in , ,

Όταν το ρεπορτάζ κάνει τις διοικήσεις να απαντούν άλλα ντ’ άλλων.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ στο φύλλο της τοπικής εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ την Δευτέρα 20 11 2017 που έκανε την διοικήτρια του ΓΝΑΝ να απαντήσει χωρίς να πείσει  χαρακτηρίζοντας μάλιστα μέρη του ρεπορτάζ σαν άστοχα.


 
Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου, με βάση έγγραφη καταγγελία που κατέθεσαν 27 νεφροπαθείς που εξυπηρετούνται από την Μονάδα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και οι οποίοι ανησυχούν για την ζωή τους και ζητούν την προστασία της εισαγγελικής αρχής, «ώστε να μην χαθούν ξανά συνάνθρωποι μας στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Λασιθίου».
Η καταγγελία των 27
Οι 27 νεφροπαθείς υποστηρίζουν πως «αρκετοί αιμοκαθαρόμενοι συνάνθρωποι μας έχουν χάσει την ζωή τους, όχι από κάποιο ιατρικό λάθος, αλλά εξαιτίας των υποδομών της λειτουργούσας Μονάδας».
Ο πρόσφατος θάνατος του 47χρονου προέδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών Νίκου Λαθουράκη κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης, υπήρξε η θρυαλλίδα για την έκρηξη της αγανάκτησης και του θυμού των μελών του Συλλόγου Νεφροπαθών Λασιθίου, δεδομένου ότι η πολύχρονη αναμονή και οι διαρκείς διεκδικήσεις δεν έχουν καταστεί ικανές συνθήκες για να λειτουργεί η ΜΤΝ σήμερα στον χώρο του Νοσοκομείου, αλλά παραμένει στο ισόγειο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου, γεγονός που τους προξενεί τεράστια ανασφάλεια για την ζωή τους, σκεπτόμενοι το ενδεχόμενο έκτακτου περιστατικού κατά την αιμοκάθαρση.
Για το λόγο αυτό άλλωστε συμμετείχαν όλοι, με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τους στην πρόσφατη (8 Νοεμβρίου) κινητοποίηση συμβολικής κατάληψης της Μονάδας, η οποία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και στην οποία οι ασθενείς περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση λειτουργίας στη Μονάδα και τους φόβους που έχουν για την ζωή τους.
Επειδή όμως δεν διαφάνηκε κάποια περαιτέρω εξέλιξη από την πλευρά των αρμόδιων φορέων που να αποδεικνύει πως η μεταστέγαση μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ορισμένοι από τα μέλη του Συλλόγου αποφάσισαν να κινηθούν ανεξάρτητα, ζητώντας την προστασία της Εισαγγελίας Λασιθίου.
Χρονοδιάγραμμα
Υπενθυμίζεται πως η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λασιθίου Μαρία Σπινθούρη, κατά την κινητοποίηση, δεσμεύτηκε ενώπιον όλων για την προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η μεταφορά της Μονάδας πριν το τέλος του 2018, εξαιτίας των διαδικασιών που προβλέπονται για την ηλεκτρονική προκήρυξη του έργου, την ανάθεση που ακολουθεί και την υλοποίησή του. Βέβαια, ακόμα και η εκτίμηση για μεταφορά στα τέλη του επόμενου έτους πρέπει να θεωρείται ένα αισιόδοξο σενάριο, με βάση την συνηθισμένη πορεία υλοποίησης που έχουν τα δημόσια έργα. Άλλωστε και η ίδια η Διοικήτρια ήταν επιφυλακτική για την δέσμευση σε χρονοδιάγραμμα, διότι μεσολαβούν πολλά βήματα.
Αντιπαράθεση
Στο πλαίσιο αυτό, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις των νεφροπαθών είναι τεταμένο και δεν λείπει η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυο απόψεις που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στα μέλη του Συλλόγου: Η μία ζητά να αναζητηθούν άμεσα λύσεις στη μεταστέγαση και η άλλη αναμένει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην πρώτη εντάσσεται η «πρωτοβουλία των 27», οι οποίοι και υπέγραψαν την καταγγελία στην Εισαγγελέα Λασιθίου, επιδιώκοντας, όπως φαίνεται, δυο πράγματα: Αφενός, να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του προέδρου του Συλλόγου, αφετέρου να αναζητηθούν ευθύνες για την μη υλοποίηση του έργου, θεωρώντας πως η παραμονή στην παρούσα συνθήκη εγκυμονεί κινδύνους.
Η άλλη άποψη είναι εκείνη που εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο και αναφέρει πως αναμένει να δει τις δεσμεύσεις να υλοποιούνται από την Διοίκηση, την οποία θα ελέγξει αν είναι στάσιμη. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν υπέγραψαν και το κείμενο των 27 προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου.
Στο παραπάνω πλαίσιο δεν έλειψαν τις τελευταίες μέρες οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης και στο χώρο της αιμοκάθαρσης αφού οι άνθρωποι – στο σύνολο τους – έχουν κουραστεί να περιμένουν και η αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων προκαλεί έριδες. Μάλιστα, από το Δ.Σ. επιβεβαιώθηκαν και οι πληροφορίες για φθορές στο όχημα του νέου προέδρου του Συλλόγου Μανόλη Αρναουτάκη (σπασμένο παρμπρίζ).
Ο δρόμος της δικαιοσύνης
Έτσι, μετά την δυναμική δημόσια κινητοποίηση και το κλίμα αντιπαράθεσης, αφού δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις, το θέμα παίρνει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης και αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη στο ζήτημα που ταλανίζει πολλά χρόνια τους αιμοκαθαρόμενους στο νομό Λασιθίου. Το γεγονός ότι «από το 2000 το πρόβλημα υπάρχει και καταγράφεται σε όλα τα πρακτικά δράσης του Συλλόγου», αλλά 17 χρόνια μετά δεν έχει λυθεί, οδηγεί σε ανοικτές διχόνοιες στο χώρο της Μονάδας που μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν.
Οι 27 που έχασαν την υπομονή τους και υπογράφουν την καταγγελία μιλούν για «τραγική καθυστέρηση της μεταφοράς της Μονάδας, στους κενούς χώρους του ΓΝΑΝ οι οποίοι προέκυψαν μετά την από τριετίας παράδοση του έργου ολοκλήρωσης της επέκτασης του Νοσοκομείου». Αναφέρονται στις δεσμεύσεις της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένης Μαυρομάτη και των στελεχών της Υγειονομικής Περιφέρειας «που είχαν δεσμευτεί και εξαγγείλει στους πολίτες του νομού Λασιθίου ότι μέχρι τέλος του 2016 θα έχει οπωσδήποτε πραγματοποιηθεί η μεταφορά της ΜΤΝ στο Νοσοκομείο, επειδή όπως είχε αναφέρει η ίδια, η κατάσταση λειτουργίας της ήδη υπάρχουσας Μονάδας στο ΘΧΠΛ ήταν άθλια (κακές κτιριακές υποδομές, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και βιοιατρικός εξοπλισμός)» και παράλληλα, θέτουν ζητήματα για την επιλογή που οδήγησε σε περαιτέρω καθυστέρηση της μετεγκατάστασης, όπως πιστεύουν, καταγγέλλοντας ενδοϋπηρεσιακό πόλεμο και διαφωνίες. «Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την τότε απόφαση των διοικητών (ΥΠΕ και Νοσοκομείου) για την μεταστέγαση της ΜΤΝ σε χώρο του Νοσοκομείου όπως είχε ανακοινωθεί, μεταξύ τους ξεκίνησε ένας ενδοϋπηρεσιακός πόλεμος, με αποτέλεσμα να έχουμε όχι μόνο εγκληματική καθυστέρηση κατασκευής του έργου, αλλά και τραγικά αποτελέσματα από το θάνατο ενός συνανθρώπου μας», αναφέρουν.
Επίσης, σημειώνουν πως η εξαγγελία για μεταφορά έως το τέλος του 2016 είχε «κι άλλο τραγικό αποτέλεσμα στη λειτουργία των υποδομών της μονάδας, αφού ελαττώθηκαν – μειώθηκαν οι συντηρήσεις τους στην υπάρχουσα μονάδα, λόγω της επικείμενης μεταφοράς της, παρουσιάζοντας έλλειμμα με τις υπάρχουσες προδιαγραφές ασφαλείας των ΜΤΝ».
Τέλος, στα ερωτήματα που θέτουν για τις ευθύνες που αφορούν το έργο αναζητούν και τον υπεύθυνο για τον θάνατο του προέδρου του Συλλόγου. «Ζητάμε την προστασία σας, σαν τελευταία μας ελπίδα. Έχουμε χάσει κάθε εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες των υπευθύνων. Είναι αναξιόπιστοι και φοβόμαστε ότι εάν δεν επιληφθείτε του θέματος, θα χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές», καταλήγουν στην επιστολή προς την Εισαγγελία Λασιθίου που οδήγησε στην επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
 
Σ.Σ Η δημοσίευση στο fonien.gr της απάντησης της κας Σπινθούρη με τον τίτλο αυτό και με λινκ απο το πρόσφατο ρεπορτάζ μας με δηλώσεις όλων των πλευρών στην κατάληψη της ΜΤΝ  στις 8η του Νοέμβρη έγινε για να φανεί ακριβώς ότι οι ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν.