in ,

Γιώργος Καφφετζάκης: ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου για το θέμα του αντισεισμικού ελέγχου σχολικών κτηρίων

Ερώτηση

Προς

·       Δήμο Αγίου Νικολάου

·       κ.κ.

o    δημαρχο Αγιου Νικολαου

o    προεδρο Δ.Σ. Αγιου Νικολαου

o    αρμόδιους Α/Δημάρχους

ΘΕΜΑ: Αντισεισμικός έλεγχος σχολικών κτηρίων

Οι πρόσφατοι σεισμοί, Αρκαλοχωρίου και Ζάκρου, ήταν μια δυσάρεστη αλλά καλή αφορμή, ώστε να συνειδητοποιήσουμε και να υπενθυμίσουμε ορισμένα σοβαρά θέματα που πρέπει να επανεξετάσουμε σε ότι αφορά την αντισεισμική θωράκιση της χώρας μας.

Η πρώτη αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη και κατατάσσεται στις περισσότερο σεισμογενείς χώρες παγκοσμίως και μόνο οι σωστές αντισεισμικές κατασκευές μπορούν να παράσχουν την απαιτούμενη προστασία από τους σεισμούς.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι επιτέλους η Πολιτεία πρέπει να θέσει το θέμα των ελληνικών κτηρίων (δημόσια και ιδιωτικά) σε πρώτη προτεραιότητα, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα από καταρρεύσεις κτηρίων σε μελλοντικούς σεισμούς.

Η τρίτη αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα της μη ικανοποιητικής στατικής επάρκειας, εντοπίζεται γενικά στα παλιότερα κτίρια, δηλαδή αυτά που μελετήθηκαν με τους παλιούς Κανονισμούς και μέχρι το 1984. Έχει αποδειχθεί ότι τα κτίρια αυτά αποτελούν την πιο τρωτή κατηγορία κτιρίων οπλισμένου σκυροδέματος.

Η παλιά νοοτροπία που επικρατούσε, ότι δηλαδή το «μπετόν έχει φιλότιμο», αντικαταστάθηκε με την ανάγκη για ασφαλή κτήρια, που με την σύγχρονη τεχνολογία και την επιστήμη των Μηχανικών, μπορούν και πρέπει να κατασκευάζονται. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την φυσιολογική «γήρανση» ή φθορά των δομικών υλικών, καθώς και την επιβάρυνση από τις πρόσθετες αυθαίρετες κατασκευές που έχουν κατασκευαστεί με την πάροδο των χρόνων, αλλά και την συσσώρευση απορρόφησης σεισμικών φορτίσεων στη διάρκεια ζωής των κτηρίων, αντιλαμβανόμαστε ότι η στατική επάρκεια πολλών κτηρίων κρίνεται επισφαλής και είναι επιβεβλημένο να εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εκτός όμως από τα ιδιωτικά κτήρια, σημαντική μέριμνα οφείλει η Πολιτεία να δώσει και στα δημόσια κτήρια, που στην πλειοψηφία τους έχουν υψηλό δείκτη συνάθροισης κοινού, συνεπώς αυξημένο συντελεστή Σπουδαιότητας. Επίσης η συνεχής ενημέρωση των πολιτών, ιδίως των παιδιών, είναι απαραίτητη και επιβάλλεται να επαναλαμβάνεται συχνά.

Σε ότι αφορά την πολύπαθη σχολική στέγη του Δήμου Αγίου Νικολάου, έχω να επισημάνω τα παρακάτω:

  1. Σύμφωνα με δημοσίευμα στις 14/10/2021 «ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός ο Δήμος Αγίου Νικολάου μετά το σεισμό του Αρκαλοχωρίου έκανε έλεγχο στα σχολικά του κτίρια. Διαπιστώθηκαν σε δυο – τρία κτίρια πτώση σοβάδων που ήταν «φουσκωμένοι» από την υγρασία και έπεσαν λόγω της δόνησης. Το κλιμάκιο καταγραφής έδωσε στοιχεία, με βάση τα οποία θα γίνουν εργασίες από την εργολαβία συντήρησης δημοσίων και σχολικών κτιρίων.» Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «Τέλος, είπε ότι στην απόφασή του να μην κλείσει τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς χθες, συνέτεινε κατ’ αρχήν η σκέψη ότι στα σχολεία μετά τις αυτοψίες που έγιναν δεν εντοπίστηκαν προβλήματα και μετά από επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Αντιπεριφέρειας προέκυψε ότι δεν συντρέχει βαθμός ανησυχίας για την περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου, ώστε να επιβάλλεται το κλείσιμο των σχολείων χθες. Επίσης, η τουριστική σεζόν είναι σε πλήρη εξέλιξη ακόμη και θα προκαλείτο σοβαρό πρόβλημα σε ξενοδοχοϋπαλλήλους και λοιπούς επαγγελματίες και επιχειρηματίες, για το τι θα έκαναν ξαφνικά τα παιδιά
  2. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της ΠΕ Λασιθίου στις 13/10/2021, ο κ. Ζέρβος τόνισε μεταξύ άλλων»: «… με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, ενώ δεν ήταν συμβατική υποχρέωση του Δήμου να κάνει έλεγχο των σχολικών κτηρίων, τον έκανε και διαπιστωθήκαν φθορές σε σοβάδες από υγρασία, από κλιμάκιο που βγήκε για έλεγχο…», «…όλα τα δημόσια κτήρια του Δήμου Αγίου Νικολάου είναι αυθαίρετα…», «… δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα αυθαίρετα κτήρια διότι πρέπει να βγάλουμε άδεια νομιμοποίησης, που δεν μπορούμε λόγω έλλειψης προσωπικού…» και «…δεν έχουμε ειδικές χρηματοδοτήσεις για συντηρήσεις σχολείων…».
  3. Στις 13/10/2021 η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Αγίου Νικολάου με το υπ’ αριθμό 183 έγγραφο της καταθέτει στον Δήμο το παρακάτω αίτημα:

«ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Η επαναλαμβανόμενη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται την περίοδο αυτή στην περιοχή μας δημιουργεί έκδηλη ανησυχία στους γονείς & κηδεμόνες των μαθητών του δήμου μας.

Λόγω των παραπάνω ζητάμε με το παρόν έγγραφο τον άμεσο έλεγχο της σεισμικής επικινδυνότητας όλων των σχολικών μονάδων του δήμου μας από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλεια ή όχι των εν λόγω σχολικών κτιρίων αναμένοντας παράλληλα την κοινοποίηση των σχετικών πορισμάτων.»

  1. Στις 14/10/2021 ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεραμπέλλου – Οροπεδίου με το υπ’ αριθμό 51 έγγραφό του, απάντησε στις δηλώσεις του κ. Ζερβού ως εξής:

«Θέμα: «Απάντηση στις δηλώσεις του Δημάρχου Αγ. Νικολάου »

Με μεγάλη – δυσάρεστη – έκπληξη ο εκπαιδευτικός κόσμος της περιοχής άκουσε, μέσω των τοπικών ΜΜΕ, τις δηλώσεις του Δημάρχου Αγίου Νικολάου στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της ΠΕ Λασιθίου το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου 2021, ύστερα από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που έπληξε το Νομό. Οι εκπαιδευτικοί έχουν μάθει και είναι εκτός από Παιδαγωγοί και παράδειγμα για τους μαθητές και την κοινωνία. Σεβόμαστε και ακούμε την αντίθετη άποψη και θέση, που διατυπώνεται, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Όταν, όμως, η επιχειρηματολογία του Δημάρχου της πόλης του Αγίου Νικολάου στηρίζεται σε μια λογική υποκειμενικής του άποψης, μακριά από την πραγματικότητα τότε ξεφεύγει η όποια επιχειρηματολογία. Η απόφαση του Δημάρχου να μην κλείσει τα σχολεία λόγω του σεισμού εκφράζει τον ίδιο. Το να λέει στην επίσημη τοποθέτησή του «Να κλείσουμε τα Σχολεία, γιατί; Για να μη δουλεύουν οι δάσκαλοι; Για να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους ότι αν συμβεί σεισμός θα πρέπει να βγάλουν τα παιδιά έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας με τάξη και όχι μπουλούκι;» είναι εξόφθαλμα αναληθές και στερείται κάθε λογικής. Ποτέ οι εκπαιδευτικοί δε ζήτησαν από την Πολιτεία να κάνει κάτι που θα είχε συντεχνιακή λογική. Οι εκπαιδευτικοί κύριε Δήμαρχε στέκονται στην πρώτη γραμμή, εδώ και 2 χρόνια, για να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία εν μέσω πανδημίας. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές κύριε Δήμαρχε όλο το τελευταίο διάστημα που το νησί ταλαιπωρείται από την έντονη σεισμική δραστηριότητα ακολουθούν τα σχέδια εκκένωσης των σχολικών κτιρίων με απόλυτη τάξη και ασφάλεια. Σας θέλουμε αρωγό μας και όχι αυστηρό κριτή μιας αναίτιας επίθεσης… Σας θέλουμε δίπλα μας και όχι συγκρουσιακά απέναντι μαςΣας ζητάμε να αποσύρετε τις ατυχείς φράσεις σας, που δεν τιμούν κανέναν.»

  1. Τέλος στις 15/10/2021, προφανώς κάτω από το βάρος των άστοχων χειρισμών του Δήμου τις προηγούμενες μέρες, προέβη στην παρακάτω δήλωση, δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες της υποστύλωσης(!!!): «Στην υποστύλωση τεσσάρων υποστηλωμάτων (κολώνες), στο παλιό κτίριο του Α΄ Δημοτικού σχολείου Αγίου Νικολάου, προχώρησε σήμερα (14/10) το συνεργείο του εργολάβου που έχει συνάψει σύμβαση με τον Δήμο για τις συντηρήσεις και επισκευές των σχολικών και δημόσιων κτιρίων, εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι εργασίες ξεκίνησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ, αφού μετά την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και τον πρώτο μεγάλο σεισμό που έγινε στην περιοχή, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ενημερώθηκε ότι κάποια σχολικά κτίρια έχρηζαν περαιτέρω ελέγχου, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος, δεν ανήκει στην περιοχή του σεισμού και τυπικά δεν υπήρχε αντίστοιχη υποχρέωση. Ωστόσο, σε ελέγχους που πραγματοποίησε κλιμάκιο μηχανικών του Δήμου, στα σχολικά κτίρια, προέκυψε η ανάγκη μιας πρώτης αντιμετώπισης στο παλαιό τμήμα του Α ΄ Δημοτικού σχολείου Αγίου Νικολάου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και μετά τον δεύτερο σεισμό της Ζάκρου. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός, «ο δήμος έχει προχωρήσει από την προηγούμενη χρονιά στο πρώτο στάδιο προσεισμικού ελέγχου (μακροσκοπικός έλεγχος) σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ, τα σχετικά στοιχεία έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό, ενώ υπάρχει κατηγοριοποίηση των κτιρίων για να προχωρήσουμε και στα επόμενα στάδια, αλλά και όπου χρειαστεί να ελεγχθεί επακριβώς η στατική επάρκεια κυρίως των παλαιών κτιρίων. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Δήμος έχει υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Α.Τρίτσης” με στόχο την υλοποίηση μελετών και ανάλογα με την πορεία του έργου προτίθεται να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους, εφόσον χρειαστεί. Παράλληλα από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” , βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας φακέλων για το κάθε σχολείο, προκειμένου να προχωρήσει στην σύνταξη μελετών και στην υλοποίηση πυροπροστασίας όλων των κτιρίων, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα το κτιριακό απόθεμα των σχολείων να είναι πλήρες. Αναφορικά με τις εργασίες στο Α΄ Δημοτικό σχολείο, ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός τόνισε ότι : “θα υλοποιηθούν άμεσα ώστε ν΄ αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων και να εδραιωθεί η αίσθηση ότι το κτίριο είναι πράγματι ασφαλές και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας”.»

 

Θεωρώ, λόγω και ιδιότητας, ότι όλοι (Πολίτες και Πολιτεία), πρέπει να αποκτήσουμε αντισεισμική συνείδηση και πλήρη εμπιστοσύνη στον Έλληνα Μηχανικό, να είμαστε αρκετά ενημερωμένοι, έτοιμοι, αλλά και κτηριακά θωρακισμένοι, έναντι ενός φαινομένου με το οποίο είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, ευελπιστώντας ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα αντισεισμικά μέτρα που χρειάζονται οι κτηριακές μας υποδομές.

Με αφορμή τα ανωτέρω, παρακαλείσθε να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Πότε και σε ποια ακριβώς σχολεία του Δήμου Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος μετά τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου και ποιο ήταν το κλιμάκιο καταγραφής; Επίσης το ότι μετά τις αυτοψίες που έγιναν δεν εντοπίστηκαν προβλήματα, έχει καταγραφεί σε κάποιο επίσημο πόρισμα υπογεγραμμένο από τους αρμόδιους; Και αν ναι παρακαλώ να με ενημερώσετε.
  2. Αν έγινε ο ανωτέρω έλεγχος γιατί στις 13/10/2021 η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Αγίου Νικολάου με το υπ’ αριθμό 183 έγγραφο αιτείται τον έλεγχο σεισμικής επικινδυνότητας όλων των σχολικών μονάδων;
  3. Το πρόβλημα που θα προκληθεί, όπως επικαλείστε, σε τουρισμό, ξενοδοχοϋπαλλήλους, λοιπούς επαγγελματίες και επιχειρηματίες, για το τι θα έκαναν ξαφνικά τα παιδιά τους σε περίπτωση κλεισίματος των σχολείων, μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με την ασφάλεια των σχολικών κτηρίων και την προστασία της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών;;; Η «ανάγνωση» αυτής της σπουδής από την Πολιτεία δεν σπέρνει πανικό στον τουρίστα όπως επικαλείστε, αλλά του δίνει την αίσθηση μιας σοβαρής Πολιτείας που άμεσα ενεργεί για την ασφάλεια πολιτών και κατ’ επέκταση τουριστών, αντί να σφυρίζει αδιάφορα και να κρύβει το όποιο πρόβλημα κάτω από το χαλί.
  4. Με την υπόθεση ότι τα σχολικά κτήρια ελέγχθηκαν στον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, κατά την άποψή σας, αυτό σημαίνει ότι θα είναι ασφαλή εις στο διηνεκές; Μετά δηλαδή από έναν μεγαλύτερο σεισμό (μισή μονάδα της κλίμακας Richter σημαίνει ότι εκλύεται ενέργεια περίπου 15 φορές μεγαλύτερη!!!) και με επίκεντρο σε κοντινότερη απόσταση, θεωρείτε ότι δεν χρειάζεται επανέλεγχος;
  5. Σε ποιον φορέα ανήκει η συμβατική υποχρέωση να κάνει έλεγχο των σχολικών κτηρίων, αφού κατά τα λεγόμενά σας δεν ανήκει στον Δήμο;
  6. Παρακαλώ να μας ενημερώσετε ποια δημόσια κτήρια του Δήμου Αγίου Νικολάου είναι αυθαίρετα. Επίσης ποια από αυτά έχουν ενταχθεί στους νόμους τακτοποιήσεων. Εάν έχουν τακτοποιηθεί γιατί δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια παρεμβάσεων και επισκευής όπως επικαλείστε;
  7. Αφού δεν έχουμε ειδικές χρηματοδοτήσεις για συντηρήσεις σχολείων όπως μας λέτε, γιατί μετά από 7 χρόνια διοίκησης δεν είχατε προνοήσει να ιδρύσετε μια δημοτική ανώνυμη εταιρεία ή μια δημοτική αναπτυξιακή, όπως εξάλλου γίνεται σε άλλους δήμους, ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε κονδύλια, προσωπικό και αναθέσεις έργων με μεγαλύτερη ευκολία και ευελιξία;
  8. Είστε διατεθειμένος να απαντήσετε και να ζητήσετε συγνώμη για τις ατυχείς εκφράσεις σας απέναντι στους εκπαιδευτικούς του Δήμου μας, οι οποίοι σας εγκαλούν με το υπ’ αριθμό 51 έγγραφό του συλλόγου τους; Αν δεν το κάνετε εσείς οφείλουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να θέσουμε σε δημόσια ψηφοφορία την προοπτική να πάρουμε μια απόφαση και να εκφράσουμε την λύπη μας και την διαφοροποίηση μας από τις συγκεκριμένες δηλώσεις.
  9. Οι δυο αρμόδιοι Α/δήμαρχοι γιατί δεν πήραν δημόσια θέση πάνω στα θέματα του χαρτοφυλακίου τους; Συμφωνούν με τους χειρισμούς, τις δηλώσεις και τις αποφάσεις του Δήμου; Ή αισθάνονται ότι καταστρατηγήθηκε η αρμοδιότητά τους και ίσως παραγκωνίστηκαν;
  10. Σε ότι αφορά την υποστύλωση που με τόση περηφάνεια δημοσιοποίησε η δημοτική αρχή, προβάλλοντας και φωτογραφίες. Θα ρωτήσω με την ιδιότητα μου ως πολιτικός μηχανικός. Θεωρείτε κ. συνάδελφοι της συμπολίτευσης ότι αυτό περιποιεί τιμή για την δημοτική αρχή; Είναι υποστύλωση αυτή που να λαμβάνει υπόψη της βασικούς κανόνες λειτουργίας; Υπάρχει εξασφάλιση έναντι λυγισμού σε αυτά τα πλαίσια που εμφανίζονται στην φωτογραφία, σε ένα ύψος που υπερβαίνει τα 3 μέτρα; Υπάρχει εξασφάλιση της υποστύλωσης σε δύο διευθύνσεις με πλαισιακή λειτουργία πύργων; Υπάρχει η εξασφάλιση με χιαστί σωλήνωση των πλαισίων; Ποια ακριβώς η λειτουργία του μοναχικού στύλου που φαίνεται στην φωτογραφία; Από τι προστατεύει; Σε μια ισχυρή σεισμική δόνηση συμφωνείτε ότι θα υπάρξει κίνδυνος ανατροπής, με αποτέλεσμα έναν επιπλέον κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών;
  11. Έπειτα από τις τελευταίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την μονοδρόμηση του παραλιακού, παρατηρείται η συσσώρευση των κυκλοφοριακών ροών εντός του ιστού της πόλης, με αποτέλεσμα η έξοδοι αποσυμφόρησης του φόρτου να εντοπίζεται σε δύο κύριες οδούς. Έχετε προσδιορίσει αν αυτές οι οδοί είναι ικανές να εκτονώσουν μία κυκλοφοριακή ροή γρήγορης εγκατάλειψης της πόλης, σε περίπτωση έκτακτου φαινομένου;

 

Με εκτίμηση

Γιώργος Καφφετζάκης

Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Νικολάου (Δ.Δ. Νεάπολης)

«Αλλάζουμε τον Δήμο»