in

Eκπαιδευτικές δραστηριότητες για το αρχαίο παρελθόν της Ιεράπετρας και της Κρήτης από το Σ.Δ.Ε. Ιεράπετρας

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αφιέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο αρχαίο παρελθόν της Ιεράπετρας και της Κρήτης γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, μετά από την εκδήλωση επιθυμίας των εκπαιδευομένων να γνωρίσουν περισσότερα  για το Μινωικό Πολιτισμό και την αρχαία Ιεράπετρα, η  Διεύθυνση και οι καθηγητές του σχολείου, Μουτσάκη Παρασκευή, Μαρουλάκη Μαρία και Πετάσης Μανώλης προχώρησαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Την Τρίτη 4/7 επισκέφτηκε το σχολείο μετά από πρόσκλησή μας, ο κύριος Ροβυθάκης Γιάννης, συνταξιούχος δάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας με το όνομα «Ιεράπυτνα». Ο κύριος Ροβυθάκης μας μίλησε για τον Σύλλογο και τους σκοπούς του, την ανάγκη που επέβαλε τη σύστασή του και για τις επιτυχίες του μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, μας ταξίδεψε από το σήμερα στο χτες της Ιεράπετρας, ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, στον χώρο όπου εκτεινόταν η κραταιά Ιεράπυτνα και σε όλο το χρονικό φάσμα της ιστορικής παρουσίας της. Οι εκπαιδευόμενοι απόλαυσαν κυριολεκτικά την παρουσίαση, έκαναν ερωτήσεις και έδειξαν τον ενθουσιασμό τους. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Την Πέμπτη 6/7 το σχολείο επισκέφτηκε την Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας. Η επίσκεψη οργανώθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την κυρία Χρύσα Σοφιανού, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Η ξενάγηση έγινε από τον καθηγητή Ιστορίας, κύριο Χρυσοβαλάντη Στειακάκη, ο οποίος για μια ακόμα φορά πρόσφερε εθελοντικά τις γνώσεις και τον χρόνο του στους εκπαιδευόμενους του σχολείου. Ιδιαίτερο ευχαριστώ στην υπάλληλο, κυρία Δέσποινα Πιπέρη, η οποία άνοιξε τη Συλλογή για εμάς, αν και εκτός του ωραρίου εργασίας της. Οι μαθητές θαύμασαν τα εκθέματα της Συλλογής, έμειναν εντυπωσιασμένοι από το εκπληκτικό άγαλμα της Περσεφόνης και εκδήλωσαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση και την ανάγκη μετακίνησης των εκθεμάτων  σε άνετο, σύγχρονο χώρο, αντάξιο της σημασίας τους και της ιστορίας της πόλης.
Τέλος, την Παρασκευή 7/7 σε αίθουσα του σχολείου μας, προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού. Οι εκπαιδευόμενοι καθηλώθηκαν για 55 λεπτά παρακολουθώντας  Έλληνες και ξένους επιστήμονες να ερμηνεύουν την ξαφνική εξαφάνιση του Μινωικού Πολιτισμού. Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με τους καθηγητές του σχολείου.
 
Από το Σ.Δ.Ε. Ιεράπετρας
Η Διευθύντρια
 
                             Πηγιάκη Ρέα