in

Χωρίς τέλος το φαινόμενο της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση

Ανεξέλεγκτο παραμένει το φαινόμενο της πειρατείας στην συνδρομητική τηλεόραση όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Ευρωπαίοι πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου υπολογίζεται ότι χάνουν πάνω από 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εξαιτίας των ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποιούν παράνομους ιστότοπους streaming για να παρακολουθήσουν τηλεόραση. 

Οι τυχόν απώλειες εσόδων για τους νόμιμους παρόχους μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε πολλαπλά επίπεδα: από χαμένα φορολογικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία μέχρι την ενδεχόμενη μείωση των επενδύσεων σε πρωτότυπο περιεχόμενο. 

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση μιας σύστασης για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατίας για αθλητικά γεγονότα και ζωντανές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Ωστόσο, έχει επικριθεί έντονα για την καθυστερημένη της αντίδραση σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων. 

Στην ελληνική αγορά το φαινόμενο της πειρατείας καλά κρατεί παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμησή του. 

Η πρόσφατη επιχείρηση της αστυνομίας 

Θυμίζουμε ότι πριν περίπου ένα μήνα οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με την ΕΠΟΕ, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, προχώρησαν σε μια οργανωμένη επιχείρηση, η οποία διεξήχθη σε τέσσερα σημεία της Αττικής και πιο συγκεκριμένα σε τρία σπίτια και ένα κατάστημα. 

Κατά την έρευνα, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και laptops, παράνομος εξοπλισμός συνδρομητικής τηλεόρασης και λογισμικό αλλά και κινητά τηλέφωνα. Από τον εξοπλισμό που κατασχέθηκε και τα ευρήματα, εντοπίστηκαν  συνομιλίες με πελάτες/ συνδρομητές και άλλες πληροφορίες όπως, παραγγελίες για παράνομες υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ανανεώσεις συνδρομών, τιμολογιακή πολιτική, οδηγίες για καταθέσεις των ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς και συμβουλές τεχνικής υποστήριξης. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι συνολικός αριθμός του παράνομου ενεργού πελατολογίου ανέρχεται σε 1.370 άτομα. Ο συνολικός αριθμός του παράνομου ενεργού πελατολογίου ανέρχεται σε 1.370 άτομα. Επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 40.000€ σε μετρητά. Το παράνομο κύκλωμα, το οποίο φαίνεται ότι εξασκούσε την παράνομη δραστηριότητα του τουλάχιστον για πέντε χρόνια ενώ εκτιμάται ότι τα έσοδα του κυκλώματος, κατά τον χρόνο δράσης του, έφτασαν τα 1,23 εκατ. ευρώ με τη  ζημία μόνο για τις δύο εταιρείες μέλη της ΕΠΟΕ,  ΟΤΕ και ΝΟVA να υπολογίζονται  σε 6,57 εκατ. ευρώ.

capital.gr