in , , , , ,

Όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο

Να αναλάβουν όλοι και πρώτοι οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης – καφέ μπαρ κλπ. τις ευθύνες τους και να φροντίσουν τάχιστα να συμμορφωθούν με ό,τι προβλέπει ο νόμος για να εκδώσουν άδειες χρήσης μουσικής, προκειμένου να αποφευχθεί η σφράγιση καταστημάτων εν μέσω της τουριστικής περιόδου. 

Αυτό υποδεικνύει η Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Περάκης και προσκάλεσε εκπροσώπους του Δήμου, της Υγειονομικής Υπηρεσίας και των καταστηματαρχών, μήπως και καταστεί δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτού τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος, το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο που θα διαρκέσει η έντονη τουριστική κίνηση στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Στη σύσκεψη που έγινε χθες στο γραφείο του Αστυνομικού Διευθυντή Λασιθίου, η οποία διήρκεσε 2 ώρες, παρέστησαν, ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Σγουρός, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Νικολάου Στέργιος Ατσαλάκης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Μαρία Βάρδα με δύο επόπτριες της Υπηρεσίας, οι Αστυνομικοί Υποδιευθυντές Λασιθίου Εμμ Παπαδάκης, Νικ. Χρυσάκης, ο Διοικητής του Α.Τ. Αγίου Νικολάου Πέτρος Ζερβάκης, ο τ. πρόεδρος του σωματείου των καφε – μπαρ Κων. Θεοδωράκης και δύο μέλη της προσωρινής επιτροπής που συντονίζει τη διαδικασία επαναδραστηριοποίησης του συλλόγου του κλάδου, Γ. Νεραντζούλης και Γ. Παπαγιαννάκης.
Η πρόταση

Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση όπου ο καθένας εξέφρασε τις απόψεις του, ο Αστυνομικός Διευθυντής δήλωσε:

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Και πρώτα – πρώτα, φυσικά, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που είναι οι επαγγελματίες του κλάδου, που πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους, να κάνουν άμεσα – έστω και τώρα – ενέργειες για να εξασφαλίσουν το νόμιμο της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους, μόνο ως προς την ποιότητα της προσφοράς υπηρεσιών στους επισκέπτες, τόσο της πόλης του Αγίου Νικολάου όσο και της ευρύτερης περιφέρειας του νομού. Με σεβασμό, φυσικά, και στα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών».

Υποστήριξε δε ότι το πρόβλημα με τα καταστήματα του κλάδου δεν είναι μόνο η έλλειψη άδειας χρήσης μουσικής, αλλά πολλά απ’ αυτά δεν διαθέτουν καν άδεια λειτουργίας ή έχουν υπερβεί το πλαίσιο και επεκτείνει τη λειτουργία τους, χωρίς να έχουν αντίστοιχα φροντίσει να τροποποιήσουν την άδεια που αρχικά τους είχε χορηγηθεί.

Ο κ. Περάκης συνόψισε το κοινό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ως εξής:

«Αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η Αστυνομία δεν είναι ένας ψυχρός, κατασταλτικός μηχανισμός, αλλά αντιθέτως είναι μια Υπηρεσία που έχει ταχθεί να υπηρετεί τον πολίτη, να ευρίσκεται δίπλα στον πολίτη, να συνεργάζεται με αυτόν και να προασπίζεται τα δικαιώματά του. Οφείλω να πω ότι τη συνάντηση αυτή θα έπρεπε να την είχαν προκαλέσει προ πολλού, πολύ πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων του κλάδου αυτού, οι οποίοι σεβόμενοι τις επιχειρήσεις τους, τον κόσ
μο που εργάζεται σ’ αυτές, αλλά και τους πολίτες που δέχονται τις προσφερόμενες απ’ αυτούς υπηρεσίες, θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν ήδη φροντίσει να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους για τη νόμιμη λειτουργία των επιχειρήσεών τους».

Και κατέληξε:

«Άμεσα όλοι οι καταστηματάρχες πρέπει να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους, να ζητήσουν από το Δήμο τη χορήγηση άδειας μουσικών οργάνων, που είναι ένα επίκαιρο και καυτό ζήτημα τώρα, ώστε να λύσουν αυτό το πρόβλημά τους. Η Αστυνομία θα είναι κοντά στους πολίτες, συνεργαζόμενη στενά με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Δεν έχει καμία πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα σε κανένα, ούτε να κλείσει επιχειρήσεις ούτε να φέρει σε δύσκολη θέση κανέναν. Είναι, όμως, υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο και να προασπίσει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, που απευθύνονται σε αυτήν, όταν αυτά καταπατούνται…».
«Προσωρινή άδεια»

Ξεκινώντας τη συζήτηση και στην προσπάθεια να συμβάλει από πλευράς της η Αστυνομική Διεύθυνση στην αποφυγή της επαπειλούμενης, άμεσης σφράγισης κι άλλων καταστημάτων, όσο προχωρεί η τουριστική περίοδος, αφού, όπως επισημάνθηκε, ήδη κάποια απ’ αυτά βρίσκονται στο «κόκκινο», έχοντας μία και δύο μηνύσεις στο παθητικό τους και με την τρίτη μήνυση θα σφραγιστούν άμεσα, ο κ. Περάκης πρότεινε στο Δήμο να εξετάσει αν είναι δυνατή η έκδοση «προσωρινής άδειας» χρήσης μουσικής που θα έδινε το χρονικό περιθώριο στους καταστηματάρχες να λειτουργήσουν χωρίς το ρίσκο της σφράγισης στη διάρκεια των επόμενων 2,5 – 3 μηνών και με την υποχρέωση στη διάρκεια αυτή να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την έκδοση της κανονικής άδειας.

Ο Αντιδήμαρχος Μιχ. Σγουρός εξέφρασε την επιφύλαξη ότι ο νόμος δεν προβλέπει την έκδοση «προσωρινής άδειας» και η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα υπηρεσιακό παράγοντα να εκδώσει τέτοια, όταν μάλιστα κανείς τους δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει ρίσκα που υπερβαίνουν την αρμοδιότητά του και υπό την απειλή να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος που θα σημάνει αυτόματα και την υπαγωγή του σε καθεστώς διαθεσιμότητας…

Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε πάντως ότι ελάχιστα είναι τα καταστήματα του Αγίου Νικολάου που δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας και αυτά περιορίζονται κυρίως σε νεοϊδρυθέντα, που εκκρεμεί η έκδοση άδειας γιατί πρέπει οι καταστηματάρχες να υλοποιήσουν τις παρατηρήσεις που τους έχουν γίνει από τη Διεύθυνση Υγιεινής, κατόπιν σχετικού ελέγχου που διενέργησε. Παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι που δεν διαθέτουν άδεια γιατί αδιαφόρησαν, αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι ή πρόκειται για περιπτώσεις παραποίησης αδείας.

Ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι πρέπει όλοι «να καταλάβουμε ότι ο Αγιος Νικόλαος είναι μια τουριστική πόλη, που δεν μπορεί να μετατραπεί σε «ησυχαστήριο», αφού τουρισμός δεν είναι μόνο περιήγηση αλλά είναι και διασκέδαση. Αυτό δε σημαίνει ότι και οι επαγγελματίες που θέλουν να προσφέρουν μουσική στα καταστήματά τους, δεν πρέπει να έχουν τις προδιαγραφές ή να παραβαίνουν το νόμο. Αλλά ως προς αυτό νομίζω ότι πρέπει να έχουμε μία ανοχή, χωρίς να εννοώ ότι σε συγκεκριμένη καταγγελία πολίτη που ενοχλείται, η Αστυνομία πρέπει να αδιαφορεί… 

Όμως καλό θα είναι η Αστυνομία να μην ασχολείται με ορισμένους «περίεργους» και «παράξενους» που παίρνουν τηλέφωνο χωρίς να δώσουν το όνομά τους και καταγγέλλουν, ειδικά κατά την υψη
λή τουριστική περίοδο. 

Στο Δήμο αλλά και στην Υγειονομική Υπηρεσία, παρά τις ελλείψεις προσωπικού δεν υπάρχει γραφειοκρατία και ως Υπηρεσίες προσπαθούν να ανταποκριθούν σωστά».

Σε ανάλογο πνεύμα τοποθετήθηκε και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγιεινής κ. Βάρδα που μαζί με τις επόπτριες της Υπηρεσίας τόνισαν ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει «ανοχή» ως προς το γράμμα του νόμου, γιατί τις συνέπειες θα τις υποστούν και είναι αυστηρές. Επεσήμαναν ότι ως Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη αν και η αρμοδιότητά της εκτείνεται σε ολόκληρο το νομό, τα δε αντικείμενα είναι πάρα πολλά κι επιπλέον η νομοθεσία αλλάζει ή συμπληρώνεται καθημερινά και δυσκολεύονται ακόμη και να ενημερωθούν επ’ αυτής λόγω του εξαιρετικά φορτωμένου προγράμματος που έχουν να φέρουν εις πέρας καθημερινά.
Όσοι αναφέρθηκαν, πάντως, στην Διεύθυνση Υγιεινής, μίλησαν θετικά ως προς τη λειτουργία της και στη συνεργασία μαζί της.

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αντ. Ζερβός, επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο σε περίπτωση καταγγελίας, η Υπηρεσία – είτε Αστυνομία είτε Υγειονομική Υπηρεσία – να μην ενεργήσει τα νόμιμα, αφού διαφορετικά θα κληθεί να λογοδοτήσει στον Εισαγγελέα κλπ. Υποστήριξε δε ότι το πρόβλημα υπάρχει γιατί η πολιτεία δεν θέλει να το αντιμετωπίσει, παραχωρώντας σε κάθε νέο κατάστημα ΑΦΜ, πριν εκδώσει άδεια λειτουργίας, ωθώντας τις νέες επιχειρήσεις στην παρανομία, αφού ξεκινούν και λειτουργούν άμεσα.
Να «φιλτράρει»
Οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών ζήτησαν η Αστυνομία να «φιλτράρει» τις καταγγελίες, προκειμένου να εντοπίσει τις κακόβουλες, ανώνυμες, που γίνονται εις βάρος καταστημάτων της πόλεως, με πρόθεση να προκαλέσουν το κλείσιμό τους.

Παράλληλα, ορισμένοι παραδέχθηκαν ότι μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου δεν στήριξαν το σωματείο τους, με αποτέλεσμα να αδρανήσει και να οδηγηθεί στη διάλυση. Ορισμένοι δικαιολόγησαν τη στάση των καταστηματαρχών, αποδίδοντάς την στο πλήθος των προβλημάτων που αντιμετώπισε ο κλάδος τα τελευταία χρόνια και στην απογοήτευσή τους για την αδυναμία του σωματείου τους να τους στηρίξει στην αντιμετώπισή τους. Ορισμένοι δε δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπάρξει τη φετινή τουριστική περίοδος πολιτική σχετικής ανοχής απέναντι στους καταστηματάρχες που ήδη λειτουργούν, ισορροπώντας επιχειρηματικά επί ξηρού ακμής, ο επόμενος χειμώνας θα σημάνει «λουκέτο» για πολλούς απ’ αυτούς.

Τέλος, όπως γνωστοποιήθηκε από μέλη της προσωρινής επιτροπής, που ξεκίνησε την προσπάθεια επανενεργοποίησης του σωματείου του κλάδου των καφε – μπαρ κλπ., σύντομα θα επαναδραστηριοποιηθεί και θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ