in

14 ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου

Σε σταθερά επίπεδα, εξακολουθούν να βρίσκονται οι νοσηλείες κορoνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου, συγκριτικά με τα στοιχεία της Τρίτης 9 Αυγούστου. 

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη νοσηλεύονται συνολικά 100 ασθενείς και χθες Τετάρτη 105.

Από τους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 92 βρίσκονται σε κλινική Covid και οι 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 6 είναι διασωληνωμένοι. Το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών σηκώνει για ακόμη μια μέρα το ΠΑΓΝΗ, με το Βενιζέλειο να ακολουθεί.

Η «εικόνα» των νοσηλειών ανά νοσοκομείο

  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Σητείας: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 1 ασθενής σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Νεάπολης: 3 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 41 ασθενείς 37 σε κλινική Covid, 4 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.
  • Βενιζέλειο: Συνολικά 20 ασθενείς, 18 σε κλινική Covid και 2 σε ΜΕΘ.
  • Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 14 ασθενείς, 12 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 11 ασθενείς σε κλινική Covid.

Αλλαγή μοντέλου μετά από 2,5 χρόνια Covid

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να αλλάξει, μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι θάνατοι από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η “Ν.Κ.”, ο Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει προ ημερών σε συνέντευξή του ότι στο εξής θα υπάρχει διαχωρισμός στον τρόπο υπολογισμού των θυμάτων του κορωνοϊού, σε θανάτους από COVID και θανάτους με COVID.

Σκεπτική ως προς τα οφέλη από αυτή την αλλαγή εμφανίστηκε χθες η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε, η ίδια ήταν εξαρχής αντίθετη με το πρωτόκολλο του ΠΟΥ που χρησιμοποιούσε η χώρα μας, αλλά το να αλλάξει τώρα θα σημάνει ότι τα προηγούμενα στοιχεία των 2,5 ετών θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αναφέρθηκε ακόμα στη χαλάρωση των μέτρων και στην εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας.

«Μετά από δύο χρόνια, να θυμόμαστε τώρα να αλλάξουμε το πρωτόκολλο δεν έχει νόημα. Όλοι ξέραμε πώς γινόταν η καταγραφή μέχρι τώρα. Όποιος έμπαινε για οποιαδήποτε αιτία και είχε COVID-19, η τελική ετικέτα (στο πιστοποιητικό θανάτου) ήταν κορωνοϊός. Ήταν λάθος από την αρχή», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι πλέον δεν έχει νόημα η αλλαγή του τρόπου καταγραφής γιατί αυτή η καταγραφή είχε γίνει.  «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που ισχύσει η νέα αλλαγή, θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο αριθμός των θανάτων, όπως έχει καταγραφεί τα δυόμισι χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού.