in , ,

"Φυσικά και ονειρεύομαι! Θέλω να γυρίσω στη χώρα μου και να κάνω οικογένεια, να κάνω παιδιά!"

Περνάω κάθε πρωί από τη γέφυρα στην είσοδο της πόλης μας και τους βλέπω μαζεμένους να περιμένουν για δουλειά… τους βλέπω να φοράνε τα λευκά τους ρούχα στο δρόμο…τους βλέπω να παίζουν Κρίκετ … να κρατούν μεγάλες κατσαρόλες βγαίνοντας από ένα συγκεκριμένο κτίριο…ήθελα πολύ να γνωρίσω κάποιον από αυτούς και …γνώρισα τον χαμογελαστό Ιμράν.

 

– Ιμράν είσαι από το Πακιστάν. Πως ήρθες στην Ελλάδα;

– Εγώ και κάποιοι άλλοι από τη χώρα μου πήραμε τρένο και φτάσαμε στα σύνορα του Ιράν , μετά με διάφορα αυτοκίνητα περάσαμε σε Τουρκία και μετά από Έβρο στην Ελλάδα.

– Ήρθες στην Κρήτη από επιλογή σου;

– Ναι, ήταν εδώ ο αδελφός μου και μου είχε μιλήσει για την όμορφη Κρήτη.

– Γιατί Ιμράν εγκαταλείπετε τη χώρα σας;

– Στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν καλύτερα, τώρα όμως στη χώρα μου είναι πολύ δύσκολα για τους πολίτες. Μας παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο 5 ώρες το 24ωρο και είναι πολύ δύσκολο για εμάς.

– Υπάρχουν δουλειές στη χώρα σας για να εργαστείτε;

– Ναι, υπάρχουν εργοστάσια αλλά οι συνθήκες είναι περίεργες…και όταν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα δεν εργάζεται κανείς.

– Έχεις πάει σχολείο;

– Έχω πάει σχολείο και έχω εκπαιδευτεί ως Ηλεκτρολόγος . Οι γονείς μου φρόντισαν να μάθω και Αγγλικά.

Οι γυναίκες πηγαίνουν σχολείο στη χώρα σου;

– Φυσικά και πηγαίνουν. Πηγαίνουν και Πανεπιστήμιο. Απλά σπουδάζουν χωριστά από τους άντρες. Μετά μπορούν να εργαστούν σε τράπεζες ή σχολεία.

Στο Στρατό πηγαίνετε;

– Πηγαίνουν μόνο αυτοί που θέλουν και πληρώνονται γι΄αυτό.

Η θρησκεία σου Ιμράν είναι ο Ισλαμισμός;

– Ναι. Ισλαμισμός είναι από τη λέξη ισλάμ που σημαίνει «υποταγή» και χρησιμοποιείται από τους μουσουλμάνους ως «υποταγή στον Θεό». Εκείνοι που αποδέχονται την θρησκεία του ισλάμ (τη στάση υπακοής, εξάρτησης και αφοσίωσης στον Θεό) ονομάζονται Μουσλίμ (muslim), που σημαίνει «υποταγμένος» δηλαδή:«υποταγμένος στον Ύψιστο».

– Πιστεύεις ότι πρέπει να μας χωρίζουν οι θρησκείες και να είναι αιτία πολέμων;

– Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και ελεύθεροι να πιστεύουν στο δικό τους Θεό. Δεν πρέπει να φανατίζονται και να πολεμούν για τις θρησκείες τους. Ο πόλεμος είναι πολύ άσχημος και καταστροφικός για τους ανθρώπους.

– Εδώ στον Άγιο Νικόλαο πως ζεις; Απ΄ότι ξέρω υπάρχουν και άλλοι από το Πακιστάν στην πόλη μας.

– Ναι, υπάρχουν περίπου 40 άτομα στον Άγιο Νικόλαο. Προσπαθούμε να ζούμε μαζί. Για παράδειγμα εγώ μένω με άλλα 3 άτομα και μοιραζόμαστε τα έξοδα. Συναντιόμαστε αρκετές φορές και προσευχόμαστε φορώντας τις παραδοσιακές μας φορεσιές και τρώγοντας παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Επίσης συναντιόμαστε και παίζουμε Κρίκετ, ένα παιγνίδι που μας διασκεδάζει πολύ. Προσπαθούμε να ζούμε ήρεμα εδώ και να κρατάμε τις παραδόσεις μας.

– Οι άνθρωποι σας εμπιστεύονται και σας δίνουν ευκαιρίες να εργαστείτε;

– Οι Κρητικοί που έχω γνωρίσει εδώ αρκετές φορές μας δίνουν δυνατότητα να εργαστούμε και τους ευχαριστούμε…Βέβαια είναι και κάποιοι που μας κοιτάζουν με περιέργεια, αλλά εγώ θέλω να τους πω ότι παντού υπάρχουν διάφορα είδη ανθρώπων και το ίδιο συμβαίνει και με εμάς. Πάντως γενικά δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες δυσκολίες.

– Στη Χώρα σας όταν είστε παιδιά εμβολιάζεστε;

– Ναι, έχουμε και εμείς βιβλιάρια Υγείας και μέχρι τα 18 μας χρόνια κάνουμε εμβόλια.

– Μιλάτε με άλλους Πακιστανούς που βρίσκονται σε Κέντρα Μεταναστών;

– Επικοινωνούμε με Πακιστανούς που ζουν στα Κέντρα αυτά οι οποίοι μας λένε πως οι συνθήκες δεν είναι καλές. Χρειάζονται καλύτερο φαγητό, περισσότερη καθαριότητα και προαυλισμό. Ο βρόγχος του σεντονιού στον λαιμό του 28χρονου Μοχάμεντ Ναντίμ ανέδειξε με τον τραγικότερο τρόπο την κατάσταση. Την αδυναμία των αρμόδιων αρχών να διαχειριστούν το μεγάλο αριθμό μεταναστών, και με προσωρινές και απάνθρωπες λύσεις, στοίβαζαν  ανθρώπους για να πάρουν τα ευρωπαϊκά χρήματα.

– Η οικογένεια σου είναι στο Πακιστάν;

– Ναι. Ο αδελφός μου ήταν στο Ηράκλειο αλλά επέστρεψε και αυτός εκεί. Εγώ θέλω να γυρίσω και να παντρευτώ την κοπέλα που θα μου έχει βρει ο πατέρας μου.

– Ενημερώνεσαι για την κατάσταση εκεί;

– Ναι, μιλάω με την οικογένεια μου και ενημερώνομαι από το διαδίκτυο.

– Μπροστά μου βλέπω ένα χαμογελαστό νέο άνθρωπο. Ονειρεύεσαι Ιμράν;

– Φυσικά και ονειρεύομαι! Θέλω να γυρίσω στη χώρα μου και να κάνω οικογένεια, να κάνω παιδιά! Θέλω να δω τους συμπατριώτες μου ευτυχισμένους!

– Εύχομαι Ιμράν να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου και πάντα να είσαι χαμογελαστός όπως τώρα που σε γνώρισα.

 

(Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν είναι μια χώρα της Νότιας Ασίας. Βρίσκεται στην περιοχή όπου ενώνονται η Νότια Ασία, η Κεντρική Ασία και η Μέση Ανατολή. Βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και έχει ακτογραμμή μήκους 1.046 χιλιομέτρων, και συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν στα δυτικά, το Τατζικιστάν στα βόρεια, την Ινδία στα ανατολικά και την Κίνα (αυτόνομη περιοχή Ξιγιάνγκ-Ουγκούρ της Κίνας) στα βόρεια. Έχει έκταση 880.940 km² και πληθυσμό 162.508.000. Το Πακιστάν είναι η χώρα με τον έκτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο 121.856.000 κατ., και φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς παγκοσμίως.