in

Αγγελάκης τα βάζει με τους λαγοκέφαλους, και ζητά την βοήθεια όλων.

Έρευνα – καταγραφή της κατάστασης που διαμορφώνεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Κρήτης εξ αιτίας της καταστροφικής δράσης του λαγοκέφαλου επιχειρεί ο Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου Αντιπλοίαρχος Σπύρος Αγγελάκης. Με δική του πρωτοβουλία συνέταξε ερωτηματολόγιο, το οποίο παρέδωσε στους Συλλόγους Επαγγελματιών Αλιέων Αγίου Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας, ζητώντας από τις διοικήσεις τους να μεριμνήσουν ώστε να παραδοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, για να το συμπληρώσουν.
Με το ερωτηματολόγιο αυτό και τα στοιχεία που ζητά να συμπληρώσουν οι αλιείς, ο Λιμενάρχης επιδιώκει να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση στις περιοχές αλιείας του Νομού Λασιθίου και να συγκριθούν τα συλλεγόμενα αλιεύματα, ποσοτικά και ποιοτικά, κατά τις δύο τελευταίες χρονιές, το 2013 και το 2014.
Το ενδιαφέρον και η ανησυχία επικεντρώνονται στις περιοχές του Κόλπου Μεραμβέλου, αλλά και τις περιοχές της Σητείας, στα βόρεια, ανατολικά και νότια, καθώς και στην θαλάσσια περιοχή αλιείας της Ιεράπετρας, γιατί, όπως τόνισε ο Λιμενάρχης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, η περιοχή μας είναι η εγγύτερη στη διώρυγα του Σουέζ, απ’ όπου εισέβαλε ο λαγοκέφαλος στη Μεσόγειο.
Ήδη, όπως τόνισε, η δράση του υπήρξε καταστροφική στις περιοχές Κύπρου και Ρόδου και τα σημάδια που καταγράφονται και στη δική μας θαλάσσια ζώνη είναι άκρως ανησυχητικά. Μάλιστα επεσήμανε ότι οι λαγοκέφαλοι που πιάνονται από αλιείς σε δίκτυα κλπ. είναι πολύ περισσότεροι στη θαλάσσια ζώνη του Νομού Λασιθίου συγκριτικά με την υπόλοιπη Κρήτη.
Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή μας πλήττεται αυτή την περίοδο, αλλά το δηλητηριώδες ψάρι πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς και εξαπλώνεται προς τα δυτικά, αφανίζοντας τα αλιεύματα από τα οποία τρέφεται.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
www.anatolh.com