in ,

1500 δείγματα έχει επεξεργαστεί ήδη η Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης

Η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης λειτούργησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2016 και από τότε συγκεντρώνει δώρα ζωής.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, ο κόσμος ενημερώθηκε για τη σημασία και τη χρησιμότητα των βλαστοκυττάρων.

Τα κύτταρα που συλλέγονται από τον ομφάλιο λώρο μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια για ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα του αίματος, όπως είναι η λευχαιμία και δίνουν μάχη με το χρόνο αναζητώντας συμβατό δότη. Η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης έχει επεξεργαστεί μέχρι σήμερα 1.500 δείγματα κι ο στόχος είναι να αυξηθούν.

Μέσω ενός προγράμματος, μιας νέας δράσης που στηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης, επιχειρείται η χαρτογράφηση του πληθυσμού της Κρήτης για τη δημιουργία αποθέματος μοσχευμάτων ομφαλικού αίματος για κάλυψη των ασθενών.

Η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η και ο δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διοργάνωσε την εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος τη 15η Νοεμβρίου.

neakriti.gr