in

Η Eris επικράτησε και διπλασίασε κρούσματα και νοσηλείες κορονοϊού στην Κρήτη

Αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη φέρνουν η μετάλλαξη Eris και ο συγχρωτισμός σε πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται από την μια άκρη του νησιού ως την άλλη, εν μέσω Αυγούστου.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει ήδη γίνει αντιληπτή και στα νοσοκομεία, όπου έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες, ενώ οι επιστήμονες, αν και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την έξαρση του τελευταίου διαστήματος, συστήνουν προσοχή στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες απέναντι στον ιό.

«Σε σχέση με τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα, οι νοσηλείες και ο δείκτης θετικότητας» είπε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Όπως ανέφερε, η υποπαραλλαγή Eris έχει επικρατήσει σχεδόν ολοκληρωτικά στην Κρήτη, όπου το 90% των θετικών δειγμάτων, όπως διαπιστώνεται εργαστηριακά, οφείλονται σε αυτήν. «Η επικράτησή του και η εξάπλωσή του και σε άλλες χώρες δείχνει ότι αυτό το στέλεχος έχει βρει κάποιο τρόπο να ξεφεύγει από τα αντισώματα που έχουμε ήδη φτιάξει» ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι, παρά την σημαντική αύξηση των νοσηλειών, δεν ανησυχεί ότι μπορεί να έχουμε προ των πυλών ένα ακόμα μεγάλο πανδημικό κύμα, σαν εκείνα προηγούμενων ετών, με πίεση στα νοσοκομεία και μεγάλο αριθμό θυμάτων. Ο αριθμός των κρουσμάτων, παρά την αύξηση, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η κατάσταση φέτος τον Αύγουστο είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι. Παράλληλα, όπως εξήγησε, στην παρούσα φάση, στη συντριπτική πλειοψηφία οι θάνατοι αφορούν ανθρώπους άνω των 70 με υποκείμενα νοσήματα. Και παρότι από το φθινόπωρο αναμένεται μεγαλύτερη έξαρση, ο ίδιος εκτίμησε πως, ακόμη κι αν τριπλασιαστούν τα κρούσματα, δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα περασμένων ετών.

Όπως εξήγησε, τα συμπτώματα της νόσου από την Eris είναι αυτά που γνωρίζουμε: Πυρετός, πονόλαιμος, καταρροή, βήχας από το ανώτερο αναπνευστικό, κακουχία, μυαλγίες. Με την διαφορροποίηση, όπως διευκρίνισε, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επηρεάζει το κατώτερο αναπνευστικό, ώστε να προκαλεί πνευμονία.

Τόνισε, πάντως, πως όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 θα πρέπει να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας. «Όσο αυξάνει την κυκλοφορία του ο ιός στον πληθυσμό τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να βάλουν στο πρόγραμμά τους μια φορά το χρόνο έναν επαναληπτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, αν δεν έχουν νοσήσει ενδιάμεσα, χωρίς να περιμένουν κάποιον να τους υποχρεώσει» πρόσθεσε.

Ο ίδιος, τέλος, αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την συνεχιζόμενη έρευνα γύρω από τον κορωνοϊό και τη νόσο covid-19. «Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι θα πρέπει να πάψουμε να τον θεωρούμε ιό του αναπνευστικού συστήματος, γιατί προκαλεί βλάβες σε διάφορα όργανα και προτείνουν ένα μηχανισμό μέσω της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων μας» είπε.  Και συνέχισε: «Λένε ότι ενώ αυτό το εργοστάσιο στο αναπνευστικό σύστημα μετά την λοίμωξη επανέρχεται σε φυσιολογική λειτουργία, σε κάποια όργανα αργεί πολύ να επανέλθει και γι’ αυτό έχουμε αυτά τα συμπτώματα long covid».

ertnews.gr