70 χρόνια χωρίς να κάνει…ΜΠΟΥΜ

0
      

Ένας όλμος – κατάλοιπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – ήταν η… «ψαριά» τριών νεαρών Ιταλών τουριστών, που κολυμπούσαν στον όρμο της Αμμουδάρας, το Σάββατο το πρωί. 
Ένας από τους τρεις διέκρινε στο βυθό, σφηνωμένο ανάμεσα σε πέτρες έναν όλμο. Χωρίς να φοβηθεί μήπως και εκραγεί κατά την απόσπαση από τις πέτρες, όπου βρισκόταν για 70 χρόνια περίπου, με καλυμμένη την επιφάνειά του με άλγη, ο νεαρός Ιταλός τον πήρε με τα χέρια και τον έβγαλε στην ακτή, προκαλώντας έκπληξη στους λουόμενους, αλλά και κάποιο φόβο μήπως το βλήμα εκραγεί και τραυματίσει κάποιον, μιας και υπήρχαν και πολλά παιδιά που έπαιζαν κοντά.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Αστυνομικός μετέβη στην περιοχή. Το βλήμα μήκους 40 – 50 εκατοστών, εναποτέθηκε πρόχειρα μέσα σε ένα σκίνο και γύρω απ’ αυτό το σημείο η Αστυνομία οριοθέτησε το χώρο με ειδική ταινία, απαγόρευσης διέλευσης.


Στις 1.30 μ.μ. στο χώρο μετέβη ειδικός πυροτεχνουργός της Ασφάλειας Ηρακλείου, ο οποίος τον παρέλαβε συνοδεία αστυνομικού του Α.Τ. Αγίου Νικολάου. 


Το βλήμα αποθηκεύτηκε προσωρινά σε ειδική αποθήκη πυρομαχικών, όπου φυλάσσεται μέχρι να έλθει κλιμάκιο πυροτεχνουργών της 5ης Ταξιαρχίας από τα Χανιά, για να το παραλάβει.

Όπως έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες, στη μικρή χερσόνησο υπήρχε αρκετά μεγάλο υπόγειο καταφύγιο, όπου οι Γερμανοί επί Κατοχής είχαν αποθηκεύσει πυρομαχικά και το οποίο πιθανότατα ανατινάχθηκε κατά την αποχώρησή τους από την Κρήτη. Ερείπια από το υπόγειο «καταφύγιο – αποθήκη» διακρίνει κανείς και σήμερα. Πιθανόν το βλήμα να εκτινάχθηκε στη θάλασσα κατά την ανατίναξη της αποθήκης…


ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

www.anatolh.com

        
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα έτοιμη για …κούπα στην Κρήτη!!

      Η Εθνική Νέων Ανδρών έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής,…