in

Η πιο «μίζερη» χώρα στον κόσμο – Ποια η θέση της Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, η λίστα (Annual Misery Index) με τις πιο «μίζερες» χώρες του κόσμου, στην οποία η χώρα μας έλαβε την 88η θέση.

Ελλάδα

Στην 88η θέση κατατάχθηκε η Ελλάδα, με βάση τον «δείκτη μιζέριας» που εκδίδει ετησίως ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Steve Hanke.

Πέρυσι, η Ελλάδα βρισκόταν στην 53η θέση. Έτσι, φέτος, φαίνεται πως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με τον καθηγητή.  

Οι 3 λιγότερο «μίζερες» χώρες

Στο τέλος της λίστας -και άρα η λιγότερο μίζερη χώρα του κόσμου- βρίσκεται παραδόξως η Λιβύη. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, μπορεί να ήταν θερμός το 2020, αλλά το 2021 «σιγοέβραζε», επιτρέποντας στη χώρα να αυξήσει κατά 3,7 φορές τα πετρελαϊκά της έσοδα, συγκριτικά με το 2020, εξηγεί ο κ. Hanke. Ακολούθως, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε στο 62,6% κατά κεφαλή.

Ακολουθεί η Μάλτα, η οποία κατέγραψε για το 2021 αρνητικά επιτόκια δανεισμού, τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, όπως και ισχυρή ανάπτυξη.

Η τρίτη λιγότερο μίζερη χώρα είναι η Ιρλανδία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Οι 3 πιο «μίζερες» χώρες

Ως η πιο μίζερη χώρα κρίθηκε η Κούβα, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του πληθωρισμού που έφθασε το 1.221,8%, ενώ το εθνικό νόμισμα της χώρας -το πέσο- υποτιμήθηκε κατά 95% στο 2021.

Δεύτερη πιο μίζερη χώρα για το 2021 είναι η Βενεζουέλα, με την τριάδα να κλείνει με το Σουδάν.

Ο Δείκτης Μιζέριας

Ο Δείκτης Μιζέριας αναπτύχθηκε το 1960 από τον οικονομολόγο Arthur Okun, υπ’ όψιν του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Lyndon Johnson, που ζητούσε έναν εύκολο τρόπο αντκατοπτισμού της οικονομικής κατάστασης.

Το υψηλό κόστος δανεισμού, η ανεργία, όπως και ο υψηλός πληθωρισμός αποτελούν παράγοντες μιζέριας για τον ομώνυμο δείκτη, ενώ το βασικό φάρμακο της οικονομικής δυσχέρειας και άρα, του δείκτη μιζέριας, είναι η οικονομική ανάπτυξη