in

Αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Γκανά από την Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου

Μετά τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου επιστρέφει δριμύτερη με ένα διήμερο αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό Μιχάλη Γκανά! Πιστεύουμε ακράδαντα πως η επαφή με σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας είναι πολύπλευρα ωφέλιμη τόσο για την εκπαιδευτική, όσο και την ευρύτερη κοινότητα – ιδιαίτερα σε επαρχιακές πόλεις όπως η δική μας, όπου τέτοιες ευκαιρίες προσφέρονται σπάνια. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίσαμε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή-στιχουργό και συγγραφέα Μιχάλη Γκανά, το οποίο θα λάβει χώρα 3-4 Μαΐου 2017. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης 3 Μαΐου ο Μιχάλης Γκανάς θα συναντηθεί και θα συζητήσει με μαθητές Λυκείων στο Κινηματοθέατρο REX, ενώ οι μαθητές των Γυμνασίων θα έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν το πρωί της Πέμπτης 4 Μαΐου. Παράλληλα, το βράδυ της Τετάρτης 3 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, όπου θα παρουσιαστεί το νέο του βιβλίο, η Οδύσσεια, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, καθώς και το ποιητικό του έργο.

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συναντήσουν τον δημιουργό με ομάδες μαθητών τους, παρακαλούνται να το δηλώσουν μέχρι τις 7 Απριλίου στα τηλέφωνα:

6944967296 Ανθή Ρουμπελάκη (Γυμνάσια)

6944743915 Άννα Μάμου (Λύκεια)

Τέλος, σας ενημερώνουμε πως η εκδήλωση – αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη στο πλαίσιο του εορτασμού του 2017 ως έτους Καζαντζάκη μετατίθεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Το ΔΣ της ΠΟΚΑΝ

Μάμου Άννα, Τζερεμέ Ελένη, Ρουμπελάκη Ανθή, Γιατζάκη Ελπινίκη, Μαυροειδής Γιώργος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παρακολούθησε Νομικά χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Έχει εκδώσει εφτά ποιητικές συλλογές, ένα πεζογράφημα, και ένα βιβλίο με μικρές και πολύ μικρές ιστορίες Γυναικών, ενώ έχει μεταφράσει το Άσμα Ασμάτων, τις Νεφέλες και τους Επτά επί Θήβας. Το 2014 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Μιχάλης Γκανάς, Ποιήματα 1978-2012 από τις εκδόσεις Μελάνι. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το τελευταίο του έργο, μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη διασκευή της Οδύσσειας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Μαμαγκάκης, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Ξυδάκης, Θανάσης Γκαϊφίλλιας, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Κυπουργός. Έχει τιμηθεί με τις διακρίσεις: 1994, Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή Παραλογή, 2009, Βραβείο Καβάφη, 2011, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του ποιητικού του έργου.