in

Αποσελέμης: Νερό ως τα Χριστούγεννα – Στο 15% της χωρητικότητάς του οι ποσότητες που διαθέτει το φράγμα

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 4.600.000 κυβικά νερού, εκ των οποίων ένα ποσοστό θα πρέπει να παραμείνει μέσα για την ασφάλεια του φράγματος, στην περίπτωση που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν, χωρίς να έχουν έρθει οι επιθυμητές βροχές, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ κ. Άρη Παπαδογιάννη

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου φτάνουν τα αποθέματα του νερού στον Αποσελέμη, σε μια νέα χειμερινή περίοδο που δεν μπαίνει “με το δεξί”, αλλά εξακολουθεί να κρατάει την Κρήτη σε ξηρασία, με τους αγρότες αλλά και τους γεωτεχνικούς του νησιού μας να ανησυχούν για μία δεύτερη δύσκολη και “στεγνή” χρονιά.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης βρίσκεται σε συνεργασία με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Άρδευσης στην Κρήτη, αλλά και με ειδικούς επιστήμονες στον τομέα της μετεωρολογίας και άλλων εμπλεκόμενων τομέων, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Εκφράζονται πάντως ελπίδες για αρκετές βροχές στο επόμενο διάστημα, ενώ αν αυτές οι ελπίδες δεν επαληθευτούν, τότε θα χρειαστούν διαφορετικά μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η δίψα των κατοίκων!

Μόνο στο 10 με 15% της συνολικής του χωρητικότητας βρίσκεται σήμερα το φράγμα του Αποσελέμη. Κι αυτό διότι, όπως αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρης Παπαδογιάννης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 4.600.000 κυβικά νερού, εκ των οποίων ένα ποσοστό θα πρέπει να παραμείνει μέσα για την ασφάλεια του φράγματος, στην περίπτωση που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν, χωρίς να έχουν έρθει οι επιθυμητές βροχές.

«Είναι το Ηράκλειο, η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος που υδρεύονται από ’κει. Και έχουμε περίπου 4.600.000 κυβικά νερού, αλλά έχουμε κάποια σενάρια τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, στην πολύ δύσκολη συγκυρία (με ψηλές θερμοκρασίες, με τεράστιο τουριστικό ρεύμα), μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε. Και σε αυτό βοήθησαν και οι ΔΕΥΑ με δικούς τους εναλλακτικούς τρόπους, όπως με αντλήσεις από δικές τους πηγές. Και τα καταφέραμε παρότι η χρονιά ήταν πολύ ξηρή και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι»…

Στο σημείο αυτό, ο Άρης Παπαδογιάννης λέει πως «εμείς από αυτά μπορούμε να διαθέσουμε περίπου 2.000.000 κυβικά και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε σύντομα κάποιες βροχές. Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου μπορούμε να αντεπεξέλθουμε»…

Σύμφωνα με τον Άρη Παπαδογιάννη, «ας ευχηθούμε να μην έχουμε και φέτος αυτό το φαινόμενο που είχαμε την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έναν τόσο ξηρό υδρογεωλογικό χειμώνα με πολύ λίγες βροχές. Δεν ήταν κάτι πάντως για μας απρόοπτο. Ξέρουμε ότι μέσα στην πενταετία υπάρχουν και κάποια έτη τα οποία δεν είναι καλά. Φέτος περιμένουμε και με τις προβλέψεις των ειδικών ότι θα έχουμε έναν καλύτερο χειμώνα και έτσι θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στη ζήτηση και στις καταναλώσεις. Πάντως, ανεξάρτητα από το αν έχουμε πολλά ή λίγα νερά, θα πρέπει η χρήση του υπέρτατου αυτού αγαθού να γίνεται λελογισμένα. Και αυτό πρέπει να το ενστερνιστούν οι καταναλωτές. Θα πρέπει κι εμείς να το κοινωνήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με έναν ιδιαίτερο τρόπο».

Μάλιστα, ο Άρης Παπαδογιάννης τονίζει κατηγορηματικά: «Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Τα νερά μας είναι σε επάρκεια γενικά. Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε άλλες περιοχές. Αλλά θα πρέπει κι εμείς απ’ την πλευρά μας να προσέχουμε τη χρήση και να δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες – τα αντιπλημμυρικά έργα και ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του νερού – γιατί ζούμε μέσα στην κλιματική αλλαγή και θα πρέπει να προσαρμοστούμε για να μην έχουμε προβλήματα».

Έντονη ανησυχία στον αγροτικό τομέα

Την ίδια ώρα, όμως, απαισιόδοξοι φαίνονται οι αγρότες και οι γεωτεχνικοί, βλέποντας να συνεχίζεται μέχρι στιγμής η κακή χρονιά που ευθύνεται για τη φετινή δραματική μείωση της παραγωγής του ελαιοκάρπου. Ο αγρότης από τα Πραιτώρια, έχοντας στην κατοχή του πάνω από 4.000 ρίζες ελιές, τις οποίες και προσπαθεί να φροντίζει και να αξιοποιεί με κάθε τρόπο, Μανούσος Στεφανάκης, λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται καθόλου καλά.

«Φοβόμαστε ότι και η νέα χρονιά θα ήταν όπως την προηγούμενη. Αυτή είναι η μεγάλη μας ανησυχία. Στο μεταξύ, βλέπουμε και κάποιες φωτογραφίες που μας έχουν στείλει από το φράγμα της Φανερωμένης και βλέπουμε τη στάθμη να είναι πολύ χαμηλά. Οπότε και οι γεωτρήσεις δεν ξέρουμε αν θα αντέξουν. Όσο για το φράγμα της Πλακιώτισσας, ο εργολάβος δουλεύει. Πήγα όμως εκεί και είδα να δουλεύουν μόλις επτά άτομα. Με επτά άτομα πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο; Δηλαδή ο περιμετρικός δρόμος και τα δίκτυα;».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, μετά την ολοκλήρωση του δρόμου, θα πρέπει να γίνει η “έμφραξή” του, να γεμίσει μέχρι ενός σημείου για να δοκιμαστεί και στη συνέχεια, αφού βέβαια έχουν γίνει και οι συνδέσεις, να δοθεί προς χρήση στους αγρότες.

Ο γεωπόνος και πρώην γενικός γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Σμυρνάκης, περιγράφει προς την εφημερίδα μας την κατάσταση, με τα πιο μελανά χρώματα: «Δεν έχει ξεκινήσει καλά η νέα χειμερινή περίοδος. Δηλαδή, με τις θερμοκρασίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι οποίες και χαρακτηρίζονται ως ακραίες για την περίοδο αυτή, δεν είναι κάτι καλό για τις καλλιέργειες της Κρήτης. Χρειάζονται, από την άλλη, και οι βροχές και για τους ταμιευτήρες, αλλά και για τις καλλιέργειες. Ήδη η ελιά, είτε έχει καρπό είτε όχι, έπρεπε να είχε δεχτεί βροχές. Δυστυχώς, είναι δύσκολη η κατάσταση».

Στο σημείο αυτό, ο Γιάννης Σμυρνάκης λέει ότι «ειδικά φέτος, η κατάσταση που βιώνουμε στην ελιά έρχεται λόγω του ότι πέρυσι δεν έκανε χειμώνα. Η ελιά χρειάζεται να συμπληρώσει συγκεκριμένες ώρες ψύχους και χρειάζεται και το νερό».

Καταλήγοντας, ο κ. Σμυρνάκης αναφέρει στην εφημερίδα μας ότι φέτος ο καιρός δεν εξελίσσεται καλά όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ελιά, αλλά και για το αμπέλι.

πηγη neakriti.gr