in

Αποδυναμωμένος ο ΕΦΕΤ (και) στην Κρήτη… “Καμπανάκι” για την ασφάλεια των τροφίμων

Χωρίς προσωπικό και μέσα ο φορέας…

Σε οριακό επίπεδο έχει φτάσει ο έλεγχος των τροφίμων στη χώρα μας, εξαιτίας της υποστελέχωσης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), όπως καταγγέλλουν οι μόνιμοι υπάλληλοι ελέγχων, με επιστολή που κοινοποιήθηκε στη διοίκηση του οργανισμού, αλλά και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Αλλά και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, «στον τομέα των τροφίμων κρίνεται επίσης απαραίτητη η ενίσχυση των υπηρεσιών», τονίζει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΕΔΥ)- επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης. Σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα, «πρέπει να ελεγχθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις που επεξεργάζονται και διαθέτουν τρόφιμα στους καταναλωτές, καθώς και οι επιχειρήσεις αποθήκευσης αλλά και λιανικής, χοντρικής διάθεσης τροφίμων και ποτών»! 

Ο έλεγχος τροφίμων στη χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο

Αναλυτικότερα, οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ μιλούν για «πλήρη απαξίωση» του Φορέα και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ο έλεγχος τροφίμων στη χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο». Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, ούτε σε προσωπικό υπάρχει η ελάχιστη επάρκεια, αλλά ούτε και σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών υπάρχουν τα μέσα που χρειάζονται, ώστε ο ΕΦΕΤ να προχωρήσει σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια της δημόσιας υγείας, τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως καταγγέλλουν, ο ΕΦΕΤ έχει καλυμμένες θέσεις λιγότερες από το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού: Σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων, υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι. Οι αποχωρήσεις από τον οργανισμό τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τις 80, οι προσλήψεις από το 2019 έως και σήμερα ήταν μηδενικές και προβλέφθηκαν μόνο τέσσερις στο σύνολο, για το 2023.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την «παντελή έλλειψη Τεχνικών Υπηρεσιών» και παράλληλα αποκαλύπτουν ότι σημαντικά κομμάτια της πληροφοριακής υποστήριξης, της τεχνικής υποστήριξης, του τηλεφωνικού κέντρου και της καθαριότητας παρέχονται με μοντέλο outsourcing από ιδιώτες. 

“Αποψιλωμένες” οι Περιφερειακές Διευθύνσεις 

«Οι Διοικητικές Υπηρεσίες, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, είναι “αποψιλωμένες”, γεγονός που υπονομεύει ακόμη περισσότερο το συνολικό έργο του ΕΦΕΤ και οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας», τονίζουν στην επιστολή τους και προσθέτουν: «Σε σημαντικές Περιφερειακές Διευθύνσεις υπηρετούν ελάχιστοι επιθεωρητές: Δύο μόνο σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, τρεις στο Βόρειο Αιγαίο και έξι στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων τροφίμων στις αντίστοιχες Περιφέρειες». 

Τέλος, σημειώνουν ότι «η χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη των πάγιων εξόδων λειτουργίας του, ούτε των πλέον στοιχειωδών αναγκών του ελεγκτικού έργου» και παράλληλα καταγγέλλουν ότι «η μισθοδοσία των εργαζομένων του οργανισμού καλύπτεται οριακά». 

Οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ εκτιμούν ακόμη ότι η παραχώρηση ελεγκτικού έργου του Φορέα σε ιδιώτες, όπως προβλέφθηκε από την Οδηγία 625 (Κεφάλαιο 3) του 2017 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και μετατρέπει τον ελεγκτικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων». 

«Η όποια λειτουργία του Φορέα στηρίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο των εργαζομένων του», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά. «Θα εντείνουμε τις διεκδικήσεις μας για έναν ΕΦΕΤ που πραγματικά θα προασπίζει τη δημόσια υγεία», καταλήγουν. 

Αντώνης Παπαδάκης: «Μένουμε στην πρώτη γραμμή για την προστασία της δημόσιας υγείας»

«Οι υπηρετούντες επόπτες Δημόσιας Υγείας, ως διαχρονικά μάχιμος κλάδος των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας – στις Περιφέρειες, στους Δήμους, στα νοσοκομεία, στον ΕΟΔΥ, στο υπ. Υγείας, στο ΣΕΠΕ – όπως πάντα έτσι και τώρα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, μένουμε στην πρώτη γραμμή για την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΕΔΥ) και επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης.
«Διεκδικούμε άμεσα μόνιμες θέσεις εποπτών Δημόσιας Υγείας-υγιεινολόγων στις Περιφέρειες, στους Δήμους, στα νοσοκομεία, στον ΕΟΔΥ, στο υπ. Υγείας, στο υπ. Εργασίας, στην Πολιτική Προστασία και όπου ασκείται η δημόσια και περιβαλλοντική υγιεινή, ως εφαρμοσμένο πεδίο που συμβάλλει στην προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας!

Και φυσικά στον τομέα των τροφίμων κρίνεται επίσης απαραίτητη η ενίσχυση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ελεγχθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις που επεξεργάζονται και διαθέτουν τρόφιμα στους καταναλωτές, καθώς και οι επιχειρήσεις αποθήκευσης αλλά και λιανικής, χοντρικής διάθεσης τροφίμων και ποτών. 
Η επαρκής στελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών με κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό και ιδίως των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται κατά την τουριστική περίοδο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αυξάνονται σημαντικά, αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Διαφορετικά καθίσταται αδύνατο για τις υγειονομικές υπηρεσίες να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες των ελέγχων και συνεπώς στην προστασία των πολιτών και των επισκεπτών». 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα είπε στην εφημερίδα μας ο Αντώνης Παπαδάκης, «προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς το όλο εγχείρημα των ελέγχων, απαιτούνται: Εκσυγχρονισμός και ρύθμιση του κυρωτικού πλαισίου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οριστική διευθέτηση του προβληματικού φαινομένου της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών και, το σημαντικότερο, η επαρκής στελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας με επόπτες Δημόσιας Υγείας. 

Η απλούστευση των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, καφέ, μπαρ και λοιπά καταστήματα δε σημαίνει και απουσία ελέγχων και προϋποθέσεων. Απαιτείται στόχευση των ελέγχων στις νέες επιχειρήσεις, ώστε οι πολίτες να προστατευτούν σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ηχορύπανση από αυτά και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιους χώρους (πεζοδρόμια, πλατείες κ.λπ.). Οι επόπτες Δημόσιας Υγείας αναμένουν από την Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται στον κλάδο και δυσχεραίνουν το έργο των ελέγχων», καταλήγει ο πρόεδρος των εποπτών Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας.