in

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον «Χάρο»

Δεν αποκλείεται το θερμόμετρο να ξεπεράσει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 48,8 βαθμούς Κελσίου – θερμοκρασία που είχε καταγραφεί στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021

Έρχεται ο «Χάρος». Όχι, για να μας πάρει. Λίγη ψυχραιμία αλλά, εάν δεν προσέξουμε μία θερμοπληξία θα μας την κεράσει.

Για να εξηγούμεθα. Ναι, ο Χάρος, κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν ο βαρκάρης που οδηγούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη αλλά αυτή την εβδομάδα θα μιλήσουμε πολύ γι’ αυτόν ως τον νέο «Κέρβερο», δηλαδή, ως το νέο κύμα καύσωνα που θα κάνει τον υδράργυρο να χτυπήσει ξανά κόκκινο σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα λοιπόν με τους μετεωρολόγους, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και όλες οι χώρες της Μεσογείου αναμένεται να αρχίσουν να καταγράφουν από αύριο, Τρίτη, νέες θερμοκρασίες – ρεκόρ.  

Όπως αναφέρουν μάλιστα οι ειδικοί, δεν αποκλείεται το θερμόμετρο να ξεπεράσει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 48,8 βαθμούς Κελσίου – θερμοκρασία που είχε καταγραφεί στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021. Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ESA, ήδη ανακοίνωσε ότι οι θερμοκρασίες που αναμένονται την τρέχουσα εβδομάδα στην Ευρώπη θα είναι οι πιο θερμές που έχουν καταγραφεί στη Γηραιά ήπειρο.

Χθες, Κυριακή, η Ιταλία «έλιωνε» εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των υψηλών επιπέδων υγρασίας με τους μετεωρολόγους στη χώρα να αναμένουν σήμερα, Δευτέρα, να επιδεινωθεί περαιτέρω η ήδη ανυπόφορη κατάσταση με τη θερμοκρασία στη Σαρδηνία να αναμένεται  να αγγίξει τους 47 βαθμούς Κελσίου ενώ, στην Πούλια και τη Σικελία τους 45 και 46 βαθμούς.

Όσον αφορά στη γεμάτη από τουρίστες Ρώμη, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου αύριο, Τρίτη ενώ, η ιταλική πρωτεύουσα παραμένει σε κόκκινο συναγερμό. Την ίδια ώρα, ακόμη 15 ιταλικές πόλεις, ανάμεσά τους η Φλωρεντία, η Μπολόνια, το Μπάρι, το Καλιάρι και το Παλέρμο, είναι επίσης «κόκκινες» με το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας να προειδοποιεί ότι η ζέστη είναι τέτοια που αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Στην Ισπανία, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής από τις εστίες τους εξαιτίας της τεράστιας πυρκαγιάς στο νησί Λα Πάλμα στις Κανάριες Νήσους. Ο πρόεδρος της περιοχής, Φερνάντο Κλαβίχο, ανέφερε ότι «η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα» εξαιτίας «των ισχυρών ανέμων, των κλιματικών συνθηκών και του κύματος καύσωνα» στην περιοχή.

Ήδη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ο πλανήτης βίωσε τη θερμότερή του εβδομάδα στις αρχές Ιουλίου και μόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα δημόσιας υγείας, τουλάχιστον 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2022 εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι ακραίες συνθήκες που φέρουν οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική κρίση και τα φαινόμενα θα γίνονται εντονότερα, συχνότερα ενώ, θα διαρκούν περισσότερο όσο ο καιρός περνά.

Σύμφωνα με τον Τζούλιο Μπέτι, μετεωρολόγο και ειδικό κλίματος ο οποίος μίλησε στο βρετανικό BBC, «τα καλοκαίρια στην Ευρώπη έχουν γίνει πολύ, πολύ πιο ζεστά τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο θα έπρεπε να μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι τα καλοκαίρια χωρίς έντονα και μεγάλα σε διάρκεια κύματα καύσωνα απλώς δεν υπάρχουν πια. Τα “κανονικά” καλοκαίρια είναι πλέον ένα σπάνιο γεγονός».

Σε κλοιό καύσωνα είναι επίσης και η Τουρκία αλλά και οι χώρες των Βαλκανίων ενώ τις κλιματικές αντοχές τους μετρούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με περισσότερους από 100 εκατομμύρια πολίτες να περνούν το Σαββατοκύριακο τους σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που όμως, αναμένεται να επιμείνουν και αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr