in

Χωρίς εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων (ακόμη) η Ελλάδα – Έως 6% η θνητότητα του ιού

Με ταχύτατους ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις στο θέμα της ευλογιάς των πιθήκων, με τον ΠΟΥ που συνεδρίασε εκτάκτως χθες να τονίζει ότι η ραγδαία εξάπλωση θεωρείται δεδομένη ειδικά το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης Χανς Κλούγκε το καλοκαίρι είναι μια πολύ επικίνδυνη περίοδος καθώς «με τις μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί. Ξέρετε» συμπλήρωσε «τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς».

Πλέον και με τα νέα ανησυχητικά δεδομένα να εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, πάντα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πόσο καλά και με ποιον τρόπο προετοιμάζεται κάθε χώρα.

Μέχρι σήμερα η ευλογιά των πιθήκων έχει εμφανιστεί σε 11 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία του πλανήτη, όπως Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Καναδάς, ΗΠΑ και Δυτική – Κεντρική Αφρική και η κάθε μια εξ αυτών λαμβάνει τα μέτρα της, ενώ εξοπλίζεται σε δυο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, όπως πολύ ορθά έπραξε και ο ΕΟΔΥ πρόσφατα και η δεύτερη (κατεύθυνση) αφορά στο πως μεριμνά και τι αποφασίζει η κάθε χώρα για τα εμβόλια και τα χάπια κατά της ευλογιάς των πιθήκων, με την Ελλάδα – για την ώρα- να μην έχει στα συρτάρια της τα ανάλογα «όπλα».

Πληροφορίες του iEidiseis, τόνισαν μάλιστα ότι η Ελλάδα «δεν έχει για την ώρα εμβόλια και χάπια» κάτι που μένει να αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες – εβδομάδες ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το θέμα το αρμόδιο υπουργείο και τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση πριν είναι πολύ αργά.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι έκτακτης ανάγκης και δεν συνίστανται για ευρεία χρήση, ενώ και τα χάπια χορηγούνται για εκδηλωμένα συμπτώματα.

«Η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει τα χαρακτηριστικά που μπορεί να προκαλέσει πανδημία» τόνισαν ενημερωμένες πηγές στο iEidiseis, ενώ τόσο τα χάπια όσο και τα εμβόλια «μπορούν υπό αίρεση να χορηγηθούν σε επαγγελματίες υγείας. Ειδικά για τα εμβόλια πρέπει να προσέξουμε καθώς υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες» ανέφεραν οι ίδιες πηγές με τους Ειδικούς να επιμένουν ότι το κύριο όπλο σήμερα είναι «η πρόληψη, η απομόνωση και η ιχνηλάτηση».

Θνητότητα «Ευλογιάς των Πιθήκων» στο 3% με 6% – Τι είπε ο Μόσιαλος για τα εμβόλια

Ωστόσο, και έως ότου η Ελλάδα αποφασίσει για το πως θα προετοιμαστεί κατάλληλα και το πότε θα προμηθευτεί χάπια και εμβόλια ο Ηλίας Μόσιαλος ήρθε -για ακόμη φορά- να μας δώσει όλα τα τελευταία στοιχεία για την ευλογιά των πιθήκων.

Μάλιστα μιλώντας για τα εμβόλια σημείωσε:

-Υπάρχει εμβόλιο;

Ναι, υπάρχει εμβόλιο (το εμβόλιο της ευλογιάς) το οποίο είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι. Ο πρότερος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπια ασθένεια.

-Άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός;

Ναι, με τον άμεσο και επιλεκτικό εμβολιασμό των επαφών κάποιου που κόλλησε.

-Πότε πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος;

Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα ένα εκτεθειμένο άτομο κάνει το εμβόλιο, τόσο καλύτερα. Τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) συνιστούν να χορηγείται το εμβόλιο εντός 4 ημερών από την έκθεση προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου. Εάν χορηγηθεί μεταξύ 4-14 ημερών μετά την έκθεση, ο εμβολιασμός μειώνει τα συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν μπορεί να αποτρέψει τη νόσο.

-Πως μπορεί να μειωθεί το ρίσκο της μετάδοσης;

Η επιτήρηση, η γρήγορη ανίχνευση και ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων είναι όπως ξέρουμε ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της επιδημίας. H στενή επαφή με μολυσμένα άτομα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για μόλυνση από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και τα μέλη του νοικοκυριού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από κάποιον που νοσεί. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων ή χειρίζονται δείγματα από αυτούς, θα πρέπει να εφαρμόζουν τυπικές προφυλάξεις ελέγχου της μόλυνσης. Ιδανικά, άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς θα πρέπει να επιλέγονται για τη φροντίδα τέτοιων ασθενών.

-Γιατί όμως υπάρχει ανησυχία;

Ο συνολικός κίνδυνος παραμένει πολύ χαμηλός. Όμως κάθε ασθένεια που κυκλοφορεί στα ζώα και μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια νέα πανδημία, εάν μεταλλαχθεί και γίνει πιο εύκολα μεταδοτική. Και να ξαναπούμε πως η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει ειδική θεραπεία ούτε ειδικό δανειοδοτημένο εμβόλιο. Ωστόσο, το εμβόλιο της ευλογιάς δίνει ανοσία στην ευλογιά των πιθήκων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία εάν χορηγηθεί αμέσως μετά την έκθεση.

Ενώ για το ποσοστό θνητότητας ο κ. Μόσιαλος ανέφερε: «Ο ιός που κυκλοφορεί ανήκει σε ήπιο στέλεχος (West African) και το ποσοστό θνητότητας που μπορεί να προκαλέσει είναι 3-6% αν δεν υπάρχει θεραπευτική παρέμβαση η εμβολιασμός. Η ευλογιά των πιθήκων είναι λιγότερο μεταδοτική από την ευλογιά και προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια».

Μαγιορκίνης για εμβόλια

Στο θέμα των εμβολίων πάντως αναφέρθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας ότι «υπάρχουν εμβόλια, και υπάρχουν εμβόλια που έχουν σχετικά καλό προφίλ πια. Το λέω γιατί το εμβόλιο της ευλογιάς ήταν ένα βαρύ εμβόλιο, που έκανε εξανθήματα, έκανε πυρετούς. Υπάρχουν εμβόλια που έχουν καλύτερο προφίλ από αυτό που υπήρχε. Και να θυμίσουμε ότι, όσοι έχουν εμβολιαστεί σχετικά και είναι πάνω από 50, έχουν μια σχετική κάλυψη».

Πάντως μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

-πυρετό,
-πονοκέφαλο,
-μυικούς πόνους,
-πρήξιμο στους λεμφαδένες,
-ρίγη και κόπωση.

Πράσινο φως σε φάρμακο από τον FDA

Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Σημειώνεται τέλος ότι o FDA άναψε το «πράσινο φως» για ένα νέο φάρμακο που μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων. Η SIGA Technologies, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (20/5) ότι έλαβε το ρυθμιστικό «πράσινο φως» για ένα φάρμακο της ευλογιάς που ήταν ήδη διαθέσιμο και λαμβάνεται από το στόμα.

Η εταιρεία σημειώνει ότι στην Ευρώπη, το φάρμακο έχει εγκριθεί επίσημα ως θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς πολλά φάρμακα για την ευλογιά είναι παρόμοιαα λόγω της ομοιότητας των ιών.

Το φάρμακο αυτό προστίθεται λοιπόν στο οπλοστάσιο των γιατρών, καθώς ο σπάνιος, αλλά δυνητικά καταστροφικός ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr