in

Αγωνία για τη μικρή φάλαινα: Εθεάθη στη Σαλαμίνα, λιγότερο ταλαιπωρημένη, αλλά προσάραξε ξανά -Τι λένε οι ειδικοί

Μαίνεται η αγωνία για τη μικρή φάλαινα – ζιφιό που εκβράστηκε χθες σε αβαθή νερά της παραλίας του Αλίμου.

Η ραμφοφάλαινα που συγκίνησε άπαντες με την περιπέτειά της μεταφέρθηκε χθες τα ανοιχτά για να φανεί αν θα καταφέρει να επιζήσει. Όπως έγραψε το iefimerida.gr, λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ της Παρασκευής οδηγήθηκε στα βαθιά, περίπου 2 μίλια μακριά από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα της ανθρώπινη παρουσία.

Αυτό αποφασίστηκε καθώς ο ζιφιός ανταποκρίθηκε στη φαρμακευτική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.

Μπορεί να τα καταφέρει;


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η Ευγενία Σκούτζου κτηνίατρος και μέλος του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών «Αρίων», είπε ότι η νεαρή φάλαινα εθεάθη το πρωί του Σαββάτου στη Σαλαμίνα.

Πρόσθεσε, ότι η φάλαινα δεν φαίνεται τόσο ταλαιπωρημένη και αφυδατωμένη όσο χθες, δείχνει καλύτερα, δεν κάνει κυκλικές κινήσεις και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να επιβιώσει.

Τόνισε, πάντως, ότι η φάλαινα έχει βγει προς τα έξω και έχουν κινητοποιηθεί εθελοντές, ομάδες διάσωσης και το Λιμενικό και παρακολουθούν τις κινήσεις της.Η φάλαινα μετά από ολονύχτια επιχείρηση για να σωθεί οδηγήθηκε στην ανοικτή θάλασσα και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει.

Προσάραξε ξανά το κήτος -Και «ΟΥΚάδες» στο σημείο


Με νέα ανάρτησή του, ο «Αρίων» αναφέρει ότι η νεαρή φάλαινα επαναπροσάραξε σε νησί στο Σαρωνικό -δίχως να αναφέρει τη Σαλαμίνα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φάλαινα εθεάθη σε βραχώδη ακτή της παραλίας Σελίνια Σαλαμίνας.

«Ειδοποιήθηκε άμεσα από το τοπικό Λιμεναρχείο η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ μαζί με τον ΑΡΙΩΝ για την επαναπροσάραξη του ίδιου Ζιφιού σε νησί του Σαρωνικού.Η Ομάδα διάσωσης Κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ (κ. Μιχάλης Πέζαρος), Βιολόγων (κ. Νικήτας Βογιατζής) και εθελοντών ανταποκρίνεται και παρέχει ιατροφαρμακευτική αγωγή στο ζιφιό επιτόπου. Στην επιχείριση συνδράμει ενεργά η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας-Πολεμικού Ναυτικού με ομάδα δυτών των Ο.Υ.Κ. Παρακαλούμε μην παρενοχλείτε το θηλαστικό» τονίζουν στην ανακοίνωση.

Το συγκινητικό βίντεο της εθελόντριας που της τραγουδά


Η επιχείρηση διάσωσης έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του λιμενικού. Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις.

Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς χθες το πρωί στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και  κτηνίατρος.

Ένα από τα βίντεο που συγκινούν είναι αυτό που δείχνει μια εθελόντρια να τραγουδά στη νεαρή φάλαινα για να απαλύνει τον πόνο της:

Βίντεο από τις χθεσινές προσπάθειες που ανέβασε το zoosos.gr:

«Μαραθώνιος» για να διασωθεί η φάλαινα


Όπως εξήγησε χθες στο iefimerida.gr η καθηγήτρια Κτηνιατρικής ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού, η οποία βρέθηκε από νωρίς στο σημείο και είναι η υπεύθυνη για τη φροντίδα του κήτους, με τη μεταφορά του κήτους στα ανοιχτά «του δίνουμε μια ευκαιρία, και περιμένουμε μέχρι αύριο το πρωί να δούμε πώς θα ανταποκριθεί. Αν επιστρέψει στα ρηχά, τότε τα νέα δεν θα είναι καλά. Τότε, θα δούμε τι θα κάνουμε και ποια αγωγή θα ακολουθήσουμε. Αν το κήτος αποχωρήσει, τότε αυτό θα σημαίνει ότι προσπαθεί να ζήσει».

Την ίδια στιγμή, σκάφη του Λιμενικού παρέμεναν στο σημείο και παρακολουθούσαν διαρκώς τις κινήσεις του ζιφιού. «Αν προσαράξει στα ρηχά, θα τρέξουμε αμέσως», έλεγε η κτηνίατρος. Οι άνθρωποι που κάνουν το παν για να διασώσουν το θηλαστικό, του έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης».

Ζιφιός, το στολίδι των ελληνικών θαλασσών


Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον Δρα Αλέξανδρο Φραντζή, επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο οποίος μας ενημέρωσε αναλυτικά για αυτό το σπουδαίο κήτος των ελληνικών θαλασσών.

Οι θάλασσες της χώρας μας, μάλιστα, αποτελούν τη μία από τις τέσσερις παγκοσμίως σπουδαιότερες περιοχές για την επιβίωση αυτού του ιδιαίτερου και αξιοθαύμαστου θηλαστικού.

Ο ζιφιός είναι ο καλύτερος δύτης του κόσμου, αφού με μια ανάσα μπορεί να φτάνει σε βάθη μέχρι τα 3.000 μέτρα και να παραμείνει για 90 λεπτά, προκειμένου να θραφεί με μεσοπελαγικά ή βαθυπελαγικά καλαμάρια, που στη χώρα μας αποτελούν και την αποκλειστική τροφή του.

Αυτό που το ξεχωρίζει από τις φάλαινες -και το καθιστούν πιο συγγενές είδος του δελφινιού- είναι το γεγονός ότι έχει δόντια. Το μέγεθός του φτάνει τα 5,5 μέτρα, ζει έως 40 χρόνια, και στις ελληνικές θάλασσες ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε λίγες εκατοντάδες. Είναι μοναχικά κήτη, αλλά συχνά διαμορφώνουν μικρά κοπάδια, από 3 έως 7 μέλη.

Ο ζιφιός ζει στη λεγόμενη ελληνική τάφρο, συνήθως σε βάθη 500 μέτρων -η οποία έχει ανακηρυχθεί περιοχή υψηλής σπουδαιότητας παγκοσμίως για αυτό το κητώδες-, συνήθως εκεί που υπάρχουν μεγάλοι υποβρύχιοι γκρεμοί, διότι εκεί συγκεντρώνεται και το θήραμά τους, τα καλαμάρια.

Συνολικά, στον κόσμο υπάρχουν 25 είδη ζιφιών, στη Μεσόγειο όμως μόνο το συγκεκριμένο.

Πηγή: iefimerida.gr