in

Δραματική πρόβλεψη σεισμολόγου για την Κωνσταντινούπολη: «Σίγουρα θα υπάρξει σεισμός μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ»

Για έναν σεισμό σίγουρα μεγαλύτερο των 7 ρίχτερ που θα χτυπήσει στην Κωνσταντινούπολη προειδοποίησε ο καθηγητής σεισμολογίας Naci Görür, προκαλώντας ανησυχία στην γείτονα χώρα.

Μετά τον περσινό φονικό σεισμό, της 6ης Φεβρουαρίου 2023, ο οποίος έπληξε 11 επαρχίες, στην Τουρκία αλλά και την Συρία με έναν τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 60.000 νεκρών, οι ειδικοί μετέφεραν την ανησυχία ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Ενώ υπάρχουν συχνές προειδοποιήσεις για τη λήψη προληπτικών μέτρων, μια νέα δήλωση ήρθε από τον γεωεπιστήμονα καθηγητή Γκορούρ, ο οποίος είναι γνωστός για τις προβλέψεις του για τους σεισμούς της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε η τουρκική Hurriyet.

Ο Γκορούρ, ενώ έδωσε πληροφορίες για την ένταση του σεισμού της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους και ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για ενδεχόμενους σεισμούς. Πότε λοιπόν θα γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, πόσο ισχυρός αναμένεται;

«Σίγουρα θα γίνει σεισμός μεγαλύτερος από 7 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη»
Υπενθυμίζοντας την περίοδο επανάληψης 250 ετών για έναν πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο Γκορούρ επεσήμανε στην παρουσίασή του τη δυτική περιοχή του Μαρμαρά και δήλωσε ότι υπήρξε σεισμός στην περιοχή Tekirdağ το 1912 και στο Gölcük το 1999. Δήλωσε: «Το μέσο των δύο είναι η θάλασσα του Μαρμαρά και δεν έχει γίνει σεισμός από το 1766. Πρόκειται για ένα σεισμικό κενό. Στη γεωλογία, ένα σεισμικό κενό δεν μπορεί ποτέ να συνεχιστεί, πρέπει να γεμίσει. Αυτό το μέρος πρέπει να σπάσει, δεν μπορεί να παραμείνει αδιάσπαστο».

Συνέχισε: «Οι κινήσεις και η ενέργεια εκεί θα το σπάσουν σίγουρα. Αυτή η Βόρεια Ανατολία έχει τη συνήθεια να μεταφέρει σεισμούς από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Με άλλα λόγια, όπου το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει δημιουργήσει σεισμό, η δυτική πλευρά αυτού του τόπου έχει γίνει στόχος για τον επόμενο σεισμό».

«Στην πραγματικότητα, η αλυσίδα σεισμών από το 1939 έως το 2023 ήταν πάντα από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Αυτά είναι πολύ απλά. Ακόμη και αν η φύση είναι πολύπλοκη, συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα γεγονότα που δεν εξαπατούν πολύ τους ανθρώπους. Ας μην σας πω για τους υπολογισμούς που γίνονται έξω από αυτό, υπάρχει ήδη η οθωμανική ιστορία, η βυζαντινή ιστορία, γνωρίζουμε τους ιστορικούς σεισμούς», είπε.

Ο καθηγητής συμμετείχε στο πρόγραμμα «Κωνσταντινούπολη και σεισμός» σχετικά με τον πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη σε πανεπιστήμιο στο Sarıyer. Ο Γκορούρ έκανε μια παρουσίαση στην εκδήλωση και απάντησε στις ερωτήσεις των φοιτητών και των συμμετεχόντων. Στην παρουσίασή του, ο καθηγητής έδωσε πληροφορίες σχετικά με το σημείο όπου είναι πιθανό να συμβεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δηλώνοντας ότι «σίγουρα θα γίνει σεισμός μεγαλύτερος από 7 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη». Η δήλωση του έκανε τον γύρο των Τουρκικών ΜΜΕ.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί
Ο Γκορούρ σημείωσε ότι «οι πολιτικοί που λένε ότι θα κάνουν την Κωνσταντινούπολη αντισεισμική, είναι υποχρεωμένοι να εκπαιδεύσουν το κοινό και να το αφυπνίσουν σχετικά με έναν σεισμό. Αυτό το έργο δεν είναι μόνο για 3-5 ημέρες, θα ξεκινήσετε από το νηπιαγωγείο και θα συνεχίσετε αυτό το έργο. Υποδομές για παράδειγμα- υπάρχουν τεράστιες αποχετεύσεις, πόσιμο νερό, δίκτυο φυσικού αερίου, σήραγγες, μετρό, δρόμοι στην Κωνσταντινούπολη. Πόσο ανθεκτικά είναι αυτά στους σεισμούς, θα αντέξουν πραγματικά; Πόσο καιρό θα παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί», αναρωτήθηκε.

« Όταν οι δρόμοι είναι κλειστοί, πώς θα εισέλθει η πυροσβεστική και οι διασώστες; Πώς θα πάρουμε τους νεκρούς μας, πώς θα προστατέψουμε αυτούς που βρίσκονται κάτω από την κατάρρευση, δεν είναι αυτά σημαντικά ζητήματα;»

« Έχουν αφήσει τη δουλειά, θα χτίσω 600 κτίρια, θα χτίσω 300 χιλιάδες κτίρια, θα το κάνω εδώ, θα το κάνω εκεί, θα το κάνω αλλού. Γιατί; Οι εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους, θα το έκανα κι εγώ. Μιλάμε ακόμα για την ετοιμότητα για σεισμούς και την οικοδόμηση κτιρίων. Υπάρχουν σημαντικά θέματα εδώ, η οικοδόμηση είναι επίσης πολύ σημαντική, αλλά θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό», προειδοποίησε ο καθηγήτης, τονίζοντας ότι η αντισεισμική θωράκιση και ο αντισεισμικός σχεδιασμός πρέπει να συνοδεύει την οικοδόμηση στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: iefimerida.gr