in

350 υγειονομικοί σε αναστολή στην Κρήτη – Μεγάλη ανησυχία για τα κενά στο νησί

Έληξε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης και άρχισε ο “χορός” των κινητοποιήσεων…

Τους 350 αγγίζει συνολικά ο αριθμός των ανεμβολίαστων υγειονομικών σε επίπεδο Κρήτης, που βάσει της απόφασης της κυβέρνησης μπαίνουν από σήμερα σε καθεστώς αναστολής εργασίας, λόγω άρνησής τους να εμβολιαστούν. Μια απόφαση που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από συλλόγους, σωματεία αλλά και από την ΠΟΕΔΗΝ.
Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου ο αριθμός των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή αγγίζει τους 56 (από τους περίπου 1.500 εργαζομένους), στο ΠΑΓΝΗ τους 135 (από τους 2.208 εργαζομένους), στο Νοσοκομείο Χανίων τους 109 (από τους 1.341) και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου τους περίπου 50, ενώ την ίδια ώρα ερώτημα παραμένει το πώς θα καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται στα νοσοκομεία και κατά συνέπεια θα εμποδίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Αν και όπως λέει η κυβέρνηση υπάρχει σχέδιο κάλυψης των κενών, το οποίο μένει να εφαρμοστεί…

Την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου ήταν η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός μπορούσε να λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, και αυτό αφορά στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες. Διαφορετικά, ο φορέας επιβάλλει το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον και στην Κρήτη από υγειονομικούς που έσπευσαν να εμβολιαστούν προκειμένου να συνεχίζουν να βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους.

Συνέπειες

Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση. Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ. Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31/10/2021.

Αντιδράσεις

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της COVID-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές Υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα νοσοκομεία. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό τις τελευταίες μέρες.

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας υγειονομικών εργαζομένων χθες Τετάρτη στην πύλη του νοσοκομείου και έπειτα στη διοίκηση. Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, θέλοντας να δείξει τις αντιρρήσεις του στις αναστολές εργασίας και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, διοργανώνει 5ωρη στάση εργασίας και σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου.
Στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στη συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση απαιτήσαμε τη μη εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τη συνέχιση εργασίας των υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή. Τονίσαμε το απαράδεκτο γεγονός των αναστολών των αδειών και ότι φέρουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο και στο εξαντλημένο προσωπικό.
Ο διοικητής δήλωσε πως δεν μπορεί να μην εφαρμόσει τον νόμο και θα προχωρήσει στις αναστολές σύμφωνα με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Δε θα το επιτρέψουμε. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να αντέξει χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους. Ήδη τμήματα και κλινικές υπολειτουργούν. Συμμετέχουμε στην 5ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ., με συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υ.ΠΕ. στις 12 μ.».

Τα αιτήματα

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαιτούν: «Να μην τεθεί σε αναστολή εργασίας κανένας συνάδελφος. Να καταργηθεί ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές. Προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας», ενώ καταλήγουν τονίζοντας: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την κατάργηση του νόμου».

Το ΚΚΕ

Η αναστολή εργασίας των υγειονομικών που δε δέχτηκαν να εμβολιαστούν δημιουργεί κίνδυνο αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών Υγείας, όπως υποστηρίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.
«Αφού η κυβέρνηση με την πολιτική και τις παλινωδίες της κατάφερε να υπονομεύσει τον μαζικό εμβολιασμό, τώρα προσθέτει κι άλλα εμπόδια στην προστασία της υγείας του λαού. Το πέταγμα χιλιάδων υγειονομικών έξω από το Σύστημα Υγείας, με την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα, θα επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση στο ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα, με ορατό κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας κλινικών, εξειδικευμένων ιατρείων και άλλων υπηρεσιών», αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

ΣτΕ: Απέρριψε το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας το “πάγωμα” της απόφασης που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας. Να σημειωθεί, τέλος, ότι προ ημερών το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ είχε απορρίψει τις αιτήσεις 115 νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα “πάγωνε” το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, περίπου 10.000 υγειονομικοί μπαίνουν σε αναστολή, αριθμός που αντιστοιχεί σε συνολικό ποσοστό 8-12% (ανάλογα με τα νοσοκομεία). Το ποσοστό αναστολής σε γιατρούς είναι μικρότερο και φτάνει περίπου στο 5%. Ωστόσο – όπως επισήμανε ο κ. Γιαννάκος – αυτό αντιστοιχεί σε 800-1.000 γιατρούς, αριθμός ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς σε πολλές δομές Υγείας και νοσοκομεία ορισμένοι γιατροί είναι μοναδικοί στην ειδικότητά τους και έτσι «δημιουργείται μεγάλο ζήτημα στα νοσοκομεία».
Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα επαρχιακά νοσοκομεία, στα οποία τα ποσοστά ανεμβολίαστων φτάνουν έως και 30%.
Με τα σημαντικά κενά να είναι δεδομένα, η κυβέρνηση καταφεύγει – όπως είχε εξαγγείλει – στην ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 3 μ.μ.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι φορείς το προσωπικό των οποίων υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, δύνανται να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται δε διαγράφεται από τους τηρούμενους καταλόγους, αλλά διατηρεί τη σειρά κατάταξής του σε αυτούς.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ακόμα μια επικοινωνιακή του δήλωση από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, υποστήριξε ότι «όλα είναι υπό έλεγχο», απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Κινητοποιήσεις

Μπροστά στην άκαμπτη στάση της κυβέρνησης, η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις, με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία».
Έτσι, προκηρύσσει στάση εργασίας για σήμερα Πέμπτη, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, και συγκεντρώσεις στις 11 το πρωί για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους Υ.ΠΕ. και στις πύλες των νοσοκομείων.
Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, και η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».

neakriti.gr