in

“Φρεσκαρίστηκε” το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού

Αρχίζει δειλά-δειλά να ανεβαίνει η επισκεψιμότητα…

Έναν άλλο πιο καθαρό, περιποιημένο και πλήρως ανανεωμένο χώρο αντικρίζουν όσοι επισκέπτονται φέτος τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Αν και οι συνθήκες λόγω κορωνοϊού είναι δύσκολες, η επισκεψιμότητα έχει αρχίσει δειλά-δειλά να ανεβαίνει, ενώ χάρη στις προσπάθειες και τις εκκλήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια λειτουργικά προβλήματα παρουσιάζονταν όπως και στον καθημερινό ζήλο που επιδεικνύουν οι φύλακες αλλά και στο σύνολό του το προσωπικό που εργάζεται στον χώρο, πάντα στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με τα αρμόδια υπουργεία και τις τοπικές Αρχές, η Κνωσός, που πάντα ήταν υπόδειγμα αρχαιολογικού χώρου και πρώτη σε επισκεψιμότητα, φέτος ένα παραπάνω έχει να επιδείξει ένα άλλο, ακόμα πιο καλαίσθητο πρόσωπο, παραμένοντας έτσι ένα κόσμημα για την ιστορία του τόπου, της χώρας και φυσικά για τον πολιτισμό μας.

Στον χώρο εφαρμόζονται όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα, τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού και φυσικά τηρούνται οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας.

Έχει ήδη τοποθετηθεί το απαιτούμενο προσωπικό το οποίο έχει εμβολιαστεί και προς το παρόν δεν παρουσιάζονται ελλείψεις, ενώ τα πάντα είναι καθαρά και άψογα. Χθες, μάλιστα, άτομα από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου απομάκρυναν τα ξερόχορτα περιμετρικά του μνημείου και για λόγους αισθητικής αλλά και πυροπροστασίας, ενώ όπως μας είπε ο αρχιφύλακας του χώρου, κ. Νίκος Παπαδάκης, οι υπεύθυνοι του χώρου εκμεταλλεύτηκαν το διάστημα που ήταν κλειστό το μινωικό ανάκτορο λόγω των μέτρων που επέβαλε η πανδημία, έβαψαν τον χώρο, έφτιαξαν την πέργκολα στην είσοδο, διαμόρφωσαν θέσεις αναπήρων στον εξωτερικό χώρο στάθμευσης, τοποθετήθηκαν λουλούδια, αποκαταστάθηκαν όσες φθορές υπήρχαν και φυσικά ανανεώθηκαν οι χώροι του αναψυκτήριου και των καταστημάτων που λειτουργούν εντός της Κνωσού.

Χαρακτηριστικό μάλιστα της εξέλιξης, του εκσυγχρονισμού και του εξαιρετικού τρόπου λειτουργίας του χώρου είναι το ότι στις ξεναγήσεις χρησιμοποιούνται πλέον ακουστικά τόσο από τους ξεναγούς όσο και από τους επισκέπτες, για να αποφεύγεται έτσι η οχλαγωγία.

Τι λένε τα νούμερα

Η κίνηση στην Κνωσό αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητική, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο τουρισμός δεν έχει ακόμα “ανοίξει” για τα καλά. Και για να μιλήσουμε με νούμερα, πέρυσι (2020), οπότε και βρισκόμασταν υπό το καθεστώς του lockdown, με σκληρά περιοριστικά μέτρα που απέφεραν εκτός των άλλων και μείωση στις αφίξεις, η χρονιά έκλεισε με σύνολο επισκεψιμότητας στην Κνωσό τα 99.203 εισιτήρια. Ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη χρονιά, αν τη συγκρίνει κανείς με τις παλιές, καλές εποχές, προ κορωνοϊού δηλαδή, οπότε και τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα σε σχέση με τους αριθμούς επισκεπτών. Πρόπερσι, το 2019, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού κόπηκαν 669.868 εισιτήρια και σε σύνολο με τα ενιαία εισιτήρια (Κνωσό-Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) άγγιξαν τα 956.100 άτομα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι ο Μάιος έκλεισε με μόλις 540 εισιτήρια, εκ των οποίων τα 433 ήταν ελευθέρας, και μόλις 107 τα κανονικά εισιτήρια. Ο φετινός Μάιος, όμως, δείχνει να πηγαίνει πολύ καλυτέρα, αφού από τα μέσα και μετά του μήνα κατά μέσο όρο κόβονται περίπου 600 εισιτήρια τη μέρα.

Συνεχίζοντας να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Ιούνιος του 2020 έκλεισε με 1.460 εισιτήρια (771 ελευθέρας), ο Ιούλιος με 33.540 (13.285 τα ελευθέρας), ο Αύγουστος που ήταν και ο καλύτερος μήνας της περσινής σεζόν έκλεισε με 57.922 (19.848 τα ελευθέρας) και ο Σεπτέμβριος με 32.582 (8.612 τα ελευθέρας), πράγμα που φυσικά συνεπάγεται και πτώση στα έσοδα κατά την περσινή περίοδο, λόγω του κορωνοϊού και της μείωσης στις αφίξεις τουριστών.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού έκλεισε πέρυσι τον Νοέμβριο λόγω των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό και άνοιξε φέτος στις 16 Μαρτίου.

Κατά μέσο όρο, αν το επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες, η επισκεψιμότητα αγγίζει τα 500-700 άτομα τη μέρα αυτή τη στιγμή. Χθες ωστόσο τον χώρο επισκέφτηκαν και σχολεία, οπότε και υπήρχε έντονη κινητικότητα. Υπάρχουν βέβαια και μέρες που τον χώρο επισκέπτονται και πάνω από 1.000 άτομα. Νούμερα βέβαια αρκετά χαμηλά σε σχέση με τις προ κορωνοϊού εποχές, όμως όπως μας λέει ο αρχιφύλακας του χώρου, κ. Νίκος Παπαδάκης, όσο περνάει ο καιρός οι επισκέπτες της Κνωσού θα αυξάνονται όσο ανεβαίνουν και τα νούμερα αφίξεων στο νησί μας. «Είμαστε αισιόδοξοι. Περιμένουμε μετά τις 15 Ιουνίου ότι θα υπάρχει κινητικότητα στον τουρισμό. Κρίνω ότι, σε σχέση με την περσινή χρονιά, φέτος θα πάμε καλύτερα. Θέλω να πιστεύω ότι φέτος θα πάμε καλύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παπαδάκης.

ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ

“Αγκάθι” ο δρόμος από Βενιζέλειο έως Κνωσό

Μελανό σημείο ωστόσο παραμένει ο δρόμος από το ύψος του Βενιζελείου έως τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Ένας δρόμος που, ενώ έχει “πέσει” πολύ μελάνι με αναφορές στις ελλείψεις που σημειώνονται σε φωτισμό, σε περιορισμένη ορατότητα και σε πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να περπατούν μέσα στον δρόμο με κίνδυνο να παρασυρθούν από κανένα αυτοκίνητο, δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Τον μεγαλύτερο βέβαια κίνδυνο αποτελεί ο χώρος που έχει δοθεί για να κινούνται τα λεωφορεία, που αναγκάζονται να κόβουν την κυκλοφορία προκειμένου να κάνουν όπισθεν εντός του πάρκινγκ της Κνωσού και να συνεχίζουν το δρομολόγιό τους. Κάτι παράλογο που πρέπει να αλλάξει…

neakriti.gr