in

Δέκα πυρκαγιές σε μια μέρα απο…λιόκλαδα – Έκκληση στους αγρότες να μην ανάβουν φωτιά για κανένα λόγο

Στάχτη έγιναν χθες δεκάδες ελαιόδεντρα στον νομό Ηρακλείου, στην παρακινδυνευμένη προσπάθεια των ελαιοπαραγωγών, παρά τους νοτιάδες που έπνεαν στην περιοχή, να βάλουν φωτιά και να κάψουν τα λιόκλαδα.

Όπως είπαν στη “Νέα Κρήτη” οι αρμόδιοι των πυροσβεστικών υπηρεσιών, μόνο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ξέσπασαν γύρω στις 10 φωτιές, που όλες τους ξεκίνησαν από την ίδια αιτία, στην προσπάθεια δηλαδή των αγροτών να κάψουν τα γεωργικά τους υπολείμματα!

Η μεγαλύτερη φωτιά εκδηλώθηκε στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Μοιρών, μετά την παράκαμψη των Αθανάτων. Συγκεκριμένα, νωρίς το μεσημέρι χθες ειδοποιήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου, που έστειλε τρία οχήματά της στην περιοχή. Ξεκίνησε μάχη με τις φλόγες και η φωτιά ως το απόγευμα είχε κάψει δύο στρέμματα με ελαιόδεντρα!

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο λίγο πριν τις 4 το απόγευμα. Οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου τόνισαν κατηγορηματικά χθες στη “Νέα Κρήτη” ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να ανάβουν φωτιές οι αγρότες για να κάψουν λιόκλαδα με αυτόν τον καιρό που επικρατεί τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, οι ελαιοπαραγωγοί που βάζουν φωτιά για να κάψουν τα λιόκλαδα, κάποια στιγμή χάνουν τον έλεγχο της φωτιάς, αφού οι νοτιάδες δεν επιτρέπουν με ασφάλεια να βάζουμε φωτιά στην ύπαιθρο. Έτσι, καίγονται άδικα κάποια από τα δέντρα τους, αφού μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική έχει γίνει μικρή ή μεγάλη ζημιά που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλεί τους αγρότες μέσα στο σαββατοκύριακο να μη βάζουν φωτιά για κανέναν λόγο, αφού οι νοτιάδες δε φαίνεται να σταματούν. Έχει που έχει πολλές μέρες να βρέξει, έχουμε και τους νοτιάδες, με συνέπεια η κατάσταση να είναι πολύ επικίνδυνη.

Μπορεί, δηλαδή, η αντιπυρική περίοδος που διαρκεί από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου να έχει τελειώσει και να μην απαγορεύεται να ανάψουμε, ωστόσο οι συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη είναι εντελώς απαγορευτικές.

Για τον λόγο αυτό ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς και ακολουθούμε απλές οδηγίες τόσο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών όσο και για την αυτοπροστασία μας, όπως αυτές που προτείνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βέβαια απαγορεύεται το κάψιμο των ξερών χόρτων.

Ουσιαστικά δηλαδή, όταν επικρατούν αυτές οι συνθήκες, θα πρέπει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να τηρούν ευλαβικά όλα όσα προβλέπονται και στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος θα πρέπει:

να αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Θρυμματισμός ή κάψιμο;

Στο μεταξύ, πριν από δύο χρόνια είχε ανακοινωθεί ότι θα δίνεται επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς, έως και 14 ευρώ το στρέμμα, προκειμένου να μην καίνε τα λιόκλαδα, αλλά να τα τεμαχίζουν και να τα αφήνουν στα χωράφια, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από την καύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα στο “Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020” της Κομισιόν είχε ενταχθεί και η χρηματοδότηση “Θρυμματιστής κλαδεμάτων για τις ελαιοκαλλιέργειες”.
Όμως, ανεξήγητα, το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέστειλε την υλοποίηση του προγράμματος.

Υπάρχουν βέβαια και οι απόψεις γεωτεχνικών, που αναφέρουν ότι πίσω από τις επιδοτήσεις των θρυμματιστών κλαδιών βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο η διάθεση των βιομηχανικών χωρών της Ευρώπης να μας πουλήσουν την παραγωγή των μηχανημάτων τους.

Οι συγκεκριμένοι γεωτεχνικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητα του θρυμματισμού κλαδιών για τα εδάφη των ελαιώνων, κάτι που πραγματικά διχάζει τους επιστήμονες.

ΠΗΓΗ neakriti.gr