in ,

“Food Marketing , Food Trends, και παραδοσιακή γαστρονομία”

γράφει  η Ιωάννα Σαραντοπούλου,MSc
Καθηγήτρια Εφαρμογών , ΑΣΤΕΚ
“Food Marketing , Food Trends, και παραδοσιακή γαστρονομία” ήταν ο τίτλος της εισήγησης μου, στην
αίθουσα ΑΡΧΑΥΛΗ στην Κριτσά , Λασιθίου , στις 10 Οκτωβρίου . . Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια
του προγράμματος “Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 1.3” με Συντονιστή Προγράμματος τον κύριο Μιχάλη Κραμβή , Πρόεδρο του Κέντρου Προώθησης Παραδοσιακών Προιόντων Κύπρου . Η συνεργασία έχει διττό χαρακτήρα μιας και αφορά κατά πρώτον στην Ένωση Μεραμβέλλου με τον Παναγροτικό Σύνδεσμο Κύπρου , και στον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Λασιθίου με τον Μελισσοκομικό Σύνδεσμο Κύπρου, με σκοπό την κατάρτιση των συμμετεχόντων σε καίρια πεδία που αφορούν στον επαγγελματικό τους ορίζοντα.
Food Marketing , ορίζεται η στρατηγική και ο σχεδιασμός προώθησης τροφών σε ομάδες καταναλωτών
όπως και η δημιουργία διατροφικής συνείδησης γύρω από συγκεκριμένες κατηγορίες εδεσμάτων και πρώτων υλών. Δεδομένου του Παγκόσμιου Χρηματιστήριου για είδη διατροφής , το οποίο έχει τη δυναμική να διαμορφώνει τιμές πρώτων υλών , και διαφόρων αγαθών της τροφικής αλυσίδας , γίνεται αντιληπτό ότι η διαμόρφωση τάσεων στη διατροφή του ανθρώπου είναι αντικείμενο στρατηγικής μάρκετινγκ . Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη περιοχή του κόσμου εισαγωγής και εξαγωγής εκτός αυτής, αγροδιατροφικων προϊόντων . Οι εξαγωγές είναι στα 130 δισ ευρώ ετησίως και οι εισαγωγές στα 110 δισ ευρώ . Απορροφά το 20% των παγκόσμιων εισαγωγών ενώ οι εξαγωγές το 18% των παγκόσμιων εξαγωγών . Στον αντίποδα είναι οι ΗΠΑ . Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται ενώ η παραγωγή υπόκειται σε αυξανόμενες αβεβαιότητες λόγω απρόβλεπτων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων .
Μέσα στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον , οι μελέτες δείχνουν ότι , για παράδειγμα , στο 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν οι εταιρίες τροφίμων παγκοσμίως για στοχευμενο μάρκετινγκ τροφίμων για παιδιά και έφηβους , μόλις το 1% δαπανάται για την προώθηση των διατροφικών συνηθειών που έχουν να κάνουν με φρούτα και λαχανικά! Η υπόλοιπη ποσόστωση αναλύεται σε : 51% σε ζαχαρώδη ροφήματα, δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη , σε διάφορα ήδη γλυκών και σνακς. Ένα 40% δαπανάται σε στοχευμενο μάρκετινγκ που αφορά στο γρήγορο φαγητό –fast food- και 9% σε διάφορα άλλα είδη τροφίμων . Αυτό το παράδειγμα δείχνει τη δυσκολία αλλαγής διατροφικής καταναλωτικής συνήθειας . Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ανάλογη προσπάθεια για τα υγιεινά προϊόντα διατροφής , τα οποία αρκετές φορές , συνδυάζονται και με την παραδοσιακή γαστρονομική ταυτότητα ενός τόπου. Τεχνικές όπως , social media marketing , local marketing , συλλογή δεδομένων που αφορούν σε προτιμήσεις καταναλωτών ,  μελέτη και επιρροή του υποσυνείδητου , αλλά και αρκετές άλλες πρακτικες , μπορούν να αποτελέσουν πραγματικά εργαλεία ώθησης της κατανάλωσης πιο υγιεινών τροφίμων , που αυτό θα έχει ως προοπτική την κατανάλωση περισσότερων τοπικών ανά περιοχή προϊόντων.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που επηρεάζει την ανάπτυξη της αγοράς του υγιεινού φαγητού , είναι τα διάφορα trends , που δημιουργούνται μέσω της διαφήμισης . Οι τάσεις αυτές , ανάλογα με την στόχευση μπορεί να είναι προς διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Ίσως τελικά η υπερκατανάλωση μη υγιεινών τροφών για μεγάλο χρονικό διάστημα , ξεκινώντας από νεαρή ηλικία , δημιουργεί όλο και πιο πολύ δυσανεξίες στον ανθρώπινο οργανισμό , οπότε αναγκαστικά πλέον στρέφεται σε πιο υγιεινές επιλογές , χωρίς αυτό να αποτελεί ιδανικό παράδειγμα . Έτσι όμως έχει δημιουργηθεί η τάση για επιλογές τροφών χωρίς γλουτένη , λακτόζη , και λοιπά . Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι πέρα από τα παθολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος τα οποία τον αναγκάζουν να κάνει χρήση συγκεκριμένων τροφών , σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η υπερκατανάλωση μακροχρόνια, συγκεκριμένων τροφίμων .
Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα καλείται να δώσει το στίγμα της η παραδοσιακή διατροφή , και να  κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό , τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωσή της , λειτουργώντας παράλληλα και ως ένας πολύ καλός πρεσβευτής του εκάστοτε τόπου.