in , ,

Ρώσοι τουρίστες ναι ή καλύτερα όχι;

Τελειώνει λοιπόν η φετινή καλοκαιρινή περίοδος και ζητήσαμε από το διευθυντή των ξενοδοχείων «Ερμής» και «Κοράλ» -και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων- κ. Γιώργο Πελεκανάκη να μας κάνει ένα μικρό πρώτο απολογισμό.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε το φετινό καλοκαίρι έχει σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών από τη Ρωσία, ο οποίος ήταν κατώτερος του αναμενόμενου. Αυτό βεβαίως είχε ανάλογο αντίκτυπο και στα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Όμως, εκτός από την ποσότητα των Ρώσων τουριστών είχαμε πρόβλημα και με την ποιότητα των τουριστών από τη Ρωσία. Αυτό οφείλεται στο άτυπο εμπάργκο που επέβαλε ο πρόεδρος Πούτιν, απαντώντας στο εμπάργκο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τί έκανε; Επέβαλε περιοριστικούς όρους στους Ρώσους πολίτες… σε όλους τους ένστολους και δημόσιους υπάλληλους της Ρωσίας που ήθελαν να ταξιδεύσουν σε χώρες της Ε.Ε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία μας, οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες να απευθυνθούν και στις επαρχίες της Ρωσίας…. σε ανθρώπους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, με μισθούς ακόμα και το ένα δέκατο μισθών της Μόσχας! Οι τουριστικοί πράκτορες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές στα πακέτα και το αποτέλεσμα το διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τη μειωμένη αγοραστική τους δύναμη… Ξεχάσαμε τους πλούσιους Ρώσους.»
 
 
Οι πρώτες ενδείξεις
Ερωτηθείς ο κ. Πελεκανάκης για το αν έχουμε κάποιες ενδείξεις για το 2015 μας είπε: «Πάλι θα έχουμε ένα μειονέκτημα με τη ρώσικη αγορά καθώς ο Πούτιν αύξησε τον φόρο τουρισμού στα τουριστικά πακέτα εξωτερικού, από 8% που ήταν το 2014, σε 18%! Συγχρόνως μηδενίζει το φόρο για τουρισμό εντός της Ρωσίας. Όμως γενικά το 2015 θα είναι καλύτερο από το 2014 γιατί αναμένουμε ξανά μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές. Πολλά ξενοδοχεία που φέτος την “πάτησαν” με τη ρώσικη αγορά στρέφονται ξανά στις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι Γερμανοί είχαν αύξηση κατά 10% φέτος και του χρόνου αναμένουμε άλλο ένα 10%. Επίσης θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ξανά στο Λασίθι τη μεγάλη σκανδιναβική αγορά, όπως είχαμε τη δεκαετία του ’80.
Η πτώχευση ρωσικών τουριστικών πρακτορείων δεν επηρέασε τόσο πολύ την περιοχή μας και ευτυχώς έγιναν προς το τέλος της τουριστικής περιόδου. Κάποια βέβαια ξενοδοχεία είχαν αρνητικά αποτελέσματα, καθώς δεν ήρθαν οι αναμενόμενοι πελάτες τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ειδικά η πτώχευση του “Labyrint” έκανε μεγάλη ζημιά γιατί είχε μεγάλα συμβόλαια σε πολλά ξενοδοχεία».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ
www.anatolh.com