in

Η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία αυξάνει τους φόβους για πυρηνικό χτύπημα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε, σήμερα, ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσία, με την παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά το τέλος των “εικονικών δημοψηφισμάτων” που έλαβαν χώρα στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια επικίνδυνη καμπή στον πόλεμο για την Ουκρανία, καθώς εγείρεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να στραφεί σε μη συμβατικά όπλα, ακόμη και πυρηνικά, προκειμένου να “υπερασπιστεί”, όπως θα υποστηρίξει, τα εδάφη και τους πολίτες της.

“Όσον αφορά το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει αυτά τα δημοψηφίσματα και την επακόλουθη προσάρτηση αυτών των εδαφών ως πρόσχημα για πυρηνικά πλήγματα, ο κίνδυνος είναι πραγματικός”, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ο Yuriy Sak, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov. “Ακόμη και αν ο ίδιος ο Πούτιν είναι αρκετά τρελός ώστε να σκεφτεί ή ακόμη και να εξετάσει την πραγματοποίηση πυρηνικού πλήγματος στο ουκρανικό έδαφος, ελπίζουμε ότι δεν είναι τόσο τρελοί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον του. Αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε, οπότε εμείς, ως Ουκρανία, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο και η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να μην υποχωρήσει, να μην υποκύψει σε αυτόν τον πυρηνικό εκβιασμό”.

Ο Πούτιν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν συχνά προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν αισθανθεί ότι υπάρχει υπαρξιακή απειλή για τη χώρα. Μόλις την Τρίτη ο σύμμαχος του Πούτιν και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε μέσω Telegram ότι η Ρωσία έχει το “δικαίωμα” να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα “αν χρειαστεί”. Ο Μεντβέντεφ επανέλαβε για άλλη μια φορά τη ρωσική προπαγάνδα ότι η Ουκρανία ελέγχεται από τις χώρες του ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι “θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τους εχθρικούς γείτονές μας”. Οι δηλώσεις αυτές εξάλλου, έγιναν μετά τη δήλωση του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιήσει “όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας”. Δεν πρόκειται για μπλόφα”.

Προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών

Τα δημοψηφίσματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ευρέως ως “απάτη” από τη διεθνή κοινότητα, δημιούργησαν το πρόσχημα για τη Ρωσία ώστε να προσαρτήσει τις κατεχόμενες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια στον νότο και τις φιλορωσικές, αποσχισθείσες “Λαϊκές Δημοκρατίες” του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Οι περιοχές αυτές αποτελούν περίπου το 15% του εδάφους της Ουκρανίας.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, στα οποία οι πρακτικές εξαναγκασμού  ήταν εκτεταμένες (οι εκλογικοί υπάλληλοι φέρονται να πήγαιναν πόρτα-πόρτα για να εξαναγκάσουν και να συλλέξουν ψήφους), έδειξαν ότι μεταξύ 87% και 99% των κατοίκων των περιοχών αυτών ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία. Τα αποτελέσματα θεωρούνται ευρέως νοθευμένα, ενώ η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν καταγγείλει τα δημοψηφίσματα και αρνούνται να τα αναγνωρίσουν.

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι “ο εξαναγκασμός των ανθρώπων σε αυτά τα εδάφη να συμπληρώσουν κάποια χαρτιά υπό την απειλή όπλων αποτελεί ένα ακόμη ρωσικό έγκλημα κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία” και πρόσθεσε ότι οι κατεχόμενες περιοχές παραμένουν κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας.

Καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας και να πλήξει άμεσα τη Μόσχα με περισσότερες κυρώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε μέσω Facebook ότι “δεν μπορείτε να σταματήσετε την προσάρτηση με λόγια βαθιάς ανησυχίας και προσωπικές κυρώσεις, χρειάζονται σοβαρά βήματα”.

Το Κρεμλίνο από τη μεριά του, υποστηρίζει ότι θέλει απλώς να “προστατεύσει” τους Ρώσους πολίτες που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές – έχοντας το ίδιο θέσει σε εφαρμογή μια διαδικασία “ρωσοποίησης” των κατεχόμενων ή αποσχισθέντων περιοχών με τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων και την προώθηση της ρωσικής κουλτούρας και εκπαίδευσης. Την Τρίτη, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya, δήλωσε ότι η Ρωσία θα “φέρει την ειρήνη” στο Ντονμπάς και θα επενδύσει και θα αναπτύξει την περιοχή και άλλα εδάφη, όπως ισχυρίστηκε ότι έκανε η Ρωσία στην Κριμαία (η οποία επίσης προσαρτήθηκε το 2014 μετά από ένα αντίστοιχο ψεύτικο δημοψήφισμα).

Η Federica Reccia, αναλύτρια στο Economist Intelligence Unit, ανέφερε ότι “η Ρωσία θέλει να εδραιώσει τις θέσεις της στην Ουκρανία και να προσαρτήσει τις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό”. “Η προσάρτηση αυτών των περιοχών θα δώσει στη Ρωσία ένα πρόσχημα για να τις αποκαλέσει ρωσικά εδάφη, παρέχοντας έτσι στη Μόσχα μια δικαιολογία για να ανταποδώσει με δυσανάλογη δύναμη σε τυχόν επιθέσεις εναντίον των περιοχών αυτών”, πρόσθεσε η ίδια. “Η προσάρτηση αυτών των εδαφών θα οδηγήσει σε μια πολύ επικίνδυνη φάση αυτόν τον πόλεμο, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο να έρθει το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία”, σημείωσε επίσης.

Κίνδυνος για τον Πούτιν;

Ο Πούτιν είναι αναμφίβολα πρόθυμος να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Προσδοκώντας να εξουδετερώσει τις αποτελεσματικές δυνάμεις αντεπίθεσης της Ουκρανίας, ο Πούτιν κατέφυγε την περασμένη εβδομάδα σε επιστράτευση, υποστηρίζοντας ότι θα κινητοποιηθούν συνολικά έως 300.00 άτομα, μια κίνηση που ώθησε πολλούς Ρώσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα ώστε να αποφύγουν την επιστράτευση. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Meduza που επικαλείται υπουργική πηγή, η Ρωσία πρόκειται να επιστρατεύσει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, και όχι 300.000, στο πλαίσιο της “μερικής επιστράτευσης”.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε την Τρίτη ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι “σχεδόν σίγουρα ελπίζουν ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση προσάρτησης θα θεωρηθεί ως πρόοδος της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” και θα ενισχύσει την πατριωτική υποστήριξη στον πόλεμο”.

Παρ’ όλα τα μηνύματα του Κρεμλίνου σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το αν, τελικά, ο Πούτιν θα καταφύγει πράγματι στη χρήση τους, σημειώνοντας ότι έχει σκόπιμα καλλιεργήσει μια αινιγματική προσωπικότητα.

“Έχει περάσει 15 χρόνια χτίζοντας την εικόνα μίας απρόβλεπτης προσωπικότητας που, όπως ένας αρουραίος στη γωνία, μπορεί να ξεσπάσει με τρόπους που δεν μπορούμε να προβλέψουμε ή με τρόπους που θεωρούμε παράλογους”, δήλωσε στο CNBC ο John Herbst, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία. “Πρόκειται για ένα κλασικό τέχνασμα της KGB (της υπηρεσίας ασφαλείας της Σοβιετικής Ένωσης στην οποία ο Πούτιν εργάστηκε πριν ασχοληθεί με την πολιτική στα τέλη της δεκαετίας του 1990). Ο Πούτιν είναι ειδικός στη ψυχολογία”, πρόσθεσε.

Ο Herbst δήλωσε ακόμη ότι ο Πούτιν χάνει φίλους και αποξενώνει τους εναπομείναντες συμμάχους του, όπως τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, ενώ η επιστράτευση αυξάνει τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό. Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το ποσοστό αποδοχής του Πούτιν μειώθηκε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, στο 77%, από 83% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Levada Center. Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη λίγες ημέρες αφότου ο Πούτιν διέταξε τη μερική επιστράτευση, διαπίστωσε επίσης ότι το 21% δεν εγκρίνει τις ενέργειες του προέδρου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Εκείνη την περίοδο, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο στόχος του δεν ήταν να καταλάβει ουκρανικά εδάφη, ενώ τον Μάρτιο είχε πει  ότι η Ρωσία δεν θα προχωρούσε σε επιστράτευση.

Επομένως, η ρητορική γύρω από τη χρήση πυρηνικών όπλων είχε τη χρησιμότητά της για έναν όλο και πιο απελπισμένο Πούτιν που προσπαθεί να προκαλέσει φόβο στη Δύση.

“Προσπαθεί να δημιουργήσει την ιδέα ότι ίσως χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως διέξοδο από αυτήν την κρίση. Θέλει να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ώστε να μην συνεχιστεί η ουκρανική αντεπίθεση”, υποστήριξε ο Herbst. “Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποια παράλογη ενέργεια εκ μέρους του Πούτιν, αλλά θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για τον ίδιο και για τη Ρωσία”, πρόσθεσε.

capital.gr