξει πρόβλημα.

«Δεν έχουμε τη συνειδητότητα ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει θύματα τροχαίου, τα κάνουμε όλα οδηγώντας και πολλές φορές οδηγούμε υπό την επήρεια ουσιών», πρόσθεσε.

Κάθε χρόνο χάνεται ένα χωριό! – 34 οι νεκροί φέτος στο νησί

Η Κρήτη κάθε χρόνο πληρώνει βαρύ φόρο αίματος σε τροχαία δυστυχήματα. Μόνο φέτος, από τις αρχές του έτους έως και χθες είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο 34 συνάνθρωποί μας!

Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων, αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί στη Λότζια, θα λάβει χώρα εκδήλωση ενημέρωσης και αφύπνισης κατά της μάστιγας των τροχαίων. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, με την υποστήριξη της Τροχαίας και του Δήμου Ηρακλείου και τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, «η σκέψη μας είναι σ’ αυτούς που χάθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά στις τροχαίες συγκρούσεις, στις οικογένειες που πενθούν τους αγαπημένους τους κι αγωνίζονται να συνεχίσουν μετά την ξαφνική, βίαιη απώλεια (…).

Θυμόμαστε ότι στην Κρήτη τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόοδος στον τομέα πρόληψης και, δυστυχώς, οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαίες συγκρούσεις παραμένουν σταθερά στα ίδια εξωφρενικά υψηλά επίπεδα. Η καλύτερη μνήμη είναι η δράση».

 – – – – – – – – – – – – – – –

Θυσία στον βωμό της ασφάλτου*

Έτος       Νεκροί σε τροχαία

2013     54

2014     60

2015     66

2016     63

2017     49

2018     53

2019     49

2020     28

2021     49

2022     55

2023     34**

* Πηγή ΕΛ.ΣΤΑΤ.

** Μέχρι την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου