in

Φωνή διεκδίκησης από το Καλό Χωριό, “δεν είμαστε μία κουκίδα στο χάρτη, έχουμε φωνή και θα την υψώσουμε”

Ένας Γόρδιος Δεσμός η ζωή στο Καλό Χωριό.

-Το χωριό των παππούδων , μας το χωριό των πατεράδων μας , το χωριό μας.  

-Μία ευλογημένη κατάρα ενσυνείδητης συμπόρευσης στον τόπο τούτο, τον τόπο των προγόνων μας

-Μια δανεική παρακαταθήκη της μάνας γης με παραλαβή από ανθρώπους με ροζιασμένες χούφτες φτασμένους πια στο μεδούλι της φροντίδας αυτής της γης. 

  Και όμως η παράδοση αυτής της ευλογημένης γης έχει γίνει ένας Γόρδιος Δεσμός που  υποβαθμίζει τον τόπο και  την ποιότητα ζωής μας. 

Ένας Γόρδιος Δεσμός με πολλαπλούς κόμπους : 

1. ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΥΑΓΓ.ΡΕΣΤΑΚΗ, ΙΑΤΡΕΙΟ, ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ, ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΕΖΑΣ. 

Ένα χωριό με πολλές δυνατότητες  αλλά χωρίς υποδομές για ανάπτυξη τους.

  • Παντελής έλλειψη  στεγασμένων κοινόχρηστων χώρων , αιθουσών κτλ για οποιαδήποτε μορφή εκδηλώσεων .  
  • Χώροι άθλησης με πολλαπλά προβλήματα ,βλ. Δημοτικό Γήπεδο Καλού χωριού, και κανένας διαθέσιμος για άλλες μορφές αθλητισμού (πχ γήπεδο μπάσκετ ,τα παιδιά παραβιάζουν τις κλειστές πόρτες του σχολείου για  παίξουν μπάσκετ) 
  • Η περιουσία της Ευγγ.Ρεστάκη η οποία εδώ και δεκαετίες με αλλεπάλληλες  δικαστικές διαμάχες αποτελεί ένα μόνιμο κόμπο του χωριού ,ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει λύση σε πολλά από τα θέματα της καθημερινότητας του τόπου. 
  • Το κοινοτικό ιατρείο που λειτουργεί μια φορά το μήνα ( και με τι αγώνα λειτουργεί….) και χωρίς να αναφερθούμε στην καθημερινότητα τον ντόπιων σκεφτόμαστε και τους χιλιάδες επισκέπτες του τόπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 
  • Αγροκήπιο όπως το ξέρουν οι ντόπιοι ή Πρότυπο Κρατικό Κτήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων….  ΠΡΌΤΥΠΟ ΕΓΚΑΤΆΛΕΙΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ θα πούμε εμείς . 
  • Αναρριχητικό πεδίο Πέζας . Γίνονται προσπάθειες, μιας και αποτελεί ένα απίστευτης αξίας και ομορφιάς φυσικό τοπίο, ελπίζοντας πως θα υλοποιηθούν οι προτάσεις … ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 

2.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ – ΖΩΝΕΣ – ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις

Ο χάρτης του Καλού Χωριού όπως αυτός αποτυπώνεται στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο. Πάγιο πρόβλημα η δέσμευση του τόπου από την αρχαιολογία με συνέπεια την μηδενική ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας. Και δεν φτάνει που πνίγει τον τόπο πολλαπλά ταυτόχρονα δεν ενεργοποιείται κανένας φορέας για την περαιτέρω έρευνα του τόπου που θα οδηγούσε σε ανάδειξη. 

Αρχαιολογικοί Χώροι …….. στα ΦΕΚ μόνο ????

ΒΡΟΚΑΣΤΡΟ ,ΠΡΙΝΙΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ, ΜΑΡΜΑΡΩ κτλ…. ω ναι !!!!!!!!!! αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αρχαιολογικής έρευνας το Καλό Χωριό αλλά μας φτάνει που το ξέρουμε εμείς μεταξύ μας δεν χρειάζεται να ερευνηθεί περαιτέρω ……… Έχουμε άλλες προτεραιότητες….  

ΕΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΑΛΟΧΩΡΙΑΝΕ ΣΕ ΔΕΣΜΕΥΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1990. 

16/02/1990 – 16/02/2022  32 χρόνια από το προεδρικό διάταγμα

  • Ένας  πεπαλαιωμένος σχεδιασμός  και ήδη η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά στην πραγματικότητα. 
  • Ένα διάταγμα που εκφράζει µία μαξιμαλιστική λογική, βάσει της αρχής της διαφύλαξης όλης σχεδόν της γεωργικής γης και όχι αυτής που πράγματι διατίθεται για καλλιέργειες υψηλής παραγωγικότητας ή έχει σοβαρές αγροτικές υποδομές µε αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο χωροταξικός σχεδιασμός καθώς  ολόκληρη η κοινότητα είναι περικλεισµένη από υποτιθέμενη γη υψηλής παραγωγικότητας µε αδυναμία οιασδήποτε επέκτασης. 

ΣΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΜΕΝΑ ΚΟΜΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΜΕΝΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ……… ίσως κάποιος …κάποτε. 

3. ΕΤΑΔ  – ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 

Παραλία Αγίου Παντελεήμονα Καλού Χωριού. Μια παραλία με φυσική ομορφιά με την ομώνυμη γραφική εκκλησία, τον υγρότοπο στις εκβολές του Καλού Ποταμού , τους αμμόλοφους με τα κρινάκια , την σκιά από τα αλμυρίκια και ένα σωρό άλλες ομορφιές. Και αν αναρωτηθείς πιο είναι το πρόβλημα….. Η περιοχή αυτή έχει περάσει στα Ελληνικά Ακίνητα του Δημοσίου …..

ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΑ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ .

  • Το γήπεδο ενός ιστορικού συλλόγου του ΑΘΛΗΤΙΚΌΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ “Ο ΠΥΡΓΟΣ” ανήκει στο ΕΤΑΔ. Και να σημειωθεί ήταν το πρώτο γήπεδο με φυσικό τάπητα !!!
  • Η “χορεύτρα” όπως την ξέρουν οι ντόπιοι ανήκει στο ΕΤΑΔ .
  • Η παραλία ανήκει στο ΕΤΑΔ.

Στους ντόπιους μένει ΜΟΝΟ η κοινωνική ευθύνη να κρατούν τον χώρο καθαρό και περιποιημένο και στους επισκέπτες μια εικόνα εγκατάλειψης.

Αυτός ο ΚΌΜΠΟΣ του ΕΤΑΔ …..κουτσοί στραβοί όλοι στον Άγιο Παντελεήμονα μπας και βρεθεί μια λύση.

4. Παραλιακό Μέτωπο 

Το παραλιακό μέτωπο του χωριού, είναι το μόνο παραλιακό μέτωπο σε όλη την Κρήτη που δεν έχει αναπτυχθεί. Το ζήτημα της αρχαιολογίας , της Β1 ζώνης που προαναφέρθηκε και το ΕΤΑΔ κρατά τις παραλίες Καραβοστάσι και  Άγιο  Παντελεήμονα δέσμιες ενός κυκεώνα απαγορεύσεων.  

Ίχνος ανάπλασης- ανάπτυξης. Και τι εννοούμε; Έστω και τα στοιχειώδη. 

  • Ανάδειξη μονοπατιών για περίπατο ή ποδηλασία , 
  • Φωταγώγηση στο παραλιακό μέτωπο, 
  • Παγκάκια και χώροι ανάπαυσης 
  • Ο Υγρότοπος, ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο, πάρκο παρατήρησης κτλ 
  • Γήπεδο ποδοσφαίρου & μπάσκετ με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις ….ο χώρος ανήκει στους αθλητές ΟΧΙ στην αρχαιολογία ΟΧΙ στο ΕΤΑΔ 
  • Δημόσιες τουαλέτες, ναι αγαπητοί εν έτη 2022 οι λουόμενοι στις παραλίες πρέπει για τις φυσικές τους ανάγκες να επισκεφθούν κάποια ελιά ή και κηπούλι που να τους παρέχει την απαραίτητη κάλυψη από τα αδιάκριτα βλέμματα. ΑΠΊΣΤΕΥΤΟ 

Απλά πράγματα, που είναι αυτονόητα ΑΛΛΟΥ όχι εδώ……. 

Ενέργειες απλές μικρές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. ,

5. ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Ένας νέος πιο πρόσφατος κόμπος οι Δασικοί Χάρτες. Ένα άλλο χτύπημα, άλλος ένας στραγγαλισμός ανάπτυξης. Πως οδηγούμαστε σε αυτό το συμπέρασμα; Πολύ απλά! Υπάρχει πρόχειρος σχεδιασμός και λανθασμένοι χαρακτηρισμοί, αποδεικτικό στοιχείο, το κάλεσμα των κατοίκων να κάνουν ενστάσεις (επί πληρωμή) για να σώσουν, ότι σώζεται. Ναι είναι ένα κοινό πρόβλημα σε όλη την επικράτεια. Το γνωρίζουμε φυσικά. Μα για δείτε συσσωρευτικά ….. τους χάρτες :

ΔΑΣΙΚΟΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ – ΕΤΑΔ ένας απίστευτος στραγγαλισμός των πατρογονικών εδαφών.

6. ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης)

ΒΟΑΚ ένας κόμπος που από το 1969 σφίγγει και χαλαρώνει στο πέρασμα των δεκαετιών τον Γόρδιο Δεσμού στον “λαιμό” του τόπου τούτου . Ένα έργο λέει ανάπτυξης για την Κρήτη. Ένα έργο που το περιμένει όλη η Ανατολική Κρήτη λέει. Με μια μελέτη και χάραξη του 1969 πριν από την ανάπτυξη των οικισμών του Καλού Χωριού . Μια μελέτη πριν το ΕΤΑΔ ,πριν το ΔΙΑΤΑΓΜΑ του 1990 και πριν τους ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ , πριν τους ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ .

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ για την ΚΡΗΤΗ …… ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ για το ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ.


7. ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΙΣΤΡΟΝ – ΟΙΚΙΣΜΌΣ ΦΟΡΤΙ


Αλήθεια πόσα χρόνια περιμένουμε αυτό το σχέδιο πόλης του οικισμού Ίστρον. Το σχέδιο πολεοδόμησης του οικισμού Ίστρον εδώ και 40 χρόνια καρκινοβατεί. Προβλήματα που υπήρχαν όπως ρέματα, πυλώνες υψηλής τάσης έχουν ίσως προχωρήσει . Αλλά εξακολουθεί να μένει σε εκκρεμότητα η γεωλογική μελέτη οπότε πρέπει πλέον να μπει σε προτεραιότητα υλοποίησης ώστε να σταματήσει η άναρχη δόμηση. Πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο το χωριό έχει μπλοκαριστεί και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης χωρίς εφαρμογή του σχεδίου πολεοδόμησης.

Όσο για τον οικισμό Φορτί ….. Ο οικισμός αναγνωρίστηκε το 1991 και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Καλού Χωριού. Το 1997 εντάχθηκε επίσης στο δήμο Αγίου Νικολάου. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να γραφτεί …..

Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ του Καλού Χωριού ……. που αρχίζει και που τελειώνει ?

Άραγε πως θα λυθεί αυτός ο Γόρδιος δεσμός ?

Η ΛΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ,

Και επειδή είναι βούληση, σε απλά ελληνικά, θέληση, πρέπει κάποιοι να θέλουν να δράσουν και ασχοληθούν για να δοθούν λύσεις .

Το ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ δεν είναι κουκκίδα στο χάρτη . Είναι μια κοινότητα που θέλει να αναπτυχθεί

Είναι μια ζωντανή κοινωνία . Είναι οι νέοι μας , το μέλλον μας.

ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΉ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΥΨΏΣΟΥΜΕ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΟΥΜΕ….

πηγη politistikos-syllogos-kalou-choriou.com